Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Nieuw Zeeland : echt iets voor de komende feestdagen !

Gepost op 05/12/2011 om 10:43 door Carl in de rubriek algemeen.

Oh la laaa , hier valt het één en ander te proeven, het snelst groeiende wijnland ter wereld. Geografisch vraagt dit enige uitleg van de beroemde steden en wijnregio's : Auckland , Gisborne, Hauwke Bay , Wairarapa , Nelson, Malborough , Canterbury , Central Otago , Christchurch en zo verder , zijn de belangrijkste steden. Het moet al rond de jaren 70 van vorige eeuw zijn , dat men de wijnbouw ernstig begon te nemen.


Heden is de Sauvignon Blanc - Pïnot Noir parels van wijnen in de rekken van alle handelaars . Chardonnay , Riesling , Cabernet Sauvignon en schuimers zijn er ook om duimen van af te likken. En er is nog meer , lees dit verder. Van tekorten moet men niet spreken : reeds 14 miljoen dozen productie , en proeft de gemiddelde ' Kiwi - bewoner ' 11,1 liter , de export is nog genoeg voor 1 miljard dollar. De Europeanen zijn er tuk op, bijzonder Engeland , maar ook in ons land , zijn de goedkope oogsten bij de liefhebbers te vinden. Raar maar waar : in alle flessen meer fruit te vinden, kararkters bij de wijnstokken - niet te evenaren bij andere terroirs , én we overdrijven niet !


De inspanningen


Klimatologisch is het een vochtig , koel klimaat , en veel wijnstreken liggen dicht bij de kust of de Grote Oceaan. De jaarlijkse oogst moet nog geweldige afstanden afleggen, voordat de druiven bij de wijnmakerij terecht komt , zodat plaatselijke bij-investeringen nog nodig zijn. Ook de classificatiesysteem is nog niet goed aangepast : meerdere streken bij elkaar , elk zijn recht.
De rassen


Ze zijn niet te tellen : Müller Thurgau , Chenin, Gewurztraminer, Semilion, Merlot, Pinot Gris, Pinot Blanc, Syrah, Viognier, Pinotage , Cabernet Franc , de reeds andere rassen die we al vermelden , winnen de beste wijnprijzen in Concours. De Sauvignon Blanc is een wereldtopper !


Alle ogen naar Nieuw-Zeeland


Champagnehuizen zoals Veuve Cliquot en Deutz zijn er al in Malborough voor een plaatselijke cuvée ' Montana ' met natuurlijk de melding van de streek en het land , dit is om de regio Champagne de loef af te steken!


Een wereldhuis ' Little Grazer ' ook uit Malborough beslaat 11.000 ha opgericht in 1973 ( zie Sabato 3 september met Journalist Frank Van Der Auwera ) : geen enkel Sauvignon Blanc doet het beter , met slechts 5,99 euro in ons land met het kruisbessensap , groene vlezige appelsap , limoensap . Ook de fles van Frank , haalde de prijs voor de Pinot Noir rond 12,99 euro - Bourgondië ziet het allemaal gebeuren. Borthwick ( Wairarapa ) bvb : alle wijnstijlen zijn er opperbest.

Het wijnbedrijf Pernot Richard ( Hawke's Bay ) maakt er de verfijnste Chardonnay , en zijn op verschillende plaatsen aanwezig . We kunnen honderden zéér hoge domeinen melden - zelf hun tweede garnituur werkt verwondering , waar voor uw geld ! We kunnen maar geloofwaardig zijn , proef de flessen uit Nieuw Zeeland ! Kunnen ze op de Noordpool ' Icewine ' maken , ik zou het echt beginnen te geloven !


DECA Sept 2011

Met dank voor Sabato 'De Tijd' copyricht Wijnton.be

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese