Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Obermosel (D)

Gepost op 27/12/2010 om 10:43 door Carl in de rubriek algemeen.

Het gebied van de boven Mosel is onderverdeeld in twee districten. Het district Obermosel telt 680 ha en ligt in Reinland-Pfalz tussen Palzem aan de grens met het Saarland en de monding van de Saar bij Konz. Tot de Obermosel behoort ook de wijnbouw langs de zijrivier Sauer, die net als de Moesel de grens met buurland Luxemburg vormt. In het Saarland, langs de grens met Frankrijk, ligt het district Moseltor met 112 ha wijngaard.

Zowel in geografische, landschappelijk en wijnbouwtechnisch vertoont de Moesel in het zuidwesten een bijzondere gezicht. Het dal is breder en de hellingen zijn minder steil als verderop langs de rivier. Bij het drielandenpunt met Luxemburg en Frankrijk groeien de druiven op dolomietgesteenten. De bodems worden getypeerd door ruim 200 miljoen jaar oude mosselkalk, mergel en keuper. Boven het dal rijzen vaak steile dolomietrotsen op.De riesling, die verder aan de Moezel een dominante positie inneemt, komt er in dit gebied ten zuidwesten van Trier nauwelijks aan te pas. Nummer 1 in de wijngaarden is hier het oudste druivenras ELBLING .
Deze druiverras was tot ver in de middeleeuwen wijd verbreid in heel Duitsland. Vandaag de dag komt grootschalige aanplant van deze druif alleen nog aan de Obermosel voor. Er zijn ruim 500 ha (60 %) mee aangeplant. De droge , ongecompliceerde wijn ervan is recentelijk herondekt als verfrissende wijn voor alledag. Ook is Elbling heel geschikt voor de productie van sekt (schuimers) .


Pinots , die goed gedijen op mosselkalkbodems, hebben aan de Obermosel grote betekenis gekregen. Weiber en Grauer Burgunder, Auxerrois, Chardonnay en Spätburgunter zijn samen goed voor 10 % van de aanplant. Müller-Thurgau met 5 % en Kerner (zie ook Heuvelland België) komen nog voor de Riesling

DECA copyricht Dec 2010

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese