Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Wijntaal spreken

Gepost op 28/02/2011 om 19:05 door Carl in de rubriek algemeen.

Beschrijvingen van een wijn weergeven, is een kleine oefening, om snel onder de knie te krijgen. In reeds verschillende delen ( zoekbalk) , kan je o.a onze reeds verschenen thema's ontdekken. Succes alvast !

-Genuanceerd : aanduiding voor de geschakeerheid van geur en smaak van een wijn. Men zal deze wijn genuanceerd noemen , als er veel verschillende, boeiende indrukken aanwezig zijn die een evenwichtige geheel vormen. Wanneer een wijn ook nog vele geraffineerde en subtiele nuanceringen heeft, noemt men hen verfijnd.

-Rijpen : rijpingsfase van de druiven begint als blauwe druiven hun eerste kleur krijgen en witte druiven doorzichtig worden. In Franse taal gaat men dit véraison heten , de duurtijd van 50 tot 60 dagen.

-Seyssel : een lichte , droge wijn uit de Savoie , zowel mousserend als voor stille wijn gemaakt. Goedkoop is wel anders, en wat als het lekker is ?

-Ripasso : vinificatie -methode voor Valpolicella wijnen

-Rokerig : geur en smaakindruk in de wijn (bosgeuren - brandgeur) is een eigenschap van wijnen die op hout zijn geweest, prachtig voorbeelden zijn Bourgognes.

-Vacqueyras ( Fr) zéér belangrijk A.C. in de zuiderlijke Rhône , vallen onder de catogorie Côtes-du-Rhône-Villages en mogen Vacqueyras vermelden, wat meestal ook gebeurd. Gigondas is de buur van de Appellatie. Vrij vlot overal verkrijgbaar. Wijnen zijn eleganter dan Châteauneuf-du-Pâpe. Grenache is hier koning te rijk.


Zuren: zijn scheikundige verbindingen (organische - of - anorganische ) voorbeelden zijn : appelzuur , wijnsteenzuur , boterzuur, looizuur, azijnzuur. Jonge wijnen zullen veel zuren bevatten. Wijnen die na rijpingsjaren niet beter zijn beworden zijn schrale wijnen en onhandelbaar.

Boterzuur : vluchtige zuur dat in geringe hoeveelheden voorkomt in bedorven wijn. Boterzuur is weinig te vinden in bedorven wijnen. Ontdekken van boter en kaas is degelijk boterzuur .

DECA feb 2011

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese