Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Kort geknipt : het beste- en snelste nieuws voor de wijnliefhebber !

Gepost op 07/10/2013 om 14:46 door Carl in de rubriek algemeen.

Film (auteur) en komiek : Fernandel was een grote liefhebber van wijnen in de 'Provence'. Hij stierf er ook in 1971, in het wijngebied A.O.C Bandol aan de Middellandse Zee. Rust zacht beste Auteur.

Chablis: Er bestaat staal-cuves Chardonnay & boter Chardonnay zoals 'Meursault' (Bourgogne) een goed voorbeeld is - hoe komt dit ? Door het rijpen op hout natuurlijk en liefst Amerikaans hout , dit is zachter.
Dirk Vermeersch wijnbouwer: Vroeger autopiloot in België wonende - nu veel in Frankrijk en winnaar van : o.a 24 urenrace -ook Paris Dakar - is een top wijnbouwer geworden. Goud voor zijn Châteauneuf-du-Pâpe en zijn andere flessen. De Japanners zijn er tuk op. We gaan ons Wijnton.be lid boeken voor een degustatie - nu nog een geschikte data. Uitkijken naar zijn GTX en andere cuvees. Zal een 'historisch' moment zijn !

Fair-trade : Er zijn weinig fair-trade wijnen te vinden in supermarkten- zelfs Delhaize-group doet er niet meer aan mee. Koffie wel, naast bananen, fruitsap en honing. De arme wijnboeren kunnen zich nog redden in 143 Oxfam-winkels in België en daar is het cliënteel bijna allemaal studenten en jongeren. Langs deze weg sturen wij ook een 'faire-trade' idee : het maakt vele mensen gelukkig voor een eerlijke prijs.
Zwevezele (W.Vl) : Inbrekers zijn Grand Cru wijnliefhebbers, dat moest Marc Deblieck vaststellen na een inbraak ll.in zijn restaurant 'Breugel'. Op een vrijdagochtend stelde hij de ravage vast met zware schade en diefstal. Ze moesten de achterdeur en drie deuren forceren om in het restaurant te geraken. Dat een Duitse herder waakt, moesten ze geweten hebben : ze konden dit goed omzeilen. Uit de kassa een kleine som geld, de beste Grand Cru's , maar ook gin en wiskey namen ze mee. Een roversbende-feestje blijkbaar. Nu maar hopen dat Marc de dieven gaat vinden via Politie en onderzoekers- opgepast wie dure flessen gaat aanbieden.

Moezel: Kronkelt zowel in Duitsland , Luxemburg als Frankrijk binnen - zelfs in de Rijn bij Koblenz. Nooit aarzelen om een fles te sabelen uit een 'weingut' van de wijngebieden : Saar, Obermosel, Terrasmozel of Untermosel , Ruwer, Mittelmoser, Moseltor. Zelfs een met kanker-ongeneeselijke zieke aartsbisschop uit Trier is wonderlijk genezen geweest, met een fles uit Bernkastel. De cuvee kreeg nu de naam 'Medicin-Doctor'.

Frankrijk: Bernard Magrez is een unieke eigenaar in Bordeaux van 4 Cru's Classés in vier appellations. Bezit daarna nog 40 andere kastelen. Alle flessen zijn verkrijgbaar bij Topwijnen.be .

La Crema : Is geen koffie-varieteit maar een wijn uit de Russian River Valley aan de Californische Noordkust. Kan je raden over welke rassen het gaat ? Neen, geen Zinfandel maar een Chardonnay. Het domein Calera is dan te vinden in Zuid-Californië, eveneens wijngaarden met Chardonnay.

Pierce: Nieks te maken met wat jullie zouden denken, maar een ziekte van druivenrassen. Welke doctoor moet je hiervoor raadplegen? Edelrot is dan een andere vaststelling.

Nieuw- Zeeland: De beste witte druivenstokken Sauvignon Blanc kan men daar vinden , of beter gezegd de wijnen hiervan. Kan je ons melden waar de beste regio ligt ? Marlborough en dit heeft nieks te maken met sigaretten.
Caratelli : Zijn Toscaanse kleine vaatjes, waar de most gefermenteerd en vervolgens twee tot zes jaar opgeslagen. De most oxideert een tijd lang en dan is hij klaar. De sappen komen van Trebbiano en Malvasia die voor het persen een paar maanden gedroogd zijn om de suikergehalte te verhogen. De wijnen noemen de Romeinen 'Vin Santo' of 'Heilige wijn'. Bestaat ook in rode versie. Zeer mooi gouden kleur, ontdek in geuren en smaken : noten, karamel, siroop en honing. In Italië snoepen ze deze wijn met Cantucci en dit zijn taartjes. Of dit lekker is !

Vendages: De allereerste vendage of fruitoogst gaat door in Parijs ! Parijs ? Jawel en dan nog op de heuvels van Montmartre, waar 1552 m2 wijngaarden zijn. Vanaf 9 tot 13 oktober kan je er terecht. Hebben we ingetoest op Agenda !


Veel volk : De wedstrijd Megavino en de schiftingsvraag met onze Sommelière die zonder zenuwen een Pinot Noir fles opende (Bourgogne) en een wijnglas 1/4 gevulde - een verslag volgt !


Deca : eigendomsrechten Oktober 2013

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese