Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Kort geknipt : het fruitig nieuws van de wijnblog WIJNTON.BE

Gepost op 10/09/2012 om 18:51 door Carl in de rubriek algemeen.

Dirk Vermeersch (gewezen autopiloot van 24 urenraces) is terug als wijnbouwer wereldwijd in de prijzen gevallen, met zijn atypisch Rhônevallei mono-cépages van 100 % Syrah en 100 % Grenache , in een wijngaard van 22 ha nabij Suze- La- Rousse (Fr). Zijn wijn etiketten zijn dan ook speciaal : cuvée GT-G & GT-S op zijn LePLAN- Vermeersch terroir, met lageringen op Franse- en Amerikaanse eik. Voor de wijnliefhebbers, ze zijn te koop in W.Vl bij Feys Vanacker in Brugge, Magnus in Antwerpen, in Oost Vl. Vinesse uit Temse , in Limburg bij Goyens in Genk. Gefeliciteerd wie deze wijnen voor het eerst ontdekt: onherroepelijk super wijnen.

* 19 kastelen uit Médoc , Saint-Emilion, Pomerol en Pessac Léognon kregen de maximumscore van 100 punten voor het jaar 2009 in Bordeaux - dit van wijncriticus Robert Parker uit Amerka. Zichzelf noemt hij zicht 'WIJNADVOKAAT'. Nooirt eerder was hij zo gul.

* De druivenstok 'RIVANER' in Luxemburg heeft eigen als echte naam ' Mûller-Thurgau ' -ontdekt door de Zwitserse professeur Herman Mûller (1850-1927) . Hij is een kruising van Riesling en Madeleine Royal. Groeit ook zeer goed bij onze Vlaamse wijnboeren. Luxemburg bezit 369 ha of 29 % algemeen.

* Tijdens de Scheuberfouer-feesten in Luxemburg stad met 184 atrakties was een Cuvée Spéciale tekoop. Een 1/2 euro per fles gaat naar een goed doel. 1500 flessen kregen een etiket , naar de hand van Anne Mélan. De producent was Bernard Massard. Wat daar speciaal aan was , konden we niet ontdekken.

*Belgen zijn ook de grootste MARTINI - drinkers . Frankrijk, Spanje en Italië volgen de rij. Het gamma is ook groot tot MARTINI Brut en ook rosé.


* Pinot Blanc is ook een familielid van Pinot Noir. Deze wijnstok is een echte zonneklopper, goed bestand tegen ziektes - maakt een rijke fruitigheid en zeer geliefd als aperitief en visgerechten (wijnfles).

* Vendanges in Luxemburg gaan door rond 1/2 september - eind oktober , dit in de omgeving van Wormeldange. Ongeveer 100-140.000 hl vullen de gistkuipen.


* Wijngoed Monteberg (Heuvelland) heeft gekozen om verder met schroefdop te werken, in plaats van kurk. Wij kunnen dit echt goedkeuren. Al jaren zijn deze proeven goed. Succes Jean-Pierre en Ward !

* Haspengouw (Zuid Limburg) bezit de grootste Vlaamse wijnkasteel in Riemst. Het is dan ook met zijn 22 ha het drukst bezochte (15.000°. Ze leveren grote topwijnen, en dit met mergelgrond. Een grote eer voor GENOELS-ELDEREN de naam van dit domein.

* In Parma (It) kan je nog flessen vinden met de befaamde 'BONARDA' meestal met een huwelijk van 'Barbera' - de fruitige framboos is hier de zaligmaker.

*Een verbluffend jaar 2009 voor Bordeaux - dit voor alle regio's - kopen is de boodschap! kelders met een koele-vochtige ingesteldheid kunnen 'gouden' bewaarkracht bezorgen. Flessen steeds plat (leggen) - grote fouten zijn nog steeds , ze in houten kist te bewaren. (de zuigkracht van het hout, kan het kurk onheil bezorgen).

*Onze tip voor een bloemige citrus-frisse goedkope aankoop bij de Spanjaarden uit D.O. Rueda : SINDO - met druivenrassen van Verdejo en Viura. Te vinden bij uw Delhaize supermarkt.

* Oostenrijk is dit jaar het gastland op MEGAVINO in Oktober op de grootste wijnbeurs op de Heysel. Het beste witte druivenras, zeer mineralig, kruidig en met grote karakters is o.a 'Grüner Venltliner' - een goede weingut vinden in Krems en zie ....en ontdek !

*Feest in Champagne regio - In Reims vieren ze hun 800 ste verjaardag van hun kathedraal.DECA copyricht Sept 2012

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese