Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Op ontdekking : BUZET (Fr)

Gepost op 31/03/2012 om 14:44 door Carl in de rubriek algemeen.

De wijngaarden van Buzet liggen op de hellingen van de Garonne tussen Bordeaux en Toulouse. We zitten duidelijk in het zuid-westen, niet zo groot populair, maar laat ons boeiende lectuur bezorgen - een sappige verslaggeving,van een Appellation Buzet protégée met herkomstbenaming.

De totale oppervlakte is een goede 2091 ha, met een productie van 115.000 hl , waarvan 95 % rood en rosé, witte wijnen zijn er bijna helemaal niet. Agen ( zeer bekend voor zijn zwarte pruimen ), Marmande zijn de belangrijkste economische communes in de omgeving van fruitteelt. Deze ' haut pays ' heeft het in het verleden niet gemakkelijk gekregen, voor zijn zware druivenluisplaag in 1956 met als resultaat de totale verwoesting , en de wederopbouw. Heden staan ze in bloei voor voortreffelijke flessen te produceren.


Druivenrassen

De rode Buzet ontleend zijn speels , rond , vlezig karakter aan het samengaan van drie druiven. De Cabernet Sauvignon, rijk aan kleur en tannine, brengt structuur en kracht aan. De Cabernet Franc zorgt voor finesse en parfum. De Merlot op zijn kant voegt charme en fijne aroma's toe. Voor het algemeen culinair gebruik is deze wijn een aanrader voor wild , vleesgerechten met saus, en gegrild vlees .

De pioniers

De wijnregio kreeg de naam ' La moyenne Garonne ' - die niet in goede aarde vielen van Jean Mermillod en Jean Combabessouse, die de renaissance nieuw leven brachten. Ze kwamen aan het hoofd van een grote coöperatieve, met een éénvormigheid om deze wijnen een grote status te bezorgen, lang te laten rijpen op ' barrique ' - een succes verhaal die ook voor de privé wijnbouwers tot grote beroemdheid brachten. Château's zoals Astris , Baron d' Albert , Geuyze, Pierron , Prada , Rennaissance (38 ha) - de meeste caves bezitten 5,8,10 ha , de coöperatieve is een bijzondere verdeler voor grote supermarkten in het land.


Gronden en terroir

Harde mineralen en een variatie van types vinden we in de ondergronden - de Franse vertaling is altijd eeuwig mooi : sols graveleux en argillo calcaires - dit gaat men altijd terugvinden in het glas en in de fles . Body, structuur met als eindresultaat zware degustatie wijnen. Het klimaat is er gunstig voor verschillende jaargangen van goede kwaliteiten.

Gastraunomie en tourisme
De plaatselijke restaurants bieden een waaier van culinaire gerechten : de grote specialiteiten zijn eend , en natuurlijk konijn met pruimen , die ze in het centrum van Agen aankopen. Nérac en Barbaste zijn de mooiste dorpen , neem de tijd om te bezoeken Damazin en Sainte-Colombe , lang te kuieren langs de ' Gironde ' .
Onze aanrader : Château La Croix Appellation Buzet Protégée . Verkrijgbaar bij de handelaars, supermarkten. Binnenkort in verwachting onze proefnota (zie vers getapt).


DECA copyricht April 2012

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese