Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Megavino : de grootste wijnbeurs van ons land - gastland en regio ELZAS (Fr) .

Gepost op 14/10/2015 om 17:28 door Carl in de rubriek algemeen.

ELZAS EREGAST OP MEGAVINO


Na Portugal vorig jaar staat Frankrijk opnieuw centraal op de 17e editie van Megavino. Gastregio dit jaar is de Elzas, de meest oostelijke wijnregio van Frankrijk die geprangd ligt tussen de Vogezen in het westen en de Rijn in het oosten.

En wie Elzas zegt, denkt meteen aan (vooral) schitterende witte wijnen (90% van de productie) die hier geproduceerd worden over een lange smalle strook die 15.600 ha wijngaarden bundelt over twee departementen; de Bas-Rhin met Straatsburg als grens in het noorden, en de Haut-Rhin met Mulhouse in het zuiden.

Druivenrassen als pinot blanc, pinot gris, muscat, riesling en gewürztraminer zullen wijnliefhebbers ongetwijfeld bekend in de oren klinken. Net als de Crémant d’Alsace, die verfijnde mousserende wijn en bovendien de meest verkochte Crémant in ons land. En wat te denken van de verbluffende zoete witte wijnen die als vendanges tardives of sélection de grains nobles door het leven gaan.

De Elzas geniet bovendien van een microklimaat, met dank aan de natuurlijke beschutting van de Vogezen, het is één van de warmste plekjes van Frankrijk, zodat het niet hoeft te verbazen dat hier steeds meer voortreffelijke rode wijnen gemaakt worden op basis van pinot noir. Voegen we daar nog de 51 grands crus bij en u begrijpt dat Megavino mag prat gaan op een bijzonder boeiende én gevarieerde gastregio.

Met de Elzas als gastregio kiest Megavino voor een bijzonder aantrekkelijke affiche. Deze wijnregio ligt bijna letterlijk in onze achtertuin, op nauwelijks drie en een half uur rijden van Brussel, én staat op nummer één bij de Belgen als favoriete kort-bij-huis-vakantie.

Een buitenkansje voor de bezoeker want het is alweer een gans tijdje geleden dat er een flinke delegatie van Elzasser wijnbouwers naar ons land afzakte. Op Megavino krijg je de kans om gevestigde waarden en nieuwe, dynamische wijndomeinen te ontdekken. Op het centraal paviljoen tekenen een twintigtal bedrijven present en op de aanpalende standen stellen de Belgische invoerders hun beste Elzasflessen voor.

Nog op het centraal paviljoen zorgt het CIVA (Comité Interprofessionnel des Vins d’Alsace) gedurende vier dagen voor non stop animatie. Masterclasses, workshops, becommentarieerde proeverijen, Elzaswijn en foodpairing, tot zelfs een heuse ‘female battle’ (proeverij van de beste wijnen van de aanwezige vrouwelijke wijnbouwers), je kan ze allemaal gratis bijwonen en jouw Elzasserwijnkennis grondig bijschaven.

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese