Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De ene Cava is de andere niet ! Condesa Blanca Brut

Gepost op 14/12/2014 om 12:32 door Carl in de rubriek algemeen.

Straks gaan we terug miljoenen flessen gekraakt worden tijdens de eindejaarsperiode, maar de ene Cava is de andere niet. Onlangs was er deining in de pers van gekende bodegas die niet meer willen onder de term Cava produceren. Wat hun alternatief was, is niet bekend, maar het gaat duidelijk over de imago : goede wijnproducenten die aanzien dat minder goede Cava's op de markt komen. We volgen dit op, want het is niet kies met hun wijnregio waar Cava's mogen gemaakt worden. We zochten het uit, en exclusief krijg je van ons de beste informatie.

De 'Cava'-regio telt in totaal 159 gemeenten in de provincies Barcelona (63) , Tarragona (52), Lleida (12) , Girona (5), La Rioja (18), L' Alava (3), Zaragoza (2), Navarra (2), Valencia (1) en Badajoz (1). Samen vormen ze de beschermde appellatiezone van de Cava. Enkel daar is het legaal toegestaan om deze wijn te produceren en te commercialiseren.

Maar als referentiepunt voor deze grote zone wordt vaak Sant Sadurni genoemd. Ook Penedés is zo'n gemeente. Deze gemeenten staan zowat symbool voor een traditie, een productiewijze, een terroir en een kwalitatieve stijl die als voorbeeld geldt voor de anderen. Het is dan ook goed om te weten dat zowel 95% van alle Cava in Catalonië wordt geproduceerd. Het is is goed mogelijk, dat uw vertrouwde aankoop uit een ander streek komt .Cava bezit ook nog een Spaanse dialectnaam : Késako - en dit is wel minder goed gevonden.


Steekkaart Condesa Blanca Cava Brut
-Methode Traditional

-Alc : 11.5 %

-Kelder : San Sadurni D' Anoa

-Druivenrassen ; Xarel-lo, Parellada, Macabeo.

Voorkomen : korte witte moussevorming - fijne trage belletjesstroom - kransvorming . Licht gele wijnspiegel.

Geuren : lichte frisse geurenpalet van klein geel fruit, eerder gesloten , getoast brood, gist, citruszeste, groene stekelbes, groene onrijpe steenvruchten van perzik.

Smaken : in de mond fijn glijdende sappigheid van zachte dosage fruit, licht fruitig fris elegant van lichte pareling - vooral groene appeltjes en citruszeste van citroen en limoen - mis echt fruitigheid, subtiel met een hoge aciditeit- halflange afdronk.

Culinair : aperitief met lichte vistoastjes

Score : 13,5/20

*Gul geweest voor mooie zuren - spijtig fruitigheid afwezig.


Deca December 2014 ©

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese