Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Het snelste nieuws voor de WIJNTON.BE - taster familie betreffende de nieuwe Wijnkoopgids 2012!

Gepost op 11/10/2011 om 18:39 door Carl in de rubriek algemeen.

Nog steeds hoge bloeddruk vanwege de spanning van de nieuwe Wijnkoopgids? Dan kunnen we u geruststellen en helpen, het rechtstreeks intervieuw met de Auteur, Journalist, Wijngoeroe zelf ...
De persen draaien om vele honderduizenden af te drukken, straks in alle supermarkten, bookshops, en zelf bij de wijnhandelaars zelf !!!!
Daar gaan we ......wat mogen we verwachten Frank ?


Open brief van Frank Van der Auwera en zijn Wijnkoopgids ! Auteur, Journalist.


Ik had je beloofd voor de WIJNTONNETJES een aantal trends rond de kersverse wijnkoopgids editie 2012 op papier /scherm te zetten . Editie van de '300 Beste wijnen onder de 10 euro ' die nu zelf 3 weken vroeger dan vorig jaar zal klaar zijn.


Wat is me vooral opgevallen ?


* Ondanks het feit dat we het aantal inzendingen per deelnemer hebben beperkt, zitten we opnieuw aan het recordaantal : 3313 geldige proefflessen, ingezonden door maar liefst 560 wijnhandelaars !

* De algemene kwaliteit van de inzendigen lag duidelijk hoger dan de vorige jaren. We hadden bijna een tweede mooie editie kunnen vullen met de 'afvallers' .

*De prijzen van elektriciteit , water, gas , benzine, brood ....zijn serieus gesteken , maar in de wijnrekken blijven er koopjes mogelijk. Om dit te bewijzen : in bubbels starten we deze editie met een fles van 6,90 , in rosé met een fles van 4,95 , de eerste witte laureaat amper 3,99 en de rode hoofdstuk geginnen we met een erelaureaat van amper 3,63 euro !

*Een ander record : het aantal wijnlanden. Dit jaar zijn er maar liefst 40 ! En zeggen dat we deze gidsenreeks 24 edities geleden begonnen zijn met 9 of 10 productielanden die in ons land te koop waren ...

*Ik heb eens alle laureaten opgeteld en daaruit blijkt dat ' Forza Europa ' toch een feit is : Frankrijk, Spanje en Italië - de nummers 1,2 en 3 qua aantal laureaten - zijn goed voor 2/3 van de gids.

*Wat niet wegneemt dat de Nieuwe wereld weer sterk vertegenwoordigd is . De Top 3 wordt gevormd door Zuid-Afrika als numero uno, gevolgd door Argentinië en Chili. Dit trio is goed voor 20 % van alle laureaten.

*Nog verrassingen ? Veel ! Zo hebben we voor het eerst een Turks laureaat, scoort Oostenrijk héél sterk ( met zelf een rode ' Oscar' , maar staan er ook laureaten uit Bulgarije , Kroatië en zelf Indië in deze selectie. En Griekenland mag dan economisch wel ' op zijn gat ' liggen , maar in deze editie scoren ze met 5 laureaten , waarvan zelf 2 verrassend uit Kreta ! Het is daar dus duidelijk niet alleen ' oh oh Cherso' , met kotsende , boerende en vloekende Nederlanders .....

* Bubbels blijven bijna uitsluitend Europees , met deze editie een serieuze nek-aan-nek-race tussen enerzijds de Spaanse Cava en anderzijds de Italiaanse spumanté's en Prosecco's.

*Laatste trend : eindelijk hebben we méér dan 20 % schroefdopflessen binnengekregen , om exact te zijn 22 % van alle inzendingen droeg een screwcap. Ik ben daar blij mee , want ik begrijp niet waarom deze categorie wijnen , die voor het merendeel toch binnen de 2 jaar diend gedronken te worden , absoluut met een natuurkurk diend uitgerust. Bovendien nog vaak slechte natuurkurk . En hoe meer schroefdoppen er komen , hoe meer die afschuwelijke plastieken monsters verdwijnen , want daar heb ik een gloeiende hekel aan.

Voila beste Wijntonnetjes , dat zijn de trends die me opviel. Elk jaar denk ik bij de start van de proefmarathon " deze editie kan gewoon niet beter worden dan de vorige ". Maar zoals je ziet : ik heb me wéér vergist . Gelukkig maar !

Groetjes ,

Frank Van der Auwera (Auteur 24 ste Wijnkoopgids)


Met dank aan Frank , Uitgeverij Vrijdag!


Wijnton.be copyricht nadruk verboden , teksten ten strengste verboden voor copy , onder eender welke vorm !


Wenst je deze Gids kraakvers, zie eerder verschenen thema , neem dringend contact met onze 'contactknop' !DECA , Technische ploeg WIJNTON.BE okt 2012

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese