Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Bodem en zon, de stempel van het terroir: Alsace wijnen !

Gepost op 09/05/2009 om 10:08 door Carl in de rubriek algemeen.

Ooit meegebracht door de Romeinen, komt de wijnbouw tot bloei ten tijde van de Merovingers en Karolingers, zeer grote liefhebbers van deze 'versterkte' en vrolijk makende wijn.

Nog voor het einde van het eerste millennium wordt er al op 160 plaatsen wijn verbouwd. Tijdens de Middeleeuwen behoren Alsace wijnen tot de meest prestigieuse wijnen van Europa.

De wijnbouw bereikt zijn hoogtepunt in de 16 de eeuw, maar deze welvaartperiode wordt wreed verstoord door de 30-jarige oorlog. De regio is onderhevig aan plunderingen en natuurrampen, de bevolking dunt uit en de handelsactiviteiten lopen drastisch terug.

Als de wijnboeren na de Eerste Wereldoorlog een beleid gaan voeren dat meer gericht is op kwaliteit, bloeit de wijnbouw weer op. Vanaf dan worden er alleen nog wijnen geproduceerd die uitsluitend zijn samengesteld uit geselecteerde druivenrassen.

Van 1945 gaat men nog een stapje verder door het afbakenen van het aantal productiegebieden en het vaststellen van strenge voorwaarden en vinificatie.

Uiteindelijk worden de inspanningen beloond door het instellen van de Appellation d'Origine Contrôlée Alsace in 1962, en de Alsace Grand Cru in 1975 en de Crémant d'Alsace in 1976.


In de Alsace worden de wijnen genoemd naar de druif waarvan ze zijn gemaakt, en ze worden verplicht gebotteld (in smalle, hoge Alsace flessen) in de streek waar ze geproduceerd zijn. Alsace wijnen betekenen voor de wijnliefhebber genieten met alle zintuigen: de ranke, zo markante fles, de karakteristieke, fruitige aroma's én de veelvuldigheid aan subtiele smaken. Sylvaner, pinot noir, pinot blanc, riesling, muscat, pinot gris, gewurztraminer. Van deze druiven worden wijnen gemaakt die variëren van droog en licht tot krachtig en weelderig.

* Aangezien de Alsace door de Vogezen wordt beschermd tegen invloeden van de Oceaan, is deze streek één van de gebieden van Frankrijk met de minste neerslag (450-500 mm) per jaar. De wijngaarden profiteren van de semi-continentaal, zonnig, warm en droog klimaat. Ze liggen op hellingen van de Vogezen, 200 tot 400 meter hoog boven de zeespiegel en profiteren, dankzij deze hoge ligging, van een maximale bezonning. Al deze factoren zorgen ervoor dat de druiven hier langzaam en gedurende een lange periode kunnen rijpen, waardoor de verfijnde aroma's zich goed ontwikkelen. De bodemgesteldheid van de Alsace is heel divers: graniet, kalk, maarook klei, leisteen, en zandsteen. Deze grote diversiteit aan bodems, met een totale opervlakte van ongeveer 15.000 ha, is zeer gunstig voor de rijping en ontwikkeling van een groot aantal druivenrassen. Het terroir drukt hierdoor een eigen stempel op de wijnen uit de Alsace.
Een schitterende wijnroute aan de voet van de beboste Vogezen slingert de wijnroute van de Alsace over een lengte van 170 kilometer, door een glooiende wijngaarden. Het is een schilderachtige tocht die voert over met wijnstokken beplante heuvels en langs fleurige dorpen met nauwe straatjes en dicht op elkaar gebouwde huizen. Onderweg kan men van de route afwijken en één van de vele gemarkeerde paden volgen die dieper de wijngaarden in gaat of die naar hoger gelegen toppen van de heuvels leidt. Een plezierig avontuur om zo de verschillende druivenrassen te ontdekken en het werk in de wijngaard van dichtbij te bekijken. Men wordt er hartelijk ontvangen in de wijnkelders om er te komen proeven in de wijnkelders of in de wijnstubes kan men genieten van een heerlijk glas wijn.

Het begint allemaal met het dorpje Thann via GUEBWILLER, Colmar zo beroemd, Ribeauvillé, Barr, Molsheim, Marlenheim. Vergeet natuurlijk niet Stratsbourg te bezoeken.

Zie ook in fotoboek onze foto's.

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese