Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Muscadet - Sèvre et Maine ( Loire) ( Fr )

Gepost op 09/11/2010 om 18:51 door Carl in de rubriek algemeen.

Witte wijnen uit de Loire, met geurbloemen uit het terroir -typische smaak van een rivierstreek, dan zijn we in de Loire.

De grootste benaming van het Pays Nantais draagt de namen van de rivieren die haar doorkruisen, ten zuidoosten van Nantes. ( Maine-Sèvre Nantoise). Daar vindt men de meest gerenomeerde domeinen rond Vallet, de Haye- Fouassière, de Landreau. De Muscadet Sèvre et Maine beantwoordt er aan het beeld van het landschap : wild en nobel. Om alles goed te situeren zijn Nantes, Ancenis , Cholet, en Angers de belangrijkste steden.

Wijngebied en terroir

De 8400 hectaren van de benaming Muscadet Sevre et Maine zijn verspreid over 23 gemeenten en genieten van hetzelfde gematigde zeeklimaat. De bodem is gevarieerd en voornamelijk samengesteld uit gneus, orthogneis en gabbro.

Het assortement aan wijnstokken

De Melon de Bourgogne geïmporteerd uit Bordondië in 1709 , toen de verschrikkelijke winter de wijngaarden van de Loire-Atlantische Oceaan uitroeide. Daar heeft men hem al 200 jaar niet verbouwd, maar dat is hier tot op vandaag wel het geval.

De wijnen

De Melon is over het algemeen wijn van een lichtgoudgele kleur met enkele lichtgroene tinten. Al naar gelang ontwikkelen ze fruit-bloemaroma's: lelie, appel, citroen en pompelmoesschil.
Maar men ruikt eveneens de bladeren, soms de peper en vuursteen, een teken van goede mineralen. Wanneer ze rijp geoogst worden en op fust gedaan worden, kunnen ze in de mond een lekkere vleesachtige smaak teweegbrengen, een ambergele kleur-vooral indien men ze enkele jaren laat rijpen.

Culinair:Snoek met witte boter, zeekreeften, pas geopende mosselen in een pot met laurier. Smakelijk en succes !

DECA NOV 2010 Copyricht

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese