Oudste Madeira wijn gaat onder de hamer voor een verschrikkelijke prijs. Gepost op 14/12/2016 om 17:17 door Carl in de rubriek algemeen. Wie kent deze wijnen niet? Ze behoren tot de fijnste finesse in de culinaire wereld bvb met ossetong. Het is een versterkte wijn die het langst houdbaar is ter wereld- afkomstig uit Madeira (PORTUGAL) In Londen is heden een dure fles geveild. In Roeselare is eveneens een wijnhandelaar (Jeuris) die een collectie van meer dan 120 oogstjaren bezit .
De canteiro-methode en de industriële productie Tegenwoordig wordt de madeira in spe verwarmd en minstens drie maanden in eikenhouten vaten van 480 liter bij 45 graden Celsius in hete loodsen (estufas) bewaard. Gematigde temperaturen over een langere periode zijn beter. Beter zou zijn helemaal geen kunstmatige warmte te gebruiken, maar de wijn jarenlang op een zondoorstoofde vliering te laten liggen. Als de wijn uit de loodsen komt, heeft hij de enigszins gekaramelliseerde smaak waaraan alle madeira's zijn te herkennen. De industriële verwarming of verblijf in een estufado neemt drie maanden in beslag. Men noemt de verwarming door de zon zoals die nog door kleinere en conservatieve barros de "canteiro-methode". De traditionele huizen laten hun wijn vijf jaar lang op vaten rusten en verwarmen door de zon. Net als bij port kent men bij madera-wijn vintage, dat wil zeggen: van één oogstjaar. Een vintage wordt gemaakt van één enkel druivenras, en moet minstens 20 jaar rijpen. Het instituut (Instituto do Vinho da Madeira) stelt regels op of een bepaalde madeira de naam vintage mag dragen. Sommige van de allerbeste wijnen kunnen een eeuw op vat of in glazen demi-johns verblijven, voordat ze worden gebotteld. De daaropvolgende flesrijping is ook bijzonder traag, zodat madeirawijnen tot de langst houdbare ter wereld behoren. De kurken moeten iedere 35 jaar worden vervangen en, anders dan bij andere wijnen op fles, moet de fles staande worden bewaard.[2] Er zijn madeira's uit de 18e eeuw die nog steeds drinkbaar zijn. Tegenwoordig mengen de producenten hun wijnen tot een merkwijn met een constante kwaliteit. Vroeger ging dat mengen volgens een solera-systeem zoals dat gaat bij bijvoorbeeld sherry. De madeira-wijn vinificatie geschiedt op port-achtige wijze, namelijk door de gisting met alcohol te stoppen. De koper van de duurste Madeira De Bredase drankverzamelaar Bay van der Bunt heeft op een veiling in New York een recordbedrag betaald voor een driehonderd jaar oude fles wijn. Het gaat om een fles Madeira uit 1715 die onder de hamer ging voor ruim 37 duizend euro. Lyrisch is Van der Bunt over zijn aankoop. "Deze is zo zeldzaam. Die moest ik gewoon hebben. Er werd flink op geboden, maar ik heb volgehouden. Als hij 50.000 had gekost, had ik hem nog gekocht. Een Madeira uit 1715, die vind je nergens. Dit is een unicum, een museumstuk. Uit de tijd van de VOC." Van der Bunt is niet van plan om de fles door te verkopen. "Nee dit is niet voor de handel. Hier kun je niks op verdienen." Geheelonthouder Van der Bunt drinkt de fles ook niet leeg. "Deze is zo uniek. Dat doe je niet. Maar drinkbaar is hij nog steeds." Volgens het veilinghuis in New York, Christie's, gaat het om de oudste Madeira ter wereld. Nooit eerder werd er voor een Madeira zoveel geld betaald. De kenners hadden niet verwacht dat de fles voor zoveel geld zou worden verkocht. Verwacht werd namelijk dat de fles tussen de 11 en 17 duizend euro moest opleveren. Oude Madeira is erg gewild op veilingen en flessen wisselen vaak van eigenaar, voor tienduizenden dollars, volgens Edwin Vos van het veilinghuis. Het was op de veiling niet de enige aankoop van de Bredanaar. Van der Bunt wist ook nog een Madeira uit 1720 te bemachtigen, uit de kelders van het beroemde Madeira-huis Borges. De op één na oudste Madeira werd verkocht voor 18,5 duizend euro. DEC. 16 DECA Copyright 2009 Wijnton.Be |