Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Oudste Madeira wijn gaat onder de hamer voor een verschrikkelijke prijs.

Gepost op 14/12/2016 om 17:17 door Carl in de rubriek algemeen.

Wie kent deze wijnen niet? Ze behoren tot de fijnste finesse in de culinaire wereld bvb met ossetong. Het is een versterkte wijn die het langst houdbaar is ter wereld- afkomstig uit Madeira (PORTUGAL) In Londen is heden een dure fles geveild. In Roeselare is eveneens een wijnhandelaar (Jeuris) die een collectie van meer dan 120 oogstjaren bezit .

Madeira wijnen

Oorspronkelijk werd madeira van vier soorten druiven gemaakt, elk met zijn eigen smaakkarakteristiek, variërend van zoet tot droog. De madeira werd naar de druif genoemd waar hij van gemaakt was: Sercial (dry), Verdelho (medium dry), Boal (medium sweet) en Malvasia (sweet).

Tegenwoordig wordt de meeste madeira van één druivensoort gemaakt (Tinta Negra) die er beter groeit. Wel worden de vier typen madeira uit die ene druivensoort geproduceerd. De naamgeving is dan niet meer de naam van de druif maar het smaaktype (dry t/m sweet).

Vaten rijpende madera

Sercial is een amberkleurige, droge wijn die vaak als aperitief wordt gedronken, of bij soep en visgerechten. De sercial-druiven groeien op circa 800 m hoogte; lager zouden ze door de grotere warmte een hogere suikerconcentratie bereiken. De van velden op circa 500 m hoogte afkomstige verdelho is een mediumdroge, taankleurige wijn en kan als aperitief maar ook als dessertwijn worden gedronken. De volle, licht naar noot smakende bual is een goede begeleider van kazen als stilton en rijke desserts, terwijl de volzoete malmsey op zijn plaats is bij rijke desserts, maar zelfs bij koffie uitstekend smaakt.

Er zijn vier druivenrassen toegestaan; de 'Verdelho', de 'Sercial', de 'Boal' en de zoete, van Kreta ingevoerde 'Malvasia'. Tegenwoordig wordt een variant van de 'Pinot Noir', de 'Tinta Negra Mole' veel aangeplant. Veel madeira bestaat voor 85% uit deze druif en zij wordt met kleine hoeveelheden van de traditionelere druiven op smaak gebracht.Van de 2000 hectare die voor wijngaarden geschikt zijn wordt maar 600 hectare ook werkelijk benut. Het telen van bananen is lucratiever. De wijn is kostbaar en na de Tweede Wereldoorlog heeft zij haar populariteit op de Europese wijnmarkt grotendeels verloren. Madeira als aperitief en ook als wijn bij de maaltijd was ooit gebruikelijk maar men ziet de wijn steeds minder vaak op de wijnkaarten van restaurants.

Vroeger nam men op lange scheepsreizen port mee, onder andere als vitamine c bron. De port die over was na deze lange reis smaakte anders door invloed van temperatuur en oxidatie. Dat viel in de smaak want er bleken mensen bereid deze drank af te nemen. Dit was zo lucratief dat er extra vaten port werden meegenomen op reis, puur met het doel deze bij terugkeer goed te verkopen. Toen men eenmaal ontdekte hoe deze veroudering kunstmatig kon worden bewerkstelligd, hoefden de vaten niet meer mee op maandenlange reis.

De madeira moet een alcoholpercentage van 16 tot 18 procent hebben.


De canteiro-methode en de industriële productie

Tegenwoordig wordt de madeira in spe verwarmd en minstens drie maanden in eikenhouten vaten van 480 liter bij 45 graden Celsius in hete loodsen (estufas) bewaard. Gematigde temperaturen over een langere periode zijn beter. Beter zou zijn helemaal geen kunstmatige warmte te gebruiken, maar de wijn jarenlang op een zondoorstoofde vliering te laten liggen. Als de wijn uit de loodsen komt, heeft hij de enigszins gekaramelliseerde smaak waaraan alle madeira's zijn te herkennen. De industriële verwarming of verblijf in een estufado neemt drie maanden in beslag. Men noemt de verwarming door de zon zoals die nog door kleinere en conservatieve barros de "canteiro-methode". De traditionele huizen laten hun wijn vijf jaar lang op vaten rusten en verwarmen door de zon.

Net als bij port kent men bij madera-wijn vintage, dat wil zeggen: van één oogstjaar. Een vintage wordt gemaakt van één enkel druivenras, en moet minstens 20 jaar rijpen. Het instituut (Instituto do Vinho da Madeira) stelt regels op of een bepaalde madeira de naam vintage mag dragen. Sommige van de allerbeste wijnen kunnen een eeuw op vat of in glazen demi-johns verblijven, voordat ze worden gebotteld. De daaropvolgende flesrijping is ook bijzonder traag, zodat madeirawijnen tot de langst houdbare ter wereld behoren. De kurken moeten iedere 35 jaar worden vervangen en, anders dan bij andere wijnen op fles, moet de fles staande worden bewaard.[2] Er zijn madeira's uit de 18e eeuw die nog steeds drinkbaar zijn.

Tegenwoordig mengen de producenten hun wijnen tot een merkwijn met een constante kwaliteit. Vroeger ging dat mengen volgens een solera-systeem zoals dat gaat bij bijvoorbeeld sherry. De madeira-wijn vinificatie geschiedt op port-achtige wijze, namelijk door de gisting met alcohol te stoppen.

De koper van de duurste Madeira

De Bredase drankverzamelaar Bay van der Bunt heeft op een veiling in New York een recordbedrag betaald voor een driehonderd jaar oude fles wijn. Het gaat om een fles Madeira uit 1715 die onder de hamer ging voor ruim 37 duizend euro.

Lyrisch is Van der Bunt over zijn aankoop. "Deze is zo zeldzaam. Die moest ik gewoon hebben. Er werd flink op geboden, maar ik heb volgehouden. Als hij 50.000 had gekost, had ik hem nog gekocht. Een Madeira uit 1715, die vind je nergens. Dit is een unicum, een museumstuk. Uit de tijd van de VOC."

Van der Bunt is niet van plan om de fles door te verkopen. "Nee dit is niet voor de handel. Hier kun je niks op verdienen." Geheelonthouder Van der Bunt drinkt de fles ook niet leeg. "Deze is zo uniek. Dat doe je niet. Maar drinkbaar is hij nog steeds."

Volgens het veilinghuis in New York, Christie's, gaat het om de oudste Madeira ter wereld. Nooit eerder werd er voor een Madeira zoveel geld betaald. De kenners hadden niet verwacht dat de fles voor zoveel geld zou worden verkocht. Verwacht werd namelijk dat de fles tussen de 11 en 17 duizend euro moest opleveren.

Oude Madeira is erg gewild op veilingen en flessen wisselen vaak van eigenaar, voor tienduizenden dollars, volgens Edwin Vos van het veilinghuis.

Het was op de veiling niet de enige aankoop van de Bredanaar. Van der Bunt wist ook nog een Madeira uit 1720 te bemachtigen, uit de kelders van het beroemde Madeira-huis Borges. De op één na oudste Madeira werd verkocht voor 18,5 duizend euro.

DEC. 16 DECA

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese