Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Riesling : de koningin van uw feestglazen voor de komende feestdagen ?

Gepost op 30/11/2014 om 11:10 door Carl in de rubriek algemeen.

Binnenkort gaat iedereen culinair tafelen, en welke wijnflessen zal men dan opzoeken ? Moeilijke vraag en een oplossing - doodeenvoudig welk gerecht komt op tafel? Het ras Riesling mag dan algemeen beschouwd worden tot het beste witte ras ter wereld - daar zijn nog andere meningen over. Grote concurent is het wijnras Chardonnay en bezit een totaal andere stijl. Chardonnay, gaat ook door het leven als Morillon (Oostenrijk) en is gedeeltelijk wereldwijd aangeplant. Bijna probleemloos kan hij groeien op gelijk welke grond of terroir - optimaal in Bourgogne- de wereldtoppers. Naast de beroemde 'Chablis' (100 % Chardonnay) mag Chardonnay de prijs delen met wereldberoemde Rieslings die er ook zijn. Zowel als monocépage of met een assemblage blijft hij een verrassing. Gerijpt op hout, of in een bruisende bubbel zijn er weinig rassen die dit aankunnen. Geuren en smaken overtreffen soms alle grillen van de witte van Chardonnay : romigheid, vettigheid, groene appeltjes, groene stekelbessen, vanille, amandel-en noten, citrus en een goede fruitmand vol fruit in de mond- sappigheid- frisheid.

Riesling daarentegen is diametraal een andere stijl. Schrik niet bij het openen, soms een petrolgeur te ontdekken- of zou de wijnboer oliegronden bezitten. Niets mis met uw Riesling - voluptueus, staalachtig maar met andere parfums en een goed rijpingspotentieel, mineraliteit zal hij dit goedmaken. Altijd een goede fruitfactor wit fruit en het verlangen voor een volgend glas. Kleine kruidigheden van witte peper, zijn normaal maar stoort nooit. Thuishavens kunnen in allerhande stijlen voorkomen in Nieuw-Zeeland, New York, Zuid-Afrika en natuurlijk de terroirs van Elzas en Duitsland. Start met jonge wijnen en vervolgens verschillende jaargangen - de koningin zal u feestelijk onthalen. Duitsland vinifieerd soms minder droog, kies een Riesling dus met grote aandacht ! Een zoete toets in de finale kan dus een geschenk opleveren of niet ? Tip : Koop RIESLING CLASSIC. Wereldtop is zekerlijk Oostenrijkse Rieslings. Succes aan tafel !Geschiedenis

Dit is bij uitstek de druif van de Rijn! Iedereen is het er over eens dat de Rijnvallei zijn bakermat vormde. In de ogen van sommigen zou het gaan om de argitis minor van de Romeinen en zou de teelt ervan teruggaan tot de tijd van de Romeinse overheersing. Volgens Stoltz werd de Riesling in de 11e eeuw geïntroduceerd in de wijngaarden van de Rheingau. In 843, kort na de opsplitsing van het rijk van Karel de Grote, liet Lodewijk II de Duitser langs de Rijn een edele aromatische druif planten. Deze kreeg al spoedig de naam Riesling, afgeleid van het Duitse woord 'rieseln' (laten vallen). Voordat hij in de Elzas kwam, was hij gevoelig voor coulure (afvallen van bloesem) bij slechte weeromstandigheden als regen tijdens de bloei. Hij produceert dan geen druiven. In de Elzas heeft de Riesling aan het eind van de 15e eeuw zijn intrede gedaan. In de daarop volgende eeuw werd hij weliswaar regelmatig geciteerd, maar pas in de tweede helft van de 19e eeuw nam de teelt ervan een hoge vlucht. Pas na de jaren 60 van de 20e eeuw ging hij in de Elzas de eerste plaats innemen qua aanplant.In het glas

Kleur :
Bleekgeel met schitterend groene reflexen die de karakteristieke frisheid al verraden.

Geur :
Edele neus van een grote finesse met subtiele fruitaroma's (citroen, citroenmelisse, grapefruit, perzik, peer, fruitcompote, kruisbes, pompelmoes ), florale aroma’s (witte bloemen, lindebloesem, witte dovenetel) en ook aroma’s van anijs, komijn, zoethout en venkel. Riesling is uniek in zijn rijping, want al naar gelang de bodem waarop hij is aangeplant, ontwikkelt hij minerale aroma’s (vuursteen, 'petroleum'). Deze hoogst bijzondere aroma’s zijn te vinden in de terroirwijnen uit individuele wijngaarden (grands crus en lieux-dits).

Smaak :

Deze droge wijn is 'verticaal'. Zijn structuur is gebaseerd op een grote frisheid die van het begin tot het eind in de smaak valt en waarbij het midden van de smaak gekenmerkt wordt door volheid en 'vlees op de botten'. Dankzij deze structuur, verfijnd en delicaat fruitig, is het de ideale partner voor de haute cuisine. Elzasser Riesling beschikt over karakteristieke aroma's die in bepaalde terroirs tot intense onwikkeling komen. Als bewaarwijn kan hij zich gedurende decennia verbeteren op fles. Laat geoogste Rieslings van het type Vendanges Tardives of Sélection de Grains Nobles geven wijnen van zeer grote klasse, bedwelmend, min of meer filmend en met een fantastische harmonie.


Aan tafel en cuisine

Riesling wordt erkend als een van de beste witte druivenrassen ter wereld. Elzasser Riesling is bij uitstek een gastronomische wijn. Behalve in de vanzelfsprekende combinaties met de Elzasser keuken (zuurkool, visragout, gerookt varkensvlees) schittert hij bij vis, schelpdieren (Sint Jacobsschelpen) en schaaldieren. Op subtiele wijze accentueert hij de jodiumsmaak van de producten uit de zee. Al even goed doet hij het bij gevogelte, wit vlees of geitenkazen. Als Vendanges Tardives is het een ideale begeleider van desserts met citrusvruchten, zoals citroentaart.


De druivelaar

Blad :
Ronde vorm, dik. Ovale tanden, middelgroot.
Tros :
Klein, cylindrisch of cylindrisch-konisch, korte en houterige steel, compact.
Druif :
Rond, klein, van helder groen tot goudgeel met bruinrode vlekjes bij volledige rijpheid, dikke schil, fijne en aromatische smaak.
In de wijngaard

Samen met de sylvaner is de Riesling de laatst rijpende van alle Elzasdruiven. Hij heeft koele nachten nodig om zijn rijpheid te bereiken. Paradoxaal genoeg overtreffen zijn smaakkwaliteiten in een doorsnee jaar die van vroeger rijpende druiven. Als het gaat om terroirexpressie heeft de Riesling zijn gelijke niet. Hij voelt zich het beste thuis op niet te rijke of zelfs steenachtige bodems met een gunstige ligging. Lichte terroirs met een goede drainage zijn favoriet.

DECA NOV 2014 ©
Met dank office de tourisme Elzas en Duitsland.

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese