Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Buitenbeentje : het druivenras saperavi is te koop in de supermarkt ! Echt eens leren proeven !

Gepost op 24/02/2016 om 17:46 door Carl in de rubriek algemeen.

Sommige wijnhandelaars in ons land bieden dit druivenras saperavi aan, maar in beperkte mate. Nu zal supermarkt Delhaize dit tijdelijk aanbieden voor een groot publiek. Laat deze deal niet liggen : 3+1 aanbod-je zal er een spijt van hebben. (rond 5 €/fles). Na de promotie zal de fles duurder worden. Waarom is dit een bijzonder fles ? Het is een icoon in de wereld van wijn. Persoonlijk ben ik een grote liefhebber hiervan. Ik leerde deze druif uit Georgie kennen een tiental jaar geleden op een eigenaardige manier. Een Georgische familie die aan onze kust zijn neergestreken, leerde ik kennen en zo hartelijk heb ik dit Oostblokland en de wijnen op een culinaire, video en gesprekken op-en top kunnen ervaren. Maar de geschiedenisboeken zeggen meer : Saperavi is de allereerste druif ter wereld, waar ook bijbelgeschiedenis mee verbonden is. Christus en zijn apostelen waren zekerlijk met deze bessen en wijnen vertrouwd. De wijnstokken zijn meeverhuist in gans de Oostblok naar verre landen.

SAPERAVIHoewel Saperavi onbekend is voor de gemiddelde wijnliefhebber, is het de meest aangeplante blauwe druif van Georgië & de Oostbloklanden. Alle wijngebieden rond de Zwarte Zee verbouwen de druif omwille van zijn krachtige, goed gebalanceerde, duurzame en toch frisse wijnen. Een druif klaar om de wereld te veroveren. En geloof mij, het zal lukken.

Wat mag je verwachten van SAPERAVI ?

Kleuren : diep kersenrood met zwarte reflexen, typische aroma's: zwart fruit (kers & rode vruchten, braambes),cuberdon, viooltjes, cassis. In de mond is hij al sappig, tot stroperig, vooral zwarte bessen, pruim, krokante tannines met groene kruidigheid, (peper) karaktervol en steeds goed ondersteunende zuren. Ik moet er wel bijvertellen dat goede saperavi's niet goedkoop zijn. Ze krijgen een opvoeding met aarden kruiken of amforas en kunnen zeer rokerig voorkomen. Met een karaf en enige verluchting bezorgen ze wonderen in uw degustatiegenot. Goede wijnen met dit ras komen ook voor in Moldavie, in een huwelijk met cabernet sauvignon. Toch blijf is erbij dat Georgie, de beste saperavi's aleveren, en is een prijsvork van rond de 20-30 euro, een normale prijs voor de duurste wijnen van dit land- nooit twijfelen ! Kwalitatief zeer hoog. Culinair is deze tafeldruif veelvuldig te gebruiken gaande van een goed stuk vlees, lamsbrochetten, gevogelte en vegetarische gerechten. Uiteraard samen met Georgische gerechten, die veel stoofpotjes met look bevatten en veel groenten- zal saperavi hoog meevallen. Gastronomisch niveau, feestelijk kan saperavi zekerlijk gebruikt worden.

Shabo een wijnbedrijf in Odessa


Supermarkt Delhaize haalde de mostaard, uit Oekraine, waar dit wijnland 83.000 ha wijngaarden bezit, 1200 ha in Odessa in het Krimrepubliek . Shabo is een zeer hoog gereputeerde wijnbedrijf in cooperatieve venootschap uit 1822. Het zijn de Zwitserse kolonisten van Vaud die de wijngaarden van Shabo hercultiveerden tot de beroemdheden er kwamen . Zowel locale of Europese druivensoorten (30) verbouwen ze met een opbrengst van 7.500 ton druivenmost. Niet alleen stille wijnen, mousserende, (sprankling wines) maar ook dry sherry, vermouth, cognac, brandy, vodka en alcolische versterkte wijnen staan in hun gamma. Die voeren ze uit naar Frankrijk, Duitsland, Italie, Russia, Moldavie, Israel, China, Finland en Japan. Een prijzenkast vol medailles in Internationale wedstrijden.

Naast zeer hoog technologische installaties, heeft deze wine company een A.O.C. controlled lastenboek sedert 2012 die alle geloofwaardigheid van kwaliteit bezit. Een plaatselijke museum is te bezichtigen, met een totaal pakket van het bezoek van het bedrijf zelf, proeverij en winkel met toeristische 6 uren verblijf.Excursie naar Odessa Champagne Wine Factory


Bezoek Odessa Wine Compagny

Odessa Champagne Wijn FactoryO s - is één van de leiders van de markt van de wijnindustrie . Daar gebeurde ook de oprichting als ' Champagne Roederer Henry Plant' in 1896 . Odessa produceert 34 types van TM Odessa, TM L'Odessika en TM 'Henri Roederer' . Sinds 2009,maakt de Winery maakt deel uit van een internationale groep van bedrijven Gruppo CAMPARI.

Tijdens de tour zullen de bezoekers in staat zal zijn om het geheel te zien van het bedrijf en proces wijn tot champagne en de afgewerkte producten. Het elite product kan daar gekocht worden in de winkels.Omgeving en klimaat

Gelegen aan de Zwarte Zee, milde omstandigheden van dezelfde 46-47 noorderbreedte van Bordeaux, zijn er toch 290 dagen boven het vriespunt te noteren.


Druivenrassen : saperavi, golubok, magaracha, pervenets en chardonnay zijn aan te bevelen.

-Eveneens verkrijgbaar bij Delhaize
Chardonnay Reserve 2014 (9,99 € )
van hetzelfde wijnhuis.

Wijnbouw in Oekraïne

Wijnbouw in Oekraïne is er vooral in het zuiden van het land. De meeste wijngaarden in Oekraïne liggen daar in de buurt van de Zwarte Zeekust in Bessarabië, de oblasten Odessa en Cherson en op de Krim. Verder is er wijnbouw in het westen van het land in de Oblast Transkarpatië, maar ook oostelijker in de oblast Dnjepropetrovsk, dat meer in het midden van het land ligt. Voorts nog een enige wijnbouw helemaal in het noorden, in de oblasten Tsjernihiv en Kiev.

In vroeger tijden maakte men er -in de zuidelijker regionen - hooggewaardeerde wijnen die ook werden geëxporteerd. Toentertijd waren dat al vrij zoete wijnen. Van de Krim kwamen - en komen nu nog steeds - veel mousserende wijnen. Er liggen bij elkaar meer dan 90.000 hectare aan wijngaarden in het land. De vinificatie op de wijnbedrijven wordt algemeen nog vrij traditioneel uitgevoerd.

Geschiedenis

Mousserende wijnen in een kelder op de Krim. Al zo'n 6000 jaar vindt op de Krim wijnbouw plaats. Dat is ongeveer net zo lang als rondom de Middellandse Zee.

In de 19e eeuw, toen de Krim deel was van het Keizerrijk Rusland, kreeg wijn bijzondere aandacht van de Russische adel en rijken. Fransen die de revolutie in eigenland ontvluchtten legden er de eerste gecultiveerde wijngaarden aan. Rondom de zomerpaleizen werd er geëxperimenteerd met wijnstokken en wijnbereiding, zoals bij het Livadiapaleis en nabij de stad Soedak.

Nabij de stad Jalta heeft de rus Michail Vorontsov in 1828 het 'Magaratsj-instituut' voor druiventeelt en wijnbouw opgericht.

Al vanaf 1799 wordt op de Krim mousserende wijn gemaakt. In de noordelijker gelegen streken - onder andere in de oblasten Odessa en Cherson - is de wijnbouw er pas in de 11e eeuw door monniken ontwikkeld. Vooral ook door toedoen van Grigori Potjomkin zou deze streek in de 18e eeuw de wijnbouw verder zijn uitgebouwd door invoering van druivenstokken uit Italië, Spanje en Frankrijk.

Na de Tweede Wereldoorlog is er veel geld in de Oekraïense wijnbouw gestopt, totdat Michail Gorbatsjov een alcohol-matigingsbeleid invoerde. Sinds het jaar 2000 wordt de wijnbouw weer opgebouwd.

Druiven en wijn - Het wijnhandelshuis Massandra.

Druivensoorten die men er verbouwt zijn Aleatica, Matrassa en Saperavi. Cabernet Sauvignon en Malbec komt er tegenwoordig ook veel voor, evenals Aligoté, Muscat, Isabella, Traminer, Chardonnay, Pinot noir, Rkatsiteli en meer waaronder inheemse rassen. De meeste wijnen zijn een mengsel van de verschillende druivenvariëteiten.

Krim

Vooral van de Krim komen veel mousserende wijnen. In navolging van Champagne worden die Sovetskoye Shampanskoye' (Nederlands: 'Sovjet champagne') genoemd. in Europa vaak verhandeld onder de noemer Krimsekt. Bijvoorbeeld het merk Novyi Svit uit de gelijknamige streek Novyi Svit aan de zuidoost kust. Een bekend wijnhandelshuis op de Krim is Massandra.

Deze streek ligt op ongeveer dezelfde breedtegraad als zuid-Frankrijk. Het is er warm en vrij vochtig.

Aan de zuideljke kuststreek - net boven de Krim - heerst een gelijksoortig klimaat als in de Krim.

Beschermde oorsprongsbenamingen zijn er niet. Zo wordt er naast de 'Sovjet Champagne' bijvoorbeeld ook imitaties van 'Port', 'Madeira' en 'Tokay' gemaakt.


DECA Februari '16 ©


Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese