Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Kennismaken met druivenrassen : JOHANNITER

Gepost op 29/08/2013 om 22:36 door Carl in de rubriek algemeen.

We zijn er nog niet , om de 5000 bekende druivenrassen te beschrijven, maar met onze 'zoekrobot'-knop kan je wel reeds vele rassen leren kennen. Johanniter is zo'n ras die een bestaansrecht heeft en nog niet zo populair. Hij kan zeer goed in de tuinen van iedereen in Vlaanderen, Wallonië, Nederland, Duitsland of Luxemburg aangeplant worden. Professioneel kan het ook voor de wijnbouwers - hij maakt bijzonder goed fruitige wijnen met vooral veel zuren. In de omgeving van Heuvelland kennen ze deze wijnstok reeds goed.

Uitstekend voor aperitief - wijn voor asperges

Het betreft een geënte ras op een onderstam van een Riesling-stok. Dit is natuurlijk al een pluspunt- minder is dat de suikervorming niet helemaal tot zijn karakters liggen. Vroeg oogsten is dan ook de boodschap.(eind september) Droge wijnen, en dat zal jullie al lang gesnapt hebben, sappig, licht kruidig en fijne zuren. Zijn dit niet de eigenschappen voor een schuimer ? Jawel ! Wanneer we een staal binnenkregen , ontdekten we een mooie witte mousse, pareling , maar de fruitigheid als monocépage is wel ééntonig. Een trio-huwelijk is dan ook aangewezen. Bloemig en licht exotisch - niet zoals een frisse flacon reukwater, maar aanvaardbaar. Men heeft fruit in de mond - maar de gassen van de schoumer zijn te sterk om een algemeen groot moment te bezorgen.

De druif zelf

Goed gevormde druif met dicht aaneen groeiende bessen - productief is hij matig - daarom is de productie voor een mooie wijn zeer laag in concentratie. De proeven van de laatste 15 jaar tonen aan, dat hij wel een zonneklopper is mits een regelmaat van vochtigheid te ontvangen. Mooie breedgroen groeiende bladeren met sterke insnijdingen. Geen moeilijke druivenstok voor ziektes en dit is ook al de moeite waard. Laten we hem onthouden voor een goede drinkwijn, kilo's asperges erbij , visgerechten en een mooie toekomst. Johanniter we blijven u volgen!

Deca eigensdomsrechten - Augustus 2013 - verboden voor verspreidingen.

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese