Kennis maken met ROTGIPFLER (Oostenrijk) Gepost op 14/06/2010 om 10:13 door Carl in de rubriek algemeen. We gaan naar Oostenrijk, om deze witte wingerd te gaan bekijken. De herkomst is nog goed voor 120 ha te vinden , op zijn herkomstplaats 'Tattendorf' .
Deze druif is een kruising tussen een Traminer (gewurztraminer) en een Roter Veltlinerdruif, een goudgele fonkelende witte wijn, een typisch Oostenrijks speciaal wijntje , waarvan de productie bekend voor zijn kuuroorden . Deze teroirs bevatten veelal vruchtbare halfzware kalkgrond.
Een locatie met lichte hellingsgraad naar het Zuiden gericht is ideaal voor deze druivensoort die om het gevaar van rotting der druiven te vermijden geen al te grote luchtvochtigheid kan gedragen. Deze druivensoort is gevoelig voor vorst en vatbaar voor Botrytis. De Rotgipfler rijpt slechts laat in het seizoen en de oogst valt meestal midden oktober.
Proeven :
Sprankelijk groengele kleur. Zeer stuivend in de geuren van licht tropisch fruit, zachte kruidigheid, minerale nuances.
Smaken van romigheid en balans tussen frisse en rijpe tonen van tropisch fruit, kruisbessen en milde rijpheid.
Schaal-en schelpdieren , zachte terrine, ganzenlever, pikante gerechten , halfharde kaassoorten .
* Binnenkort verdere indrukwekkende thema's van deze minerale wijnen uit Oostenrijk.
DECA JUNI 2010 met dank aan de Heer Guy Janssens . |