Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De 11 beste begrippen van de nobelste variëteit riesling .

Gepost op 24/04/2015 om 18:44 door Carl in de rubriek algemeen.

Smaken verschillen, en daar moeten wij overeenkomen. Algemeen beschouwen wijnliefhebbers de witte druiven variëteit riesling tot één van de beste uit de ganse gamma. Oorspronkelijk zou Riesling een afstammeling zijn van de Heunisch-druif en een Traminer (zoals gewurztraminer) variant. Men gebruikt ook veel deze onderstam, om terug nieuwe variëteiten te kweken. Zo is Muller Thurgau terug een afstammeling. Deze druif bezit een goede vertegenwoordiging in ons land en vele wijngaarden.

Wij onderzochten de druif van kop tot teen, en aan u te bepalen, of dit werkelijk overeenkomt met uw smaakgenot. Riesling is een lekkere wijn - bij onze hoofdfoto kan je exact te weten komen wat je zal ruiken en proeven. Witte bloem (neus), Mango, overrijpe banaan, lekkere sappige peer, abrikoos en perzik, fris fruit, groene appeltjes, citrus, ..... Aan tafel !1. Karakters

Riesling is een witte wijn met 3 verschillende stijlen : droog, halfdroog en zoet. Culinair een opsteker voor het culinair gebruik van deze wijn(en)

2. Terroir en aangeplante zones

Het is een gemakkelijk te telen druivenplant, die in vele wijnstreken voorkomt. Hij is ook gemakkelijk als monocépage verkrijgbaar. Luxemburg, en de Moezel, Duitsland, Frankrijk met Alsace leveren uitstekende flessen. In Alsace bezit hij een grote productie voor zijn Crémants, ook Luxemburg niet te vergeten met zijn premier cru's. Alsace krijgt hij ook een vertegenwoordiging als beschikbare Grand Cru. Een pluspunt voor hoge kwaliteiten, en de strenge eisen. Ook Nieuw-Zeeland is een aanrader.

3. Zijn mogelijkheden

Het ras is bijzonder gevoelig voor zijn standplaats, vooral op heuvelruggen, kalk- en minerale ondergronden. Op graniet- en gleisstenen brengt hij nog betere expressies voor met vooral bloemige tinten, die een jong een frisse toon bezitten. Daarentegen bezorgen argilo-kalkondergronden, nog betere structuren aan de wijn.


4.Riesling wereldwijd

Riesling kan zich overal goed voelen, met klimatologische omstandigheden , maar vooral Duitsland en Nieuw-Zeeland bereiken top kwaliteiten. Een frisse bries kan dus wonderen verrichten. Moravië (regio), Oostenrijk, Hongarije, Noord-Italië,Verenigde Staten en Australië planten ook veel aan. In steeds meer landen komt deze druivensoort voor, wegens zijn succes.


5. De druif

Toch zijn de omstandigheden op te volgen voor ziektes, vooral na regen, en buien, en opwarming. Ook hagelbuien zijn nefast voor de dunne schil van de druif. Ook het behandelen van de oogstperiode vraagt een zachte aanpak.

6. Blinddegustatie

Bij een blinddegustatie is de verwarring dikwijls met de variëteit chenin blanc. Beiden bezitten ook de 3 stijlen van mogelijkheden : droog, half/droog en zoet.
Een tip die wij bezorgen is het ras als 'agrumes', witte bloemen, en jong fruit te ontdekken. Bij oudere flessen kan dit ook met lichte petrol .

7. Assemblage of mengelingen

Weinig of bijna nooit, gaat men riesling wijndruiven
mengen. Toch kunnen wijnboeren beslissen toch te doen op grand cru percelen zoals in Alsace-regio. Uiteraard met dezelfde variëteit. Een goed voorbeeld is bvb. grand cru Kaefferkopf'. Het blijft een nobele druif in uw glas.

8. Opvoeding op hout

Het ras beschikt over een prima staat, om te verouderen
op hout en eveneens op lange tijd. Vooral voor de zoete stijlen, is het verbruik aangewezen na 10 of 15 jaar, voor een uitstekende honing-en nectar verhouding.

9. Culinair

Voor de gastronomie is riesling , één van de beste wijnflessen. Van aperitief tot dessert is het een top product. Naast visgerechten, met lichte sauzen, gevogelte,kip met rieslingsaus met of zonder druiven.
Tip : gebakken of gegrilde vis met schijfje citroen en rieslingwijnen er bovenop. (zonder room). Kazen: vooral geitenkazen zijn een goede samenspel met riesling. Aperitief met vishapjes.

10 Rieslingflessen aankopen

Meestal beschouwd men de rieslingwijnen als een delicatesse en een meesterwerk van verifiëren. Daar zijn we eens mede. Ze zullen een betere prijsvork krijgen, en daar zijn we ook eens mede. Aan het begin van de 20e eeuw waren de Riesling-wijnen uit de Rheingau en Moezel vaak duurder dan de bekendste wijnen uit de Bordeaux. Wees kieskeurig voor het wijnplezier, wie toppers wil proeven, zal een duurdere prijsklasse betalen, maar het zal lonen voor de moeite o.a. : grand cru Furstentum, grand cru Schlossberg. (Duitsland).

11. Koeling

Zeer belangrijk, want men gaat nog steeds witte wijn goed koelen. Niet doen ! Riesling is een nobele wijn met finesses en mineralig. Aangewezen temperatuur is 12 C .

Persoonlijke mening : Riesling is voor mij, een druivenras met klasse. Meestal geconcentreerd fruit in de mond, met een waardige finale. Oostenrijk brengt tot op heden wereld finesses op de markt, met nog meer geraffineerde riesling. Mineralen en zuren, bekleden een speciaal moment in een wijnglas. Duitsers hebben de hoogste ervaring met het ras, maar Oostenrijkers komen steeds meer dichter. Maar ook een Moezel riesling zal ik nooit laten staan. Mousserend zijn ze werkelijk groot, je bezit altijd fruit in de mond. Graag uw persoonlijke reactie's, wij danken u hiervoor.

Wij wensen u, familie een gezellige degustatie.

Deca copyright April 2015

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese