Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Zullen de variëteiten : gamaret en garanoir , grote verwachtingen opleveren in ons land ?

Gepost op 19/05/2015 om 20:51 door Carl in de rubriek algemeen.

Het zou goed kunnen, dat de druivenvariëteiten garanoir en gamaret, hoge verwachtingen in ons land opleveren. Dit zou natuurlijk een buitenbeentje kunnen worden voor deze rode rassen en flessen bij onze wijnbouwers. Het lukt aardig, zowel als monocépage of als assemblage met deze twee druivenrassen samen. Zekerlijk bij het Waalse domein Bon Baron, zijn de resultaten schitterend. Ik kon ze ook proeven bij dit domein, en zie de toekomst groot. Met het Duitse ras dornfelder en pinot noir, kon ik al hoog de rosé's van domein Monteberg in Heuvelland inschatten -onze wijnindustrie ziet er goed uit. Persoonlijk heb ik nog een droom voor een cooperatie in de 5 wijngebieden of GOB (gemeentelijke oorsprong benaming, naar model van Franse A.O.C. ) en dan staan we werkelijk op de kaart voor productie. Wijnbouwer worden is zeer duur, met een trage terugvordering van zijn ingestoken kapitaal. Maar ook de percelen zijn te klein, pijnpunten die kunnen opgelost worden.

Laten wij de onbekende variëteiten eens voorstellen

Gamaret is een rode druif uit Zwitserland, waarvan wijn gemaakt wordt. In 1970 is de soort ontstaan door een kruising van de Gamay Noir à Jus Blanc en de Reichensteiner met het doel een alternatief te maken voor de pinot noir. Het Zwitserse kanton Romandië heeft de hoogste productie.

1. GAMARET

De druif is vroeg rijp en heeft het voordeel dat het weinig rot kent. Hierdoor kan men de druif zonder probleem laten hangen totdat hij tot volle ontwikkeling is gekomen. De wijn van de gamaret is dieprood van kleur en kent dus meer kleurpigment dan de pinot noir. De wijn van deze druif kan goed opgevoed worden in eikenhouten vaten, hetgeen een hoge mate van complexiteit oplevert en tannine toevoegt waardoor de wijnen lang kunnen worden bewaard. Typische aroma's zijn rijpe pruimen en kersen, soms ook nog aangevuld worden met peper, vlier en braam. Alhoewel hij bestaat als mono-cépage, vaker ziet men een blend met druiven zoals Garanoir, Gamay en Pinot Noir.


2. GARANOIR

Een goede gelijkenis met een wijn met Italiaanse types.

De karakters liggen nauw verbonden met garanoir, die bijna een huwelijk vormen. De herkomst moeten we zoeken, bij een ontdekking in Oostenrijk met een kruising van gamay en reichensteiner.


-Fruitige wijnen met intense kleur.
In de mond elegant met een kleine aciditeit of zuurgehalte. Veel fruit dus ! De tannines zorgen voor de kracht in de wijn en geven de wijn een prachtige smaakbalans. In de neus fruitig met geuren die associaties oproepen met koffie, chocolade, tabak en drop. Meestal een lange finale. De druif is gemakkelijk te telen, met zelfs biologische normen. Ons klimaat met matige zon, goede luchtigheid zou het ras sieren.


Pinot noir

Het Bourgondisch ras is zekerlijk welkom in ons land , voor mousserende wijnen, maar topwijnen maken zoals op Franse grond is praktisch onmogelijk. De druif is zekerlijk een minerale snoeper van goede wijngronden, maar ook zon van lange duur is noodzakelijk. Natte zomers en lang van vochtige voeten is niet voorbehouden voor dit ras.

Laten wij hopen, met mijn besluit dat het waarheid zou worden. Zekerlijk met gamaret en garanoir , met bijzonder mooie kleurextracties. Het oog wil ook wat, naast de geuren en smaken.


DECA MEI copyright

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese