Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Kort geknipt : het beste- en snelste nieuws voor de wijnliefhebber

Gepost op 23/11/2013 om 14:20 door Carl in de rubriek algemeen.

Chardonnay: ongetwijfeld het belangrijkste witte druivenras ter wereld. Er zijn geen wijnlanden waar hij niet is aangeplant. Zeer merkwaardig is zijn echte oorsprong nl 'ISRAEL' waar hij door kruisvaarders naar andere landen nog verspreidingen kreeg. Uitermate geschikt voor lagering in eikenhouten vaten, levert van nature gestructureerde wijnen - en natuurlijk heerlijke schuimers. Een topper voor uw keuken is een gestoomde snoekbaars, venkel , gewone aardappel , maar dan met een gelagerde chardonnay.


Entre-deux-Monts: Martin Bacquaert (32) is op 8 november in het huwelijk getreden met zijn Anais Vermeulen. Wij wensen het jonge koppel een succesrijk wijndomein. Tegen 2015 voorziet hij een botteling van 40.000 flesen in 11 jaar wijnproductie. Zijn toekomst zou Martin graag zien uitkomen op zo'n 15 ha en dit is rendabel volgens hem.Beaujolais Nouveau : Een wel vreemde ontdeking volgens hun reglementen : onverkochte nouveau mag trouwens door de producenten worden omgeëtikeerd tot gewone Beaujolais. Wat u mogelijk wist dat alles uit het zuiderlijk deel afkomstig is *-noordelijk zijn de betere cru's. Chénas is de allerkleinste.


Oorsprongsbenamingen : Dat Frankrijk een boekvol oorsporgbenamingen bezit dat is geen wereldnieuws , maar ook de term ' VIN DOUX NATUREL ' en is eigenlijk een antwoord op 'PORT' .Voor witte wijnen komen Muscat in aanbmerking , voor blauwe druiven gebruikt men 'GRENACHE' als versterkte wijn waarvan de gisting is stopgezet door toevoeging van wijnalcohol (20%). De bekendste is Banyuls, Rivesaltes en Maury. Ontdek je op het etiket : Rancio dan mag je verwachten van een rijping op vat (gewwest).


Spanje: Ook de Spanjaarden hebben hun VINO COMARCAL en deze zijn in de catogorie van 12 comarcas of streken waar ze zijn gemaakt of enig individueel streekkarakter vertonen. Vino de Mesa is de allerlaagse trap , en dit is kerkwijn.

Portugal : Zoekt u nog een eigenaardigheid om op tafel te zetten ? Wat dacht je van het ras PERIQUITA uit Zuid-Portugal. Het was José Maria de Fonseca die de druif ontdekte en een succesvolle merkmaak en handelsmerk van maakte. De naam is afkomstig van haar papegaai. Meestal komt de rode wijn onder de naam CASTELAO op de markt !


Depardieu: Volgens het dagblad 'LE SOIR' opent de Franse auteur binnenkort zijn eigen Belgische wijnboetiek onder de naamù 'LE CAVE DE GERARD' ! De eerste winkel is voorzien in Doornik, de andere die volgt in Brussel.


Amor Vini : Rudy Jans uit Meise (Brussel) vroeger Haren is één van de top specialisten van Spaanse -en Portugese wijnen. Tevens is hij één van de eerste bedrijfsleden Wijnton.be. Veelvuldig op beurzen en proeverijen zodat zijn vriendschap tot ver in West-Vlaanderen is geworden. Zijn Cava selectie behoort tot een subliem onderdeel, maar hij kon ook de flessen strikken van de beroemde zanger Cliff Richard. Zijn domein 'ADEGA DO CANTOR' is te vinden in de Portugese Algarve nabij Albufeira. Drie cuvées halen nog net de 10 euro en zijn echt een aanrader voor de liefhebbers. Veel Syrah voor rood en locale rassen - Verdelho voor wit. Bezorg een seintje en een kleine afwachting en je zal ze bekomen.

Chablis : Zal vermoedelijk bij alle wijnliefhebbers de fel beheerde fles worden bij de feestdagen. Puur Chardonnay en gebruik zekerlijk uw talenten om een goede te kopen in de richting van 'FOURCHAUME en Montee de Tonnere. De 1 er Cru's zijn wel iets duurder , maar ze zullen een prachtig glas bezorgen. Je mag dan bij deze keuze een echte Chablisien-liefhebber gerekend worden.

Hofleverancier: Het Brussels wijnbedrijf Cinoco 'Le Palais du Vin ' is een gebrevetteerd hofleverancier van ons koningshuis. Zij verdelen o.a Champagne : Deutz - Henriot - Salon - Senez -Fontelle. De beste Mathusalemfles die het bedrijf verkoopt is de selectie Deutz Brut Classic (367,16 euro btw in ). Niet geweten wat ons koningspaar kiest.

Beaujolais en Primeurs: Het zou niet eerlijk zijn de eerste bottelingen uit Borgougne (Beaujolais) met het ras Gamay of de eerste Rhônewijnen niet te vermelden. Wereldsterren zijn het niet, maar de eerste kennismaking van geuren, fruit, zware tannines is toch een voorstelling in oenologie. Neem vooral charcuterie erbij zodat er toch nog genot overblijft. De arme wijnboeren kunnen alles nog leveren onder de 5 euro en dit is toch een pluspunt.


Redactie : Dit zal vermoedelijk de laatste van het jaar worden, moest dringend materiaal voorhanden zijn dan volgt nog een extra!


DECA eigendomrechten NOV 2013 verboden tot copyverspreiding ©

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese