Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Wijnton.be Zomer 2014 - Prettige vakantie - Ook wij gaan prettige uitstap informatie bezorgen .

Gepost op 03/07/2014 om 16:00 door Carl in de rubriek algemeen.

Wanneer de productie van rosewijnen, snel de hoogte ingaan, kunnen we zeggen van warme zwoele dagtemperaturen en gezelligheid. Een koele frisse jonge rose kan dan op een terras voor inwendige verfrissing zorgen. Klopt helemaal- het verbruik is duidelijk hoger dan in andere seizoenen en dit weten de inwoners van grote wijnlanden zoals Frankrijk, Spanje, Italie , .....en duiken de fonkelende helder gekleurde orangeglazen op de terras tafeltjes. Nog heilzamer kan het met een mousserende rosé : een aarbei-of kers fruitig glas. Nieks is minder waar dat een rosewijn een minderwaardig kwaliteit bezorgt. Het is voor de wijnboer een echte talent voor dit te maken.


Hoe maakt men roseéijnen ?


Roséwijn wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie met witte druiven. De wijn krijgt haar kleur doordat de schillen van de blauwe druiven minder lang bij het sap (de most) blijven dan bij de bereiding van rode wijn. Tijdens de traditionele vinificatie worden de druiven gekneusd en beginnen de schillen hun kleurstof aan het sap af te geven. Zodra de wijnmaker tevreden is over de tint worden de druiven voorzichtig geperst en schillen en sap van elkaar gescheiden. Daarna gaat de vergisting verder. Hoe langer de schillen en het sap contact hebben, des te donkerder wordt de kleur en des te krachtiger de smaak van de rosé. De beperkte hoeveelheid tannine in rosé maakt dat zij fris en licht is, maar toch met zekere stevigheid gedronken kan worden.

Het is doorgaans verboden om een roséwijn te maken door rode en witte wijn te mengen. Dit geeft wellicht de kleur van rosé, maar nimmer de fruitige frisheid die zo kenmerkend is voor roséwijn. Binnen de Europese Unie mag alleen in de Champagnestreek rode wijn met witte wijn gemengd worden om er een rosé champagne van te maken.Productie

Van de totale hoeveelheid wijn die er wereldwijd geproduceerd wordt is het aandeel rosé nog geen 10%. Frankrijk is de grootste producent in de wereld met bijna 24 miljoen hl in 2011. Dat is ruim een kwart van de totale wereldwijde productie. Daarnaast worden ook in Portugal, Duitsland en Spanje relatief veel rosé wijnen geproduceerd. Ook veel andere wijnstreken in de wereld hebben naast rode en/of witte wijnen wel een rosévariant.

Frankrijk
De Provence is de grootste roséproducent van de wereld. Bepaalde regio's maken kwaliteitrosé’s. Tavel is een kleine AOP langs de Rhône. Hier worden merendeel kwaliteit rosé’s gemaakt. Ook uit de Anjou komt veel rose waaronder ook enkele goede. De grootste Appellation is die van AOP Côtes de Provence. Hier zijn zowel grote châteaus zoals Château D'Esclans als kleinere chateaus zoals Domaine De La Maurette en Chateau Rêva gevestigd welke verrassend aangename kwaliteitswijnen worden geproduceerd. Met name de zalmkleurige rosé wordt wereldwijd gedronken. De kleur variant Vin gris kent men o.a. in de Loirevallei en Jura en ook Lanquedoc.
Men spreekt bij sommige wijnen ook weleens over Vin Pelure d 'Oignon. Wijn met een uienkleur.
Waar zijn de rosétjes te vinden ?


- In de Bourgognestreek kent men Oeil de Perdrix. De kleur van een patrijzenoog.
Portugal

Uit vooral het noorden van Portugal komt eveneens veel roséwijn.

Duitsland

Duitse rosés zijn: Rotling, Schillerwein en Weissherbst.

Spanje

In Spanje wordt vooral in de streken Navarra en in de Penedès roséwijn gemaakt.

Wijn en spijs

Hoe en waarbij een rosé het beste gedronken kan worden is in eerste instantie een persoonlijke voorkeur. Meestal zal dit koel of gekoeld zijn. Richtlijnen gelden die zoals bij witte wijn en rode wijn. Een sommelier is een wijndeskundige die gespecialiseerd is in deze materie en zal ook meestal koude gerechten voorstellen. Een start als aperitief, gerecht met koud buffet, vegetarische schotels, zijn de beste voorwaarden.


Wijnton.be ploeg en crew


copyricht Juli DECA ©
Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese