Chili Gepost op 28/01/2012 om 15:03 door Carl in de rubriek algemeen. De wijnbouwtraditie van Chili is reeds na 450 jaar, een echte kwaliteits factor geworden: wijnstok en zijn druiven, klimaat en bodem, bekwaamheid van de wijnbouwers, karakteristieke eigenschappen van jaargangen.
Geduld heeft duidelijk vruchten afgeleverd - ontdekkingen door Christoffel Colombus , met de eerste aanplantingen van Diego Flores , die 50.000 wijnstokken in zijn bezit had. Francisco Encina deed het nog beter : 20 miljoen wijnstokken ( 1830) - Silvestre Ochagavia ( 19 de eeuw) tot de grote pioniers om Franse druivenstokken aan te planten. Kommer en kwel - wijngaardluis en ziektes brachten dramatische achteruitgang - de knowhow was er reeds 200 jaar eerder dan Californië en Zuid-Afrikanen.
De expantie bleef maar duren tot een winstgevende handel, tot op heden 100.000 ha tafeldruiven en productie van Pisco (Cognac) tot ontelbare flessen.
Tango - voetbal - wijnproducenten kwamen steeds nieuwsgieriger , zodat het niet kon uitblijven van beroemde Bordeaux experten die eveneens neerstreken ( Baron Philipe de Rotschild). Investeerders , vakmensen - dochtermaatschappijen - grote oenologen (Michel Torres) drukten hun stempel op nieuwe wijnstijlen.
De export
De chilenen brengen heden ( goedkope en duurdere) wijnen aan die op de wereldmarkt tot raszuivere witte (droge) wijnen die in de smaak vallen door hun frisheid , fruitigheid en zuurgraad.
Rode wijnen brengen de kracht van toenemende ouderdom, invloed van bodem - vallei en gebergten. Chardonnay - Sauvignon Blanc - Cabernet en Merlot - heden Carmenére en Malbec - kerswijnen met Pinot Negro ( noir) behoren tot wereld finesse amper in Europa te vinden.
Terroir
Bergketens - winden -smeltwateren-turfsteen-grind- klei en zand en een aantal bodemformaties bieden de Chileense wijnbouw 500 km landg - 300 km breed oogsten met kwaliteiten. Zelden is er nu een fles uit Chili minderwaardig- dat proef je altijd, dit moet je persoonlijk al gemerkt hebben.
Onnodige luchtcontacten (most) - langzame gisting- rijping op eiken fust zal aanwezige appelzuren in een zachter melkzuur veranderen ( malolactische gisting) die is toegestaan. Reserva of Gran Reserva van 23 toegelaten druivensoorten - appellatio/villages/ communales en herkomstgebieden naar Europese voorbeelden. We denken dat we duidelijk zijn : Chili is een wonderbaar wijnland geworden.
In het oog te houden :
Casablanca ( witte wijnen)
Casa Rivas ( in ons land veel te vinden)
Apaltagua (Carmenière specialisten)
Gewürztraminer - Vignier wijnen : onheroepelijk top klasse
Zinfandel wijnen -carignon ' parfum' van pruimen.
San Antonio ( kuststreek)
Pinot Noir : pluk de kersen in uw glas
Bodegas in Maïpo
DECA copyricht Jan 2012 |