Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Belgen kampioen in bubbels

Gepost op 14/04/2012 om 15:02 door Carl in de rubriek algemeen.

Crisis of niet, het bourgondisch leven op culinair vlak, zit in onze genen. Zowel op restaurant, thuis of een terrasje grijpt men rap naar een schuimer. Een huis aperitief met een paraplutje, schil van citroen of appelsien , kan ons niet meer bekoren- zelf de vrouwelijke kant kiest nu ook voor een bubbel. Of de lage kostpijs van een lekkere Cava hiervoor trendsetter is - het zou kunnen.


Nu ook de hype van kookprogramma's, samenstellers van restaurant TV programma's - boekenwereld met sterrenslag restaurants - perswereld met wekelijkse voorstellingen van menenu's hiervoor tussen zitten - ook hier heb ik geen antwoord. De folders van supermarkten doen er nog een schepje bij. Een mens weet al niet meer , met zijn goesting te doen van rabarber, hoppescheuten, vis- en vleesgerechten - rode poon of stukken van een kameel en bultdieren.

Bubbelmania

Een flûte glas, de witte mousse , toverachtige start van zachte kleuren te zien ( geel - groen ) , gouden levendige speelse parelend bubbelspel met duizenden speldbollen kan beginnen.

Prikkelend in de mond , fruitig en daarbij nog gezond. Geen enkel autoband is er tegen bestand 5-6 kilobar druk ! Binnen het kwartier in uw bloedbaan , die uw levensverwachtingen van uw aders nog meer open zetten - het feestelijk energie is niet te beschrijven. Toch veel beter , dan een glas met gesuikerde aperitieven, kunstmatige zoetigheden , of niet ? Natuurlijk willen we daar geen afbreuk voor doen , een frisse OUZO , Patis kan ook lekker zijn , Martini Bianco , Campari en consoorten - Belgen weten van beter.

De cijfers

Begin Maart , komen de cijfers van het comité interprofessionnel des vins de Champagne ( CIVC) binnen - en wat blijkt? Ons land is werkelijk de grote importeur van flessen van de Champagne regio met 9,5 miljoen flessen . Cijfers die we moeten met een rekenmachien herzien - het is niet duidelijk hoeveel flessen onze landgenoten zelf afhalen - dit is ook al een 'file' op zichzelf. In totaal zou het gaan over 323 miljoen flessen in Champagne verkocht - een kleine 1,1 % beter dan 2010. ( laatste cijfers). 182 miljoen flessen blijven in Frankrijk - de rest gaat naar V.S. , Duitsland enzoverder . Zalig toch die bubbels , én het komt niet alleen in de mond , wekelijks zijn er beelden van kampioenen in de sport die de flessen openen en uitspuiten - 'ALLES -ZEG ! ' van domheid gesproken , steek dan een vuurpuil af .


SOORTEN BUBBELS


Spritzig voor Moezelwijnen , Frizzantig voor Italië , parelend voor een Portugese Vinho Verde , en wat dacht je van een ' SPUMANTE ' of een Loire Saumur , een Clairette de Die, Blanquette de Limoux , Een Spaanse Cava , de ontelbare Crémants : Bourgondië , Jura -en Loire . Ook Chilenen , Australiers, en de rest van de wereld is er een levendig gevoel te vinden.


Weelde van een bubbel

De mooie kleuren : groen , lichtgeel , citroengeel , goudgeel , strogeel - met een witte mousse van gistgeuren (broodkruim) , noten , amandel - fris en fraicheur , vrij discreet parfum van citrus zowel citroen , limoen, poppelmousse, perzik, kruisbes , kweepeer, peer, wit fruit - een zuivere aanzet van nervositeit , fruitigheid , fris en puur , karakter met een grote afdronk wil ik echt in de mond hebben. Ola laaaa was ik echt vergeten : mag ook froraal , bloemig , exotisch , mineraal , aarbei of rood fruit zijn of een rosé natuurlijk. Ok voor onze ' KIDS ' zijn er al bubbelflessen met aarbei of kers - dit zonder alcohol natuurlijk .

DECA copyricht Maart 2012

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese