Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Wijnen uit Oostenrijk : bodem & klimaat

Gepost op 26/06/2010 om 09:39 door Carl in de rubriek algemeen.

De bodem heeft een belangrijke invloed op wijn, en bepaalt mede het karakter en de kwaliteit. In de Oostenrijkse wijngebieden bestaat een grote variëteit aan bodemsoorten.

In het Weinviertel en het Donaudal domineert bijvoorbeeld lôss. Bij Krems, langenlois en in de Wachau overheerst primair rotsgesteente en in de Thermenregion vind je vooral kalkhoudende bodemtypes.

Ook in het Burgerland is er een grote diversiteit aan bodemsoorten; hier komt leisteen voor ( in het Leiha-gebergte), maar ook leem, mergel, löss en zandbodems.
In de Steiermark vind je bovendien veel bruine aarde en vulkanische bodem ( in Klöch) .


Het klimaat

De vegetatieperiode van de druivenstokken-van het uitlopen van het groen inhet voorjaar, tot aan het vallen van de bladeren in de herfst-bedraagt afhankelijk van de druivensoort maximaal 200 dagen.

Warme zonnige dagen en lange,milde herfstdagen zijn typisch voor de meeste Oostenrijkse wijngebieden.

De jaarlijkse hoeveelheid neerslag, bedraagt in het oosten circa 400 mm; in de wijnbouwgebieden van de Steiermark vaak 800 mm of meer. De Donau heeft ook een belangrijke invloed op het klimaat in de wijnbouwgebieden : als warmtereflector en temperatuurregulator.

Hartelijke wijnboeren , hun idealisme , hun gulle glimlach


Dit geldt ook voor de grote Neusiedlersee, aan wiens oevers in de late herfst de druiven voor de Beerenauslese en Trockenbeerenauslese rijpen.

Ook de hoogte speelt een belangrijke rol , de meeste wijngaarden liggen op circa 200 meter boven de zeespiegel. In Niederösterreich bewerken de wijnboeren ook nog wijngaarden tot zo'n 400 meter.
De hoogstgelegen wijnbouwdorpen van Oostenrijk bevinden zich in het Sausal in de Steiermark ( Kitzech en St-Andrä , met wijnbouw op een hoogte tussen 540 en 560 meter).

De Oostenrijkse wijnbouwgebieden liggen in gematigd klimaatzones zonder extremen , tussen de 47 ste en 48 ste breedtegraad. Dit is vergelijkbaar met het Franse wijnbouwgebied Bourgogne. (Ter oriëntering : Baden ten zuiden van Wenen ligt exact op de 48 ste breedtegraad).


Voor rechtstreekse invoerders , neem contact met WIJNTON.BE


COPYRICHT Deca JUNI 2010 WIJNTON.BE


Een ZOMER lang wijnvrienden , met Europees WIJNEXPERT Frank Van der Auwera

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese