Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Geuren en AROMA' S

Gepost op 17/03/2009 om 18:54 door Carl in de rubriek algemeen.

Bij het ruiken, komen geuren en aroma's vrij, bij de stilstaande fase, of bij de mobiele fase, of het walsen van de wijn.

Helaas nog geen knop, om enkele geuren, on-line los te laten. We blijven dus nog op onze honger zitten, om het eens op de aloude manier te beschrijven.

Perzik: een bekende aroma uit de fruitreeks. Chardonnay en Riesling behoren er bij . Het aroma evolueert met het ouder worden van tokaywijnen, en voor een aangenaam parfum zorgt.

Karamel: Wijnen op hout gerijpt,oudere wijnen die versterkt zijn met alcohol. Het is een secundaire aroma, met gebrande, rokerige types. Sommige Madera's en zoete sherry's kunnen karamel en sommige witte wijnen die gerijpt zijn in nieuw eiken vaten, ruiken naar botersnoepjes.

Banaan: bij jonge witte wijnen, zuiderste rosé en heel jonge rode wijnen die gemaakt worden via koolzuurinwerking. Deze methode , waarbij koolzuurgas inwerkt op de druif, komt in oorsprong uit de Beaujolais en wordt vandaag in veel streken , al dan niet gedeeltelijk , toegepast bij wijn die gemaakt wordt om snel te proeven.

Zwavel: wijst duidelijk naar een gebrek of een defect of een probleem met de wijn. Teveel zwavelcomponenten of aan de zwavel zelf. Een scherpe , pikante en bedompte geur moet zwavel aanduiden.

Kurk: Het meest voorkomende probleem. De wijnen verraden een verandering van de conservering . Ze zijn helaas onproefbaar.

Vanille: populairste aroma , kan zitten bij verschillende varietieten, maar valt op bij Chardonnaywijnen.

Peper: behoort tot de specerijenreeks, bij krachtige pinotwijnen bvb uit POMMARD en Côte-de-Nuits in de Bourgondie, maar ook syrahwijnen hebben geuren van gemalen zwarte peper. Rijke Cabernet Sauvignon, Tempranillo en Nebbiolo die groeien op harde bodem van leisteen hebben een subtiel peperaroma. Bij oude Châteauneuf-du-pape komen eveneens pepertoetsen naar voren. Een zeldzame gekende druif uit de Loirevallei , de PINOT d' AUNIS , geeft een krachtige pepergeur aan een jonge wijn.
Honing: bijzonder bij zoete wijnen op basis van SEMILLON, SAUVIGNON BLANC , RIESLING ,en Chenin Blanc.Acacia, orangebloesem en linde, bij geuren van oude SAUTERNES , Trockenbeerenauslese uit Duitsland.
Goede honing bij edele zoete TOKAJ uit Hongarije en de muskaatwijnen langs de Middellandse Zee.

Framboos: behoort tot de primaire aroma's meer concreet rode vruchten. Wijnen met Grenache, Garnacha, cabernet sauvignon,en merlot kunnen framboosgeuren vrijgeven. Een Pinot noir is er ook gevoelig voor . Chileense wijnen)

Hazelnoot: droge witte wijnen, in PORTO en droge sherry's én de klassieke variatie van een Chardonnaywijn. Meestal indien gerijpt op gebrande eiken vaten.
Citroen: is bij de fruitreeks , en gemakkelijk te vinden bij witte sauvignon, en Chardonnay . Ook mandarijn, pompelmoes,limoen behoren tot deze familie .

Den: behoren tot de houtaroma's . Veel te vinden bij Spaanse, Franse, Italyaanse mediterrane wijnen. Druiven zoals Garnacha en Carinena en Grenache kunnen dit voor hebben.

Kaneel: typische rijpingsaroma zekerlijk bij een varieteit PINOT NOIR , sommige witte wijnen, en zelf zoete en rode Crianzawijnen.

Champion: behoort tot de tertiaire aroma's en toit de plantaardige reeks. Rode reverva en oude op fles bewaarde wijnen, kunnen dit voor hebben.
Pruim: plantaardige aroma van de fruitreeks en het patrimonium van rode wijnen : Merlot , Pinot noir , Garnacha ( Grenache) ook mogelijks bij enkele roséwijnen.

Chocolade: Portowijnen en oude rode wijnen die op hun best zijn.Aroma van de rokerige reeks , zoals cacao of koffie. Ook rezervawijnen , hebben dit heerlijk aroma.

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese