Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Het beste- en snelste nieuws voor de wijnliefhebber - het persnieuws van Wijnton.be !

Gepost op 22/10/2014 om 19:26 door Carl in de rubriek algemeen.

Tsjechie brengt terug zijn schuimwijn geproduceerd volgens traditionele methode 'Bohema sekt prestige' BRUT op de markt. Kan je o.a vinden in de schappen van de supermarkt Delhaize. Won 4 jaar geleden de prestige prijs als de beste schuimer ter wereld. Bijzonder mooie voorstelling van de flessen. Mooie citrus, thé- extracten, lindebloemen, bloemig, vegetale tonen in de neus. Verfijnd fruit in de mond, mooie afronding.


Bent Van Looy:
Veel succes voor de witte cuvée van zanger BENT VAN LOOY - l'Esprit Couvent . Een appellation Bordeaux met rassen : sémillion, sauvignon, en muscadelle. Prijsvork rond 7 euro. Verkrijgbaar bij het huis Vossen. Een echte aperitief. De proefnota's gaan de richting : elegantie, frisse, kruidige en fruitige wijn met toetsen van citrus en kruisbes. Aangenaam en mooie afdronk.

Wijnclub:
In Gent is er een nieuwe wijnclub die uitsluitend 'Bordeaux' degusteren. Reeds 96 tasters zijn er ingeschreven. Werkelijk uniek voor ons land. Of de verveling gaat toeslaan, moet de tijd uitwijzen. Alles proeven van Bordeaux is wel goed voor lange tijdsduur.


Sommelier:
Sommelier Mevrouw Sepideh Sedaghatnia van het tweesterren restaurant 't Zilte in Antwerpen pleit voor goede glazen. In het Nieuwsblad verzamelde ze 21 glazen van gekende merken : Zwiesel, Zalto, Riedel, Schott, Spiegelau . Haar conclusie is duidelijk voor fijne kristal te verkiezen, die de wijn het best aanvoelt aan de lippen. Glazen met volume en ruimte - walsen gemakkelijk maakt en de alcohol tranen zichtbaar op te volgen. Een fijn steeltje, stevig voetstuk. Kunnen we best geloven, met haar persoonlijk hartendieven uit de regio GIGONDAS. Onze metingen getuigen van het sterkste wijnstijl van FRANKRIJK. Succes.



Barones Philippine de Rothschild

Overleed in augustus op 80-jarige leeftijd in Parijs. Voor ze als topvrouw en eigenares van Ch. Mouton Rothschild in de wijnbusiness terechtkwam maakte ze naam als ster van het witte doek. De begrafenis telde meer dan 1.000 aanwezigen en vond in september onder een blauwe hemel plaats op Ch. Mouton Rothschild. Onze medeleven in de rouw.


Foire-du-vin Roeselare

Bezit nu al 6 edities in Vlaanderen, met als oudste inrichting Roeselare- was een schot in de roos 2014. Uitkijken nu naar Waregem.

Sterfgeval:


Vin : l'oenologue médocain Jacques Boissenot est mort. Dit was een schokkend nieuws voor de Franse media en de de wijnindustrie.
Meer dan 40 jaar was hij de beroemde technicien bij de Grand Crus van Bordeaux. Hij was net 76 jaar geworden, en nog steeds aanwezig in zijn laboratoire de Lamarque au cœur du Médoc. Zijn voorkeur ging naar 'des plus grands crus (Mouton, Margaux, Lagrange, Ducru Beaucaillou...) '. De activiteiten en onderzoeken, worden nu voortgezet door zijn zoon Eric.


Italie : oogst 2014 heterogeen en vochtig.

Van het wijntijdschrift VINO VERTITAS vernamen we volgend nieuws....

De vereniging van Italiaanse oenologen Assoenologi schat dat de Italiaanse wijnopbrengst van 2014 tussen 41 en 42 miljoen hectoliter zal zitten.
Dat is ongeveer 15 tot 20% minder dan in 2013. De daling is vooral opvallend in het zuiden van Italië, waar verliezen worden opgetekend van 50%, meer bepaald in Puglia en Sicilia.
Na een vroegtijdige verkleuring van de druiven (véraison), zorgde de hevige regenval in de zomer - twee keer meer dan het gemiddelde - voor vele gevallen van echte meeldauw (oïdium), meeldauw (mildiou) en grijze schimmel (botrytis), en dit zowat overal in het land.
De kwaliteit zal dus eerder middelmatig zijn of 'heterogeen', aldus Assoenologi.


BAUJOLAIS NOUVEAU

Derde donderdag van november is ook de komst van de jonge BEAUJOLAIS NOUVEAU met het enige druivenras GAMAY. De hype is verdwenen omdat deze fruitige wijn veel kopzorgen bezorgt- maar volgens de wijnboeren zou de 'witte' versie beter zijn. Ze zullen nu deze op de markt brengen. Gek natuurlijk zo dit druifje behandelen.




Ander nieuws

Gérard Depardieu: "Ik drink 14 flessen wijn per dag, maar ben nooit écht zat"
Werkzaam in de filmindustrie - half Fransman - Rus en Belg. Eerdaags gaat een zeer grote wijnwinkel open in Doornik, die eigendom is van hem.
De Franse acteur Gérard Depardieu (65) beweert dat hij al voor tien uur 's ochtends begint te drinken, tot veertien flessen wijn per dag soldaat maakt maar nooit laveloos dronken is. In een bizar interview met So Film onthult hij ook dat hij in Afrika twee leeuwen doodschoot.


"Ik heb ooit twee leeuwen gedood, en ik begrijp waarom de leeuw de koning van de jungle is. Het was wettelijke zelfverdediging. Stel je voor dat je in de jungle motorpech krijgt. Je stapt uit, en plots staan daar twee leeuwen. Dan schiet je. Ik was niet in Afrika om te jagen. Ik was in Afrika voor Afrika".

Verveling
Depardieu had het ook over zijn gezondheid. "Als ik me verveel, drink ik. Af en toe leg ik mezelf een periode zonder drank op. Na mijn hartoperatie moet ik opletten, ook met cholesterol en zo. Hoe dan ook, ik ga niet sterven. Nu nog niet. Ik heb nog energie. Als ik begin te drinken, kan ik niet drinken zoals een normale mens. Ik kan twaalf, dertien, veertien flessen op een dag opdrinken".

Champagne, pastis, bier, whisky
"Ik begin meestal thuis te drinken, nog voor tien uur 's morgens. Champagne of rode wijn. Dan weer champagne. Daarna pastis, tot een halve fles. Dan eet ik, en daarbij drink ik nog twee flessen wijn. In de namiddag is het Champagne, bier en rond 17 uur maak ik de fles pastis soldaat. Later op de dag is het wodka en of whisky".

"Maar ik ben nooit stomdronken, eerder wat aangeschoten. Dan doe ik tien minuten een dutje en voilà, na een slok rosé voel ik me weer zo fris als een madeliefje."

"Maar ik hou van het gevoel van euforie dat drank me geeft. Mensen die echt van wijn houden, drinken niet veel. Als je kwaliteitswijn waardeert, nip je ervan. Je kan je niet zat zuipen met een Grand Cru. Het is als met nouvelle cuisine, dat lust ik ook niet. De wijn die ik verbouw, is geen bewaarwijn. Het is de wijn die je met vrienden drinkt tijdens een kaartspelletje".

"Wat ik zo leuk vind aan dronken zijn, is het moment van enthousiasme. Maar als je dat telkens weer meemaakt, moet je beginnen opletten. Er is meer in het leven dan dronkenschap".

VAKMAATSCHAP drinkt men toch met verstand.

Sommelier
Antoine Lehebel is verkozen tot de beste Sommelier 2014 - een moeilijke wedstrijd qua kennis van de wijnen - opdienen. Werkt in het gekende restaurant Villa Lorraine.







Pionier Sherry

Vooral bij de vrouwelijke tasters, is deze wijn uit Jerez de la Frontera populair. De opmars is terug herbegonnen, dit als aperitief te verbruiken. Erwin Decabouter van restaurant Sofie's Choise uit Roeselare, heeft al eerste Vlaming de titel van Certified Sherry Educator gekregen, uit 25 kanddaten van alle landen ter wereld. Het eindexamen is niet van de gemakkelijke poes. Gefeliciteerd. Wij doen ons best, om hem met een interview te versieren.


Champagne capsules

Belgie telt zo'n 30 clubs, waar capsules worden verzameld. Sommige clubs, zoals rond Kortrijk tellen al meer dan 800 leden. Maar ook rond het noorden van Frankrijk en Reims zijn vele clubs en winkeltjes. Meestal bezit ieder club zijn eigen Champagne fles en zijn capsule- die ieder jaar verandert van capsule. Dit willen de verzamelaars ook. Kleine wijnboeren verkopen graag deze grote volume - wettelijk kan dit, maar de herkomst moet vermeld worden. Wij vinden regelmatig mailverkeer in onze box om in de Agenda te plaatsen. Sommige clubs hebben toegestemd om dit voor de groei van hun leden, toe te vertrouwen van onze blog. Welkom aan alle kenners van Champagne. Bemerk dat bij vele clubs ook per glas of per fles (groep) kan gedugusteerd worden tijdens hun activiteiten.


Vakantie deals

Voor de eindejaar periode kunnen spotgoedkope deals worden afgesloten naar het zuiden van Frankrijk per vliegtuig. Zeer prachtige wijnregio en men kan zich daar echt katapulteren in de vestingstad Carcassonne.


De geschiedenis van Carcassonne gaat meer dan 2000 jaar terug in de tijd. La Cité, de volledig gerestaureerde citadel, is de meest complete vestingstad van Europa en nu nog steeds bewoond. Flaneer door de smalle straatjes langs middeleeuwse huizen en snuif de sfeer van weleer op. In het Château Comtal, de belangrijkste bezienswaardigheid, kan je wandelen op de vestingwallen. Een ander hoogtepunt is de Toren van Saint Nazaire met een verbluffend uitzicht.
Aan de overkant van de rivier de Aude ligt La Bastide, de 13e-eeuwse benedenstad met de gotische kathedraal Saint Michel en de Hallen met drukke slagerijen en viswinkels. Pik op Place Carnot ook zeker de kleurige bloemen- en voedingsmarkt mee. Wil je even weg van de drukte, dan is een boottochtje op het Canal du Midi ideaal.

Trek ´s avonds ook eens de stad in en geniet van de sfeervol verlichte gebouwen of van het spektakel 'Moyen Age en Scène' waar je de middeleeuwse tijd ook écht beleeft.

Het is de regio van Limoux - je weet wel de beroemde schuimer BLANQUETTE DE LIMOUX.



la France championne du monde de dégustation aveugle.
Blindproeverij.

In de regio Champagne (volgend jaar in Cote-du-Rhône) ging op ZONDAG 18 okt. 2014 het wereldkampioenschap 'blindproeven' per groep door. Met de coatch, mag nog 4 deelnemers deelnemen. Belgie stuurde een indrukwekkende ploeg. De gemiddelde leeftijd was 25 jaar.



Frankrijk won met 139 punten voor Belgie met 118 punten, Spanje 93 punten. Waren ook aanwezig en in volgorde van de punten : ANDORRA 92 punten, Russia 90 punten, China 87 punten, Polen 85 punten, Finland 81 punten, Denemarken 80 punten, Portugal 80 punten, Zweden 71 punten, Luxemburg 64 punten, Italie 64 punten, Argentinië 61 punten, Québec 60 punten, Groot Britanie 60 punten, Zuid-Afrika 57 punten, de rode lantaarn ging naar Brazilie met 28 punten.

Wat moest gezocht worden ?

1. Druivenras
2. land van herkomst van de fles
3. Appellation of status
4. oogstjaar
5. bijzonderheden bvb vieille vigne wijnboer of cooperatie enz...

Dit waren de flessen, die uitgeschonken werden, volledig onzichtbaar. Niemand kreeg enige informatie of enig zicht van de flessen. Sommeliers van een plaatselijke school bedienden alle deelnemers . Witte wijnen behoren tot de moeilijkste deel van de wedstrijd. Deel 2 waren de rode wijnen.

Bijgaande de lijst.

Witte wijnen

Vin n°1 :
Cépage principal : Pinot Blanc
Pays : Italie
Appellation : Trentin Praedium Weisshaus
Producteur : Colterenzio
Millésime : 2011

Vin n°2 :
Cépage principal : Grüner Veltliner
Pays : Autriche
Appellation : Wachau
Producteur : Emmerich Knoll
Millésime : 2012

Vin n° 3 :
Cépage principal : Sauvignon Blanc
Pays : Nouvelle-Zélande
Appellation : Marlborough
Producteur : DOG Point Section 94
Millésime : 2010

Vin n°4 :
Cépage principal : Sauvignon Blanc 65 % - Sémillon 35 %
Pays : Afrique du Sud
Appellation : Stellenbosch
Producteur : Vergelegen
Millésime : 2009

Vin n° 5 :
Cépage principal : Chenin
Pays : France
Appellation : Vouvray
Producteur :Clos Naudin Réserve
Millésime : 2009

Vin n° 6 :
Cépage principal : Savagnin
Pays : France
Appellation : Château-Chalon
Producteur : Jean Macle
Millésime : 2006


Les vins rouges :

Vin n° 7 :
Cépage principal : Pinot Noir
Pays : Chili
Producteur : Vina Laroche El Chaparro
Millésime : 2012

Vin n° 8 :
Cépage principal : Merlot 80 % - Cabernet Franc 20 %
Pays : France
Appellation : Pomerol
Producteur : Château Le Bon Pasteur
Millésime : 2003

Vin n° 9 :
Cépage principal : Syrah
Pays : France
Appellation : Côte-Rôtie
Producteur : Vidal Fleury Côte Blonde la Chatillonne
Millésime : 2009

Vin n° 10 :
Cépage principal : Malbec
Pays : Argentine
Appellation : Mendoza
Producteur : Val de Flores
Millésime : 2007

Vin n° 11 :
Cépage principal : Grenache 60 % - Tempranillo 40 %
Pays : Espagne
Appellation : Rioja
Producteur : Remondo Palacios Propiedad
Millésime : 2008

Vin n° 12 :
Cépage principal : Touriga Nacional - Touriga Francesa - Tinto Roriz - Tinta Barroca - Tinto Cão - Tinta Amarela
Pays : Portugal
Appellation : Porto
Producteur : Taylor's vintage
Millésime : 2011


De winnaars gaan nar huis met een geldpremie en een indrukwekkend pakket wijnen van de beroemdste huizen ter wereld. Verblijf en Vip behandeling All-In gedurende 3 dagen vallen ten laste van de inrichting. Reis is ten laste van de deelnemer.

PROFILS van de Belgische deelnemers- allen Franstalig.

Olivier Rotiers : 34 ans, réside à Courrière en Province de Namur, sommelier et professeur de sommellerie au CEFOR de Namur.
Vin préféré : "Mon coeur balance ... La finesse d'une Côte Rôtie, la puissance d'un riesling Grand Cru Rangen, l'élégance d'un Meursault, la délicatesse des Champagnes et la magie intemporelle d'un Sercial de Madère...."
Sa spécialité : "Je ne rate jamais une syrah du Rhône Nord !"

Philippe Berger : 49 ans, réside à Annevoie en Wallonie, sommelier de profession mais actuellement professeur de dégustation dans une école de promotion sociale à Dinant et sous-directeur dans une école spécialisée dans les métiers de bouche.
Vin préféré : "Une passion pour les Syrah de France et pour les Bourgognes blancs."
Autre : Co-organisateur de 3 salons du vin sous le label "Salon Saint Vincent" et animateur pour diverses dégustations privées.

Olivier Georges : 45 ans, réside à Serinchamps (Ciney), ingénieur agronome.

Vin préféré : "J'apprécie tous les vins (rouge, blanc, rosé, orange, jaune...) pour autant qu’ils soient de bonne qualité."

Robert Rouelle : 60 ans, réside à Vedrin (Namur), ingénieur industriel mais sommelier de formation. Actuellement professeur de dégustation au CEFOR de Namur, à l'EIC d’Andenne et dans des Clubs.

Vin préféré : "J'aime découvrir des vins lors de rencontres directes avec les vignerons afin de mieux comprendre leurs produits et leurs démarches.

J'apprécie également les vins en fonction des saisons."
Autre : Accrédité formateur international par l'Ecole des vins de Bourgogne et Inter Rhône.

Het beroemste veiling ter wereld :Beaune

Als 150 jaar lang begint op de derde zondag van november de beroemdste charitatieve wijnveiling ter wereld. De wijnveiling van de Hospices de Beaune is een groot feest waar zowel oenologen als leken op wijngebied uitgenodigd zijn.

Elk jaar wordt het evenement, dat georganiseerd wordt veilinghuis Christie's, bijgewoond door bekende persoonlijkheden. Er wordt alleen wijn verkocht die afkomstig is van het domein van de Hospices de Beaune. Op deze wijze worden bijzondere 'grand cru'- en 'premier cru'-wijnen voor iedereen toegankelijk gemaakt.

De opbrengsten van de veiling komen ten goede aan:

- De Hospices de Beaune voor het behoud van hun erfgoed;

- Humanitaire organisaties (bijvoorbeeld Mécénat Chirurgie Cardiaque voor kinderen met hartafwijkingen, vertegenwoordigd door Inès de la Fressange, en France Alzheimer ondersteund door Christian Clavier in 2011).


Het vieren van de Bourgondische cultuur


De charitatieve veiling geeft ook aanleiding tot volksevenementen rondom wijn en de Bourgondische cultuur :

-straatvoorstellingen;


-proeverij van streekwijnen;


-galadiner, voor iedereen-met reservering- toegankelijk, om alle smaken en verfijndheid van de lokale gastronomie te proeven.


Een prachtige dag die men kan vieren in de Hospices, de kelders van het Hôtel Dieu of het Congrespaleis van Beaune… met een goed glas wijn in uw hand!.

Frankrijk is terug het grootste producerende land ter wereld voor wijnen.

Met 46 miljoen hl voor Spanje en Italie is Frankrijk terug het groost producende land ter wereld voor wijnen. Dit kwam onze mailbox binnen vanwege de Organisation Mondiale de la vigne et du Vin.

La France va repasser devant l'Italie et l'Espagne. Avec une prévision de 46 millions d'hectolitres, elle devrait reprendre la première place des pays producteurs de vin, selon l'Organisation de la vigne et du vin.

Le vignoble italien qui avait produit 52,4 millions d'hl en prévoit 44,2 millions cette année et le vignoble espagnol passe de 45,6 millions l'an passé à 37 millions estimés cette année, a détaillé le directeur général de l'organisation, Jean-Marie Aurand.

Pour l'Organisation mondiale de la vigne et du vin (OIV), cette année s'annonce "moyenne" avec 271 millions d'hectolitres (hl) estimés dans le monde contre 287 millions d'hl en 2013, "année record" pour plusieurs vignobles.

En 2013, la France avait au contraire enregistré une production relativement faible avec 42 millions d'hl confirmés en fin de saison.

"LES ÉTATS-UNIS DEVRAIENT SE MAINTENIR"

Les États-Unis devraient bien se maintenir avec une production de 22 Mhl estimés, tandis que le Chili, en forte croissance quinquennale, serait en repli de 22% avec 10 Mhl.

La Nouvelle-Zélande enregistre à son niveau un nouveau record en dépassant les 3 millions d'hl, confirmant "une forte dynamique de plantation" souligne M. Aurand.

"Il ne s'agit cependant que d'estimations à ce stade" insiste-t-il en rappelant qu'il y a "loin de la grappe au verre."





Deca eigendomsrechten - verboden voor copy's en verspreidingen . Okt 2014 Wijnton.be press .



Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.





Bekijk het volledig archief









Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese