Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Gek van wijnen : le Bordelais

Gepost op 07/04/2012 om 15:00 door Carl in de rubriek algemeen.

De hype van Bordeaux liefhebbers, was enige tijd geleden verdwenen - we moeten vaststellen dat de terugkeer is begonnen. Vorige jaren waren schitterend als millésieme, uitkijken is de boodschap.

Fijnproevers die de richting Haut Médoc zoeken, moeten we gelijk geven : sommige regio's bezorgen zeer hoge kwaliteiten. De A.O.C. communales van de Haut Médoc - we laten jullie terug watertanden : St - Estèphe, Paullac, St- Julien, Margeaux, Listrac Médoc & Moulis en Médoc.Langs de Gironde

De brede 'Gironde' is een weldoener van Bordeaux. Bovenaan vinden we appellation St Estèphe , in trapsgewijze naar beneden : Paullac, St Julien, Margeaux , echte beroemdheden. Générosité zullen de Fransen zeggen - goed voor 4600 ha en een productie van 255.000 hl - economisch een rijkdom. Het is onbegonnen werk, dit op een kwarto bladzijde te beschrijven, we doen een voorstel om de omgeving van Saint Estèphe te gaan bekijken. Graag zullen we ook, de andere regio's laten verkennen, of nog beter : schitterende flessen van Bordeaux zijn reeds neergeschreven op onze proefnota's - moet je echt eens gaan bekijken ( knop proefnota's of Vers getapt ).


Een goed karakter wijn : St- Estèphe

Klinkt goed in de oren, is hierbij nog betaalbaar, voorkomen en smaken zijn volgens onze mening bijzonder! Het klimaat is ' MERIDIONALES ' - het terroir zit vol keien, grint , kiezel, zand en kleibodem, dit is voldoende voor de stokken. Hoge heuvelruggen moet je niet zoeken, beperken zich tot slechts 40 meter - kleine molhopen - maaer toch bieden de wijnen : aciditeiten aan de druiven, intense kleuren, én de beste tannines ( goed voor bewaarkracht) van de Médoc .


Het geheim zit in de fles - het fenijn zit in de staart

Een fijnproever die een bewaarwijn zoekt, regelmatig in de kelder wil induiken - kan dit zekerlijk met de meest noordelijke Cru van Bordeaux. Jong valt deze 'heilige flessenwijn' op door zijn aroma's met vooral : rood fruit, vanille en houterige tonen. Kan rokerig voorkomen, dit is normaal - daarentegen krijg je veel extra's van kruiden , zwarte drop , cacao ...lekker toch ? En wat moeten wij daarmee aanvangen op culinair gebied ? Met veel Merlot, Cabernet Saugvignon, Cabernet Franc , petit Verdot mag ook ,kan een haasje, een stekelijke everzwijn , maar ook rood vlees op de rooster met een wijnsaus. Klein wild, varkengebraad raden we eveneens aan. We wensen een prachtige degustatiegenot van St Estèphe.

Aanbevolen kastelen

Château Le Crock , Phélan-Segur , Beauséjour. Deze classé(s) zullen wel een duurdere prijs aanrekenen - flessen rond de 8,10, 15 euro zijn er in overvloed, reken voor een zéér goede fles.

* zie onze fantastische proefnota's (knop)

Deca April 2012 copyricht WIJNTON.BE

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese