Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De grootste onder de kleine wijnstreken in Frankrijk !

Gepost op 23/07/2011 om 15:05 door Carl in de rubriek algemeen.

Door het departement van de Jura loopt van noord naar zuid een strook van 80 km langs de rand van de hoogvlakten. Hier liggen de wijngaarden van de REVERMONT , 'le bon Pays' ( het goede land), bergt vele schatten die de ongelofelijke verscheidenheid van deze veelzijdige wijnstreek verraden. Er zijn vier streekgebonden AOC's ( appellations d'orgine Contrôlées ) = beschermde herkomstbenamingen ; Côte du Jura , Etoile , Arbois, Arbois-Pupillin , Château Chalon . Twee product AOC's : Crémant du Jura en Macvin du Jura. Vijf druivenrassen : Chardonnay , Savagnin, Pöulsard, Trousseau en Pinot Noir.
Een Zwitsers tintje

Jura tussen Zwitserland en Bourgogne, een palet van unieke landschappen en kleuren. Hier hebben de mensen van oudsher voordeel weten te trekken uit een contrastrijke streek. Met talent en volharding temden ze de woeste bergnatuur met het strenge klimaat. Dit gebergte van mergel en kalksteen gaf zijn naam aan een geologische tijdperk , maar ook aan tal van karakteristieke wijnen die bij de wijnkenner hoge ogen gooien.

Befaamde burgers

Kind van het 'Bon Pays ' en tevens vader van de moderne oenologie is niemand minder dan Louis PASTEUR. Geboren in 1822 in Dole - bracht zijn jeugd door in Arbois. De geleerde bestudeerde het ontstaan van gistingen. Hij bestreed de aanhangers van de spontane generatie met zijn theorie over de werking van gist, met name gebaseerd op proefnemingen in zijn eigen wijngaard in Arbois. In 1866 verschenen zijn studies over wijn en gisting.Savagnin

De meesterlijke, aromatische , streektypische wijn , echt uniek , nergens elders te vinden. Complex en geschikt voor veroudering , waarbij het bouquet met de jaren diepte wint. Een huwelijk met Chardonnay maakt de wijn nog vrolijker en beter. Aanvaard, dat men ook de beste Chardonnay in de Jura zal vinden.

Voor Savagnin eigenschappen zijn we duidelijk : zéér bloemig in de neus -nootachtig (hazel-walnoot) - ook zijn vettigheid van boter , amandel krijg je er zo bij en dit is onfortuinlijk voor : roomgerechten van vis en zeevruchten - ook exotische gerechten en natuurlijk de kaas uit de Jura (Comté ) .

Louis Pasteur, moeten wij hiermee danken, en wie zijn werken gaat lezen , zal het volgende ontdekken :

Abottle of wine contains more philosophy than all the books in the world !

* Jurawijnen vrij gemakkelijk te vinden bij uw handelaar of supermarkt

DECA ' Het beste voor WIJNTON.BE ' Juli 2011

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese