Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Oogstjaar 2017 nu al een kleinere oogst, maar kwaliteit zal er zijn

Gepost op 26/07/2017 om 07:09 door Carl in de rubriek algemeen.

2017 dreigt een rampjaar te worden voor de Belgische wijnbouwers. Door de nachtvorst die zo laat kwam in het voorjaar, zijn sommigen tot zeventig procent van hun druiven kwijt. Dat is een financiële ramp. De wijnbouwers kunnen hun verlies niet compenseren door meer te vragen voor hun wijnen, want dan koopt iedereen goedkope buitenlandse wijn.

Wijnbouwer Jurgen Van de Walle hoopte dit jaar 4.000 flessen witte wijn te kunnen maken op zijn domein in Melle, maar het zullen er maar 2.000 zijn. Een serieuze streep door zijn rekening, zegt Van de Walle. "De planten blijven groeien, dus het werk is er maar de opbrengst niet. Dus in verhouding gaan wij zeker vijftig procent financiële middelen minder hebben.”

De reden dat de oogst mislukt is, is de nachtvorst die heel laat in het voorjaar plaatsvond. Twee vriesnachten in april, terwijl de eerste trossen al aan de ranken stonden, hebben de oogst vernield.

De verliezen compenseren met hogere prijzen zal niet lukken, zeggen wijnkenners. Dan kopen mensen gewoon wijn uit een ander jaar of uit een ander land. “De vorige jaren waren wél goede wijnjaren. Bovendien is er heel wat concurrentie. Plots de prijzen fors laten stijgen, zou helemaal gek zijn. Dan ga je jezelf uit de markt prijzen”, zegt wijnkenner Alain Bloeykens.

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese