Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Chili

Gepost op 28/01/2012 om 15:03 door Carl in de rubriek algemeen.

De wijnbouwtraditie van Chili is reeds na 450 jaar, een echte kwaliteits factor geworden: wijnstok en zijn druiven, klimaat en bodem, bekwaamheid van de wijnbouwers, karakteristieke eigenschappen van jaargangen.

Geduld heeft duidelijk vruchten afgeleverd - ontdekkingen door Christoffel Colombus , met de eerste aanplantingen van Diego Flores , die 50.000 wijnstokken in zijn bezit had. Francisco Encina deed het nog beter : 20 miljoen wijnstokken ( 1830) - Silvestre Ochagavia ( 19 de eeuw) tot de grote pioniers om Franse druivenstokken aan te planten. Kommer en kwel - wijngaardluis en ziektes brachten dramatische achteruitgang - de knowhow was er reeds 200 jaar eerder dan Californië en Zuid-Afrikanen.De expantie bleef maar duren tot een winstgevende handel, tot op heden 100.000 ha tafeldruiven en productie van Pisco (Cognac) tot ontelbare flessen.

Tango - voetbal - wijnproducenten kwamen steeds nieuwsgieriger , zodat het niet kon uitblijven van beroemde Bordeaux experten die eveneens neerstreken ( Baron Philipe de Rotschild). Investeerders , vakmensen - dochtermaatschappijen - grote oenologen (Michel Torres) drukten hun stempel op nieuwe wijnstijlen.

De export

De chilenen brengen heden ( goedkope en duurdere) wijnen aan die op de wereldmarkt tot raszuivere witte (droge) wijnen die in de smaak vallen door hun frisheid , fruitigheid en zuurgraad.

Rode wijnen brengen de kracht van toenemende ouderdom, invloed van bodem - vallei en gebergten. Chardonnay - Sauvignon Blanc - Cabernet en Merlot - heden Carmenére en Malbec - kerswijnen met Pinot Negro ( noir) behoren tot wereld finesse amper in Europa te vinden.Terroir

Bergketens - winden -smeltwateren-turfsteen-grind- klei en zand en een aantal bodemformaties bieden de Chileense wijnbouw 500 km landg - 300 km breed oogsten met kwaliteiten. Zelden is er nu een fles uit Chili minderwaardig- dat proef je altijd, dit moet je persoonlijk al gemerkt hebben.

Onnodige luchtcontacten (most) - langzame gisting- rijping op eiken fust zal aanwezige appelzuren in een zachter melkzuur veranderen ( malolactische gisting) die is toegestaan. Reserva of Gran Reserva van 23 toegelaten druivensoorten - appellatio/villages/ communales en herkomstgebieden naar Europese voorbeelden. We denken dat we duidelijk zijn : Chili is een wonderbaar wijnland geworden.
In het oog te houden :
Casablanca ( witte wijnen)

Casa Rivas ( in ons land veel te vinden)

Apaltagua (Carmenière specialisten)

Gewürztraminer - Vignier wijnen : onheroepelijk top klasse

Zinfandel wijnen -carignon ' parfum' van pruimen.

San Antonio ( kuststreek)

Pinot Noir : pluk de kersen in uw glas

Bodegas in MaïpoDECA copyricht Jan 2012

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese