Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Op zoek naar oude druivenrassen : Malbec

Gepost op 26/04/2016 om 21:55 door Carl in de rubriek algemeen.

Malbec is een donkerblauwe druif die naast meer dan 5000 gekende druiven, boeiende rode wijnen kan opleveren. De wingerds genieten graag van warme voeten, en zich floreert met weeldige bladeren en stengels. Toch zal deze wijn, veel body en vlezige mond expresses bezorgen die nooit slappe wijn in de mond zal bezorgen. Tijd om hem te leren kennen.


De druif

De malbec of côt-druif is een druivenras waar rode wijn van gemaakt wordt. De druif is ook bekend onder de naam côt. Het is een donkere druif die veel kleurstof bevat en voor intense, tanninerijke wijn zorgt. Kenmerkend voor een vleug van pruimen en bramen.

Veelvuldig te vinden op verschillende terroirs.

Oorspronkelijk is de druif afkomstig uit het Zuidwesten van Frankrijk. In de Cahors is het een belangrijke druif voor hun "zwarte wijn". Na een periode dat men vooral langs de oevers van de Lot deze druif verbouwde, komt er nu ook steeds meer goede wijn van deze druif uit de hoger gelegen wijngaarden.

In de Bordeaux - met name in de Haut-Médoc - is deze druif één van de belangrijkere soorten. Wijn uit deze streek worden gemaakt van een blend (mix) met de malbec. Vaak samen met merlot, cabernet sauvignon en/of cabernet franc.

In veel wijngebieden buiten Frankrijk wordt de malbec of côt aangeplant, zoals Italië, Verenigde Staten, Canada, Australië en Zuid-Afrika, Argentinie.

De druif wordt onder de naam malbec ook in Zuid-Amerika verbouwd. Vaak voor cépage-wijn. Dat wil zeggen dat de wijn alleen van deze malbec is gemaakt en ook onder deze naam verkocht wordt. In Argentinië is ruim 30.000 hectare (ha) met deze druif beplant. Ook in Chili is het een populaire druif. Voorts is zij te vinden in Bolivia en Mexico.

Synoniemen

Malbec staat bekend onder vele namen.

Agreste
Auxerrois
Auxerrois de Laquenexy
Auxerrois des moines de Picpus
Auxerrois du Mans
Balouzat
Beran
Blanc de Kienzheim
Cahors
Calarin
Cauli
Costa rosa
Cot a queue verte
Cotes rouges

Doux noir
Estrangey
Gourdaux
Grelot de Tours
Grifforin
Guillan
Hourcat
Jacobain
Luckens
Magret
Malbec
Malbek
Medoc noir
Mouranne

Navarien
Negre de Prechac
Negrera
Noir de Chartres
Noir de Pressac
Noir doux
Nyar de Presak
Parde
Périgord
Pied de Perdrix
Pied noir
Pied rouge
Pied rouget
Piperdy

Plant d'Arles
Plant du Lot.
Plant de Meraou
Plant du roi
Prechat
Pressac
Prunieral
Quercy
Queue rouge
Quille de Coy
Romieu
Teinturin
Terranis
Vesparo

Tip

Culinair is het aangeraden voor de begeleiding van een goed stuk gebraden vleessoort bvb barbecue, maar ook wild. Wil je deze druif als subliem en het neusje van de zalm leren kennen, raden wij Argentijnse exemplaren aan. De flessen kunnen u mogeliks afschrikken als gevuld met donker geconcentreerde, tanninerijke, vlezige wijn, maar het zicht zal een mondvol wijn bezorgen.
- Italiaanse versies geef ik als 2 de beste keuzes.

****Zachtere exemplaren met een assenblage met merlot, leveren eveneens prachtige wijndegustaties.

Te onthouden

Inmiddels wordt druif in Argentinië zelfs gezien als de nationale Argentijnse druif. Malbec is hier grootschalig aangeplant nadat deze in de 19de eeuw net als vele andere druivenrassen zijn meegebracht door immigranten uit Europa. Ook Chili kan zeer goede malbecwijnen produceren. De druif geeft karaktervolle wijnen die soms verrassend goed kunnen rijpen. Kenmerken van wijnen op basis van de malbec zijn indrukken van pruimen, bramen en kersen. In Argentinië zijn de wijnen fluweelzacht terwijl de wijnen in Cahors juist robuust en tanninerijk zijn.April DECA April 2015 (C)
Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese