Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De Luxemburgse Crémants ' Vinsmoselle '

Gepost op 17/11/2012 om 22:39 door Carl in de rubriek algemeen.

Ambachtelijke vakmaatschap van wijnbouwers- en keldermeesters, de verfijnde tafelgenoegens van 300 kwaliteitswijnen die ze aanbieden, waarom nog wachten ? 450 'vignerons' zijn de belangrijkste producteurs van de kleine natie ' Grand-Duché ' de Luxembourg, des coteaux de la Moselle Luxembourgeoise. Finesse en variatie is hun keurmerk.


A la Carte : kwaliteit voorop

Laat ons onmiddelijk een oproep richten aan alle handelaars, groothandels en supermarkten - ons buurland doet het goed - wij waren voor de tweede maal getuige hiervan. Moezels hebben een grote faam, hun rivier is zuiver van kwaliteit - de witte wijnen zijn er een finesse voor aperitief- en visgerechten. Hun rode wijnen zijn in volle expantie, vooral als Saint-Laurent er nu ook al bijkomt, naast Pinot Noir. De wijnstokken liggen uiterst dicht bij de Moezel, slechts een fietspad is gescheiden : Rosport , Wasserbillig met brugovergang, Mertert, Grevenmacher met brugovergang, Machtum, Ahn, Wormeldange met brugovergang, Ehnen, Enningen, Greiveldange, Stadtbredimus, Remich met brugovergang, Bech- kleinmacher, Schwebsange, Remerchen, Schengen (brugovergang). Wintrenge, Wellenstein, Erpeldange, Bous, Dalheim, Mondorf-les-bains, Canach wijndorpen waar honderduizenden stokken de 'lucht' filteren. De stille- en mousserende wijnen staan onder strenge kwaliteitseisen die overeenstemmen met de productiefilosofie van de ' Appellation Contrôlée ' . Naast Frankrijk is Luxemburg het einige land in de Europese Gemeenschap dat gerechtigd is de benaming " Cremant" toe te kennen.


De etiketten zeggen veel !

In overeenstemming met de kwaliteitsnormen : Cru , Vin Classé, Premier Cru of Grand Cru dragen ze de label van de " Commission de la Marque Nationale ". Deze commisie , die onder het onpartijdige toezicht van de Luxemburgse Staat valt , controleert de oorsprong en de kwaliteit van de aangeboden wijnen. De wetten gaan nog verder... alle druiven(most), moeten uitsluitend van Luxemburgse oorsprong staan . Voor de Crémants gelden de regels : in hun geheel in de pers met een tweede gisting in de fles , en bij het mousseren ten minste negen maanden vanaf de bereiding van de cuvée ononderbroken in dezelfde bedrijf zijn opgeslagen. Dat zegt al zeer veel. Ikzelf zou het nog liever of beter zien : 15 maanden - zouden ze dan echt 'CAVA' naar de kroon kunnen steken ? Dit zijn ze nu al ! Helaas er is er te weinig, de verkoop is een snelle verplichting.


Wat bieden ze aan ?

Cuvée Demi-Sec, Brut , Cuvée Elbling, Cuvée Pinot Blanc, Cuvée Riesling, Cuvée Pinot Noir, Cuvée Millésimée Brut .


We gaan ze natuurlijk eens proeven, onze gouden knop van Proefnotities of vers getapt, zal je ze binnenkort terugvinden. Veel surfgenot !Sept 2012

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese