Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De witte' uit Lanquedoc - les appellations de Limoux

Gepost op 09/05/2014 om 13:22 door Carl in de rubriek algemeen.

Onbekend en onbemind en toch behoren ze tot één van de beste witte wijn regio's van Frankrijk. Zelf hun rode wijnen moeten we in de gaten houden.... Kenners zeggen zelf dat de mousserende wijnen van deze regio tot de beste schuimers na Champagne behoren. We hebben alle redenen dus om ze jullie te leren kennen. Ook de prijzenkasten van de wijnbouwers staan vol van GOUD op de internationale wedstrijden. Ze zullen het niet graag horen en lezen - de parabel van Dom Pérignon als uitvinder van de bubbels in Frankrijk , het is LIMOUX die deze eer bezit. De abdij uit de 17 de eeuw Saint-Hilaire bezit werkelijk de bewijsstukken en beste papieren dat zij de uitvinders zijn. Van dezelfde orde zijn er ook vonken van Engelse geschriften uit Engeland en zou de werkelijke plaats één van beiden zijn. Twee werkelijke geloofswaarheden die de wijnen van Limoux zo groot maken, en werkelijk afgenomen zijn geweest. We kunnen daar lang nog over schrijven, maar alle eer wie eer toekomt - ik geloof in de ontdekking van LIMOUX. Het druivenras Chardonnay is hun zeer genegen, eveneens een zeldzaam druivenras MAUZAC en daarmede maken ze grote wijnen. Uiterst zuiderlijk gelegen van Frankrijk , het kan niet anders dan goed zijn , grijp ze vast om ze eens te proeven.


Topwijnen voor kenners

In het zuiden van Roussilon , kreeg Limoux vrij laat de erkenning (1938) voor een klein terroir van slechts 194 ha en slechts 8097 hl waarvan 60 % witte wijnen. Zo we al in de hoofding beschreven was er al een abdij door wijnen maakten in de 17 e eeuw. Vermoedelijk is het dan ook één van de oudste regio's van Frankrijk. Hun status kreeg een erkenning in 1981 met een waardige A.O.C en de reglementen werden vastgelegd met de toegelaten rassen: Mauzac, Chenin en Chardonnay die de plaats van Clairette innamen. Sedert 2004 komen nu ook al verandering met hun erkenningen zodat Atlantische rassen zoals Merlot, Cabernet, Cot , Syrah , Grenache en Pinot Noir (rosé) erbij kwamen. Zonnig klimaat en een frisse bries kunnen de fruitstokken goed gebruiken. De grondsoorten gaan van diverse aard met vooral veel gesteenten (mineralen) , overblijfselen van de voet van de Pyreneen : keien en kalkstenen.


Twee soorten bubbels

Een Blanquette , de benaming van mousserende wijnen, kunnen op twee manieren worden gemaakt. De meest frisse , finesse en aromatische komt van de flessen van Mauzac (90 %) en Chardonnay en de méthode Champenoise.

De tweede méthode is een natuurlijke gisting op fles, waarbij slechts 6 % alcool aanwezig is en uitsluitend het ras Mauzac . We spreken dan ook van de benaming Blanquette méthode ancestrale genoemd worden. Er zal dan minder krachtige bubbels te zien zijn, de smaken zijn verrukkelijk lekker. De aperitief is een evenbeeld als de Portugese Matheus . Tussen haakjes nu veel beter dan vroeger , indien het lang geleden is deze te proeven. De stille wijnen, net zoals de rode wijnen hebben een hoog gehalte van rijpheid van het fruit. Vele wijnbouwers lageren ze ook op eik, maar de vanille-gehalte is niet voor iedereen een pluspunt. Het meesterwerk van de wijnbouwers liggen in de lage prijsvorken tussen 5 à 8 euro voor het natuurlijk werk , iets duurder en fût de chêne rond 11 euro maar zijn de moeite waard. Geniet van deze zeer goede wijnen uit deze regio met een lange tijdsduur ! Succes !

Proeverij


AOP LIMOUX CHARDONNAY cuvée Passion 2012 Bio

Wijnbouwer : Bernard Delmas

Terroir : Antugnac (Limoux)

Alc : 12,5 %

Kleur : lichtgeel met groene tinten, fijne glycerine

Geuren: aroma's van wit fruit, witte bloemen zeer froraal met meidoorn , perzik en vanille - indruk van agrumes die een sterke finale bezorgen.

Smaken: jong fris fruit , frorale frisheid , geroosterde noten, niet vettig , romig , appelzuren , soepele lange afdronk met een krokante tannine.

Score : 18/20


Culinair : aperitief , schaaldieren , visgerechten , kip , kazen, gevogelte.Deca Mei 2014

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese