Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Vouvray (Loire) Frankrijk (1)

Gepost op 14/04/2009 om 17:04 door Carl in de rubriek algemeen.

Jonge wijnen die op natuurlijke wijze de aandacht trekken en hun frisheid en beroemdheid aanvaarden, dat is misleidend.

De jonge wijnen van de Vouvray (Loire), zijn trouw aan hun streek en presenteren zich vanaf zeer jonge leeftijd op het meest elegante manier. Ze laten dan weer het rijke aroma, de fijne mousse of de rust tot zijn recht komen en dan weer andersom.

Wijngebied en terroir:
De officiële benaming strekt zich uit, heel wat verder dan de gemeente Vouvray, over meer dan 2000 ha op de rechteroever van de Loire, stroomopwaarts van Tours. De klei-kalkachtige of klei-kiezelsteenachtige grond rust hier op turfkrijtsteen, de sierlijke steen welke in de hele streek voor de bouw van kastelen werd gebruikt.

Het assortement aan wijnstokken:
De koning wijnstokvariëteit die reeds in de IV eeuw aanwezig was, de Chenin, die ook wel de Pineau de Loire wordt genoemd, is de enige die hier gebruikt wordt: zozeer brengt hj alle schakeringen van zijn volle rijpheid tot uitdrukking.

De wijnen:
De altijd witte wijnen van Vouvray, tooien zich met een gedragen strogele kleur met een gulden weerschijn. De droge wijnen, teer en levendig, bieden een geur van acacia, verse druif, kweepeer en amandel.

Reeds in hun prille jeugd, zijn deze wijnen bekoorlijk maarin de loop der jaren ontwikkelen ze een weergaloze rijkdom aan aroma's waarbij ze toch hun frisheid en fruitigheid behouden.

De Vouvray met belletjes, een geestelijke wijn met een delicaat schuim, voegen aan hun fruitige en bloemachtige vleugjes, een minerale toets toe, die het terroir weergeeft.

De halfdroge wijnen bundelen met succes lieflijkheid en pittigheid samen,soepelheid en frisheid.

De zoete wijn tenslotte, ontstaan uit de bevalligheid van de zonovergoten naseizoenen, zijn uitzonderlijke godendranken met complexe aroma's van perzik, zeer rijpe kweepeer, muskaat en honing. Hun voortbestemming om ouder te worden, is ongehoord: sommige worden wel honderd jaar oud!
Tip van de sommelier:
De droge wijnen met vleeswaren van het varken en alle mogelijke zee producten kan je serveren.
De Vouvray met belletjes vinden het best hun plaats bij een aperitief, het dessert of een buffet ter gelegenheid van een receptie.
De zoete wijnen kunnen zodanig worden gedronken maar ook worden geserveerd bij het aperitief, met een vette lever, een roquefort of een dessert.

Met dank aan Interloire VINS DU VAL DE LOIRE Le terroir ou le talent n'attend pas.
www.interloire.com

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese