Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Welke zijn nu de beste wijnen bij oesters ?

Gepost op 01/12/2016 om 20:33 door Carl in de rubriek algemeen.

De feestdagen staan terug aan de deur, en dan zijn culinaire gerechten zekerlijk in trek. Aperitieven met bruisende wijnen, stille wijnen, het kan allemaal, en wat dacht u van oesters te nemen? Een ziltige, zoute delicatesse uit de zee, die stukken beter zijn dan de vele toastjes met bladerdeeg en allerhande vullingen. Men moet na het aperitieven nog steeds honger hebben, en soms loopt het echt verkeerd. Zelfs olijven, chips, zoutige en andere smaken maken echt het proef/eetgenot nefast. Vis is uiterst licht verteerbaar en zelfs gezond. Serveer het zonder de koekjes of naturel met een takje dille, peterselie en zekerlijk taboe voor sauzen. Oesters zijn dan een andere keuze, en dit zal nog feestelijker zijn. Open ze op voorhand, vers en met een knijp citrus en daar gaat uw feestelijke aperitief en maaltijd. Je kan ze ook warm opdienen, maar steeds hetzelfde, blijf ze weinig mogelijk af met sauzen en room.


De Oester

De Zeeuwse Ostrea edulis in Yerseke is in ons land de populairste - dateerd zelf van 1856, die een eetbar product is geworden. Maar ook de Oostendse met zeer veel vruchtvlees is een top product.

Een oester is een eetbaar weekdier dat in ondiepe, warme wateren van de oceaan leeft. De schelp bestaat uit twee kleppen, de bovenste is vlak en de onderste gebogen. De buitenkant is ruw, grijskleurig en hard; aan de binnenkant bevindt zich het vlees dat kan variëren van romig beige tot grijskleurig. De smaak varieert van zout tot zacht. Oesters worden meestal levend gegeten.

De meeste soorten zijn te klein om te kunnen worden gegeten, maar de Amerikaanse of gewone oester kan 5–15 cm groot worden en de Japanse oester tot 40cm groot. In warme wateren groeien oesters in 5,5 jaar tot het gewenste formaat; in koelere wateren duurt de groei ongeveer 4 tot 5 jaar.

De Amerikaanse of gewone oesters worden gevangen of gekweekt, met name in de Verenigde Staten (zowel aan de oost- als westkust). In de Atlantische Oceaan worden oesters vooral gekweekt in de gebieden van de Delaware Bay en de Chesapeake Bay, en in de wateren rond Long Island. Er zijn ook kweekgebieden aan de kust van de Golf van Mexico.

In Europa zijn er grote oesterkwekerijen langs de Franse Atlantische kunst vanaf de baai van Bretagne en Mont St-Michel tot aan Bordeaux. Het Nederlandse centrum van de oesterkweek is Yerseke.

Nederlandse oesters
Op de Nederlandse markt zijn van oudsher de Zeeuwse oesters populair. Andere verkrijgbare soorten zijn Belon, Creuses blanches de Normandie, Fines de claire en Gillardeau.

Classificatie
Het grootste en zwaarste deel van de oester is de oneetbare schelp die per oester in omvang behoorlijk kan verschillen. Omwille van eerlijke handel en om gelijke portes te kunnen serveren worden in Europa de meeste oesters volgens een classificatiesysteem genummerd en gesorteerd. Hiervoor worden de volgende nummers gebruikt.

- 5 : tussen de 30 g en 45 g
- 4 : tussen de 46 g en 65 g
- 3 : tussen de 66 g en 85 g
- 2 : tussen de 86 g en 110 g
- 1 : tussen de 111 g en 150 g
- 0 : meer dan 151 g


Bereidingswijzen

Oesters in gelei
Oesters in witte wijngelei op broodcroutons
Oesters volgens Lucullus
Oesters op Russische wijze
Oesters met Ravigotesaus
Oesters à la meuniére
Oesters kirkpatrick
Oesters met mornaysaus
Oestercocktail
Oestersaus
Oyster Rockefeller

**** Franse oesters hebben een totaal andere smaak, hebben ook andere vormen zoals de platte, creuses van Oléon.

Bereidingen

Wil je dan toch met enige kookkunst de oesters bereiden, dan kan het met een koude indoppeling met wijnen zoals de MUSCADET druivenrassen, Gros Plant (***** topper) uit de kust Loire. Edelzwiker uit Elzas of de Luxemburgste Pinot Blanc zal wonderen doen. Ze bezitten de natuurlijke acides voor een heilzame oester. Alles naturel, dan is de begeleiding een ferme boost. De flessen zin fruitig en het culinaire zal volgen.

SPAANSE TOP SPECIALITEIT

Maar ook Spanje zal met de kuststreek in het zuiden, wonderbare culinaire hoogstaande lekkernijen bezorgen van hun wijnen aldaar.

- Xeres uit Sevilla met lichte nootachtige, iodése mineralen. En de topper is Manzanilla Xeres, een wijn lichtjes geoxideerd met fruitige, citrus. Het smaakt naar sherry, en goed geparfumeerd. Dit is e wijten aan de crayeuse marmerstukken aan de baai. Ook de Spaanse Moscadel uit deze streek, is een wereldtopper voor uw oesters.


Andere mogelijkheden

Frankrijk/Duitsland
Elzas Riesling Kabinett
Argentinië : Torrentes.
Frankrijk : Crozes Hermitage blanc, Chablis, Menetou Salon of op basis van Sauvignon blanc.
- Aanraders zijn eveneens het druivenras romorantin in de hoek regio van Cheverny of een goede sauvignon uit Sancerre.
- Fraîcheur kan ook uit Bordeaux : les blancs de Bordeaux, 'Entre deux Mers, u Blayais (druivenras ugni blanc)). Vissoorten en witte wijnen algemeen uit Bergerac zijn ook niet te vergeten.
-Voor onze professionelen onder ons, zou ik ook JURA aanbevelen. Zekerlijk met hun chardonnay.


En de CHAMPAGNES...

Uiteraard zijn deze bruisende wijnen een topper voor oesters, maar het moet echter niet. Wanneer je onze keuze zult goed in acht nemen, zal je eveneens veel culinair genot ervan beleven. Kan je dit met een specialiteit blanc de blancs dan geven wij nog een beter resultaat met uitsluitend chardonnay. De Cava's zijn hier echt niet van pas. Neem dan liever Crémants met chardonnay o.a.

ONZE GROTE TOPPER


Chablis 1er cru Montée de Tonnerre 2008 van Sébastien Christophe - een wijnbouwer die al meer dan 15 jaar beroemd is voor zijn oesterwijn. Je zal er wel een 20 euro voor betalen, maar het zal de moeite lonen. Hij is in gans Frankrijk wereldberoemd voor geworden.

Oesters zijn gezond !
Oesters bevatten boordevol voedingsstoffen en mineralen - vooral zink - omega 3 en een bron van vitamienen B12.DECA NOV 16Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese