Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Made in Suisse : de meest merkwaardige wijnregio ! (1)

Gepost op 09/03/2013 om 23:33 door Carl in de rubriek algemeen.

Zwitserland is als toeristische vakantie (trekpleister) als nummer één uitgeroepen voor de Belgen, voor het jaan 2012 voor Frankrijk. De kleine dwerg-en bergstaat is één van de mooiste natuurgebieden van Europa. Economisch is het een dure welvaartstaat die vooral zijn aandacht schenkt aan banken en rijkdom. Als bezoeker bezit het zowel in winter- of zomertijd troeven om levenslange panoramas te vereeuwigen op digitale weg. Culinair een buitenbeentje voor allerhande produkten zoals melk-kaas-chocolade , (zwitserse schijven) - maar ook wijnen hebben hier hun plaats. Tussen het geratel van koebellen blazen we op de Alpenhorn om 'LEO' te vinden voor onze ontdekkingen !


Geografisch

Zwitserland zit middenin een geografische bassin en uitvloeiers van rivieren en gebergten zoals de Rhône- de Rijn in het noorden- en in het zuiden vinden we Le Pô. Hoogteterrasses, verschillende lac's die het water opvangen van besneeuwde bergen. Ze hebben verder als buren: Frankrijk, (Jura) Italië, Duitsland en Oostenrijk.

Klimaat en wijnregio's


Klimatologisch hebben ze net zoals Oostenrijk buitengewone mogelijkheden om zonnige periodes lang met hoogtebescherming van de bergen en reflexen van gesteenten lang te bewaren. De natte periodes vallen mee- zo kunnen we o.a vaststellen dat het oogstjaar 2009 is opgeschreven als één van de beste oogsten. 2010 was een klassiek jaar maar met minder kwaliteit. 2011 is terug een buitengewoon jaar met goede oogst en een lange herfst. Voor alle stijlen en eveneens zoete wijnen uitstekende mogelijkheden. Om het eens in één van hun landtalen te besluiten : le pays offre de belles occasions de découvertes!

* Zes wijnregio's , maar niet volgens Europese regels ! Ticino, Vaud , Trois Lacs (Neuchâtel) , Genève , Valais en Oost Zwitserland met Zurich. We spreken hier over regerende Cantons en Weinbau en weingutten ! Wijnbouwers spreken ofwel Frans, Duits, Italiaans of mengelmoes. Vailais is de grootste wijnregio (30 %) en bezit 47 druivenrassen , variëteiten en evenveel specialiteiten. Knoop dit eens aan elkaar ! 14.900 ha wijnbouw zowel droge, moelleux (halfzoete) of liquoreux (zoete), weinig schuimers, maar wel beroemde rose's !!!

Niet volgens de Europese regels !

Zwitsers zijn eigenzinnig en Europees bloed hebben ze niet . Zo hebben ze lokale wetten die echter miniem zijn - orde op zaken zetten zou oorlog betekenen . Het is bijna onmogelijk met kleine percelen, ierder wijnbouwer die zijn variëteit heeft daar orde op zaken ze zetten.

Maar ook dit ...

-Flesinhoud en vormen zijn verschillend.
-Lokale specialiteiten zijn niet beschermd zoals Gletserwein, Oel-de-Perdrix - en wie is nu eigenaar van de Lagreinwijnen (Zwitserland of Italië) ?
-In ieder lokale regio of Canton kunnen 30 rassen voorkomen - ieder wijnbouwer plant zijn specialiteit - kan niet volgens Europa!
-Status van oorspongsbenaming : A.O.C - land- en tafelwijn zijn niet te onderscheiden.
-Percelen zijn zeer kleinschalig , productie eveneens - export weinig.

Druivenrassen

In tegenstelling met Oostenrijk zijn rode wijnen (blauwe rassen) de meerderheid (60%) - witte in minderheid! Vooral Pinot Noir , Chasselas , zijn de beroemste specialiteiten en meest voortkomende. Men bezit veel 'clonen' en wat is dit ? Dit zijn onderstammen waar men een ras op ent. Een oud nederlands woord is ook greffelen (greffage) of bouturage in Franse termen. Het is dus mogelijk dat twee rassen een nieuwe naam krijgen. In de Zwitserse Jura zijn er specialisten , maar ook Amerikanen zijn top veroveraars van nieuwe rassen op de markt te brengen.

Andere rassen of Europese rassen in Zwitserland aanwezig

Cornalin ( Valais) , Amigne (Valais) , Arvine en petite Arvine (!) , Chasselas - ook wel Ferdant of Gutedel genaamd ) , Kerner, Riesling, Sa, Mûller-Thurgau, Chardonnay , Pinot Gris , Malbec , Blauburgunter, Heida, Josef-Marie Chanton , Resi, Plantcher, Eyholser Roter, Himbertscha, Lafnetcha, Flétri, Johannisberg, Païen, Petit Mangseng, Gamay, Merlot , Syrah , Salvagnin, Ermitage, Malvoisie, Completer , Gourais, Gamaret, Rousching , Marsanne , Rèze (!) , viognier, gewurztraminer .


Het gevolg
In deel twee , gaan we nog verder en dieper om dit wijnland voor te stellen. Dit is alvast noodzakelijk om goed te onthouden van dit wijnland of te begrijpen. Binnenkort kunnen we zelfs 10 wijnliefhebbers een groot plezier bezorgen! Hou WIJNTON.BE in de gaten !

Speciaal voor de grijze cellen !

-Valais is het oudste wijngebied (450 jaar) met 50 zelfstandige wijnbouwers en négociants. Canton de Vaud komt op de tweede plaats.

-Johannisberg is een synoniem voor Sylvaner (!)

-Vin de Glacier is een copy van een Spaanse sherry , maar dit echter met Rèze als druivenras. Komt ook voor , of beter gezegd als GLETSERWEIN op de markt .(niet beschermd)

-Oeil-de-Perdrix is een beroemde Zwitserse specialiteit (osé) - gemaakt met hun druivenras Pinot Noir. Geboorteplaats is normaal gezien Neuchâtel, maar blijkbaar gebruikt iedereen deze naam . Genaamd naar het kleur van het oog van een PATRIJS vogelsoort.

-Gran noble confidenciel : zwitserse niet erkende benaming voor de hoogste rang van zoete wijnen (status)

-Lavoux : werelderfgoed van UNESCO

-Sierre : zeer droevige gebeurtenis met een busongeval met Vlaamse schoolkinderen (maart 2012) - zonnig vakantieoord waar ook een wijnmuseum , bibliotheek en de grootste collectie wijnen uit Valais te vinden zijn. Een tiental wijnbouwers zijn ter plaatse met o.a rassen zoals Ermitage, Ferdant, Malvoisie, Pinot Noir .

-Zwitserse wijnen zijn duur : blikvanger is het domain VALSANGIOCOMO met een speciale MERLO-cuvée (75 euro) . Slechts 1400 flessen , we gaan de proefnota's publiceren.


DECA Maart 2013 eigendomsrechten

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese