Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

De ' Verdejo' uit D.O. RUEDA ( Sp)

Gepost op 08/06/2013 om 23:14 door Carl in de rubriek algemeen.

We gaan een goed glas witte wijn serveren uit Spanje met deze druivenstok 'Verdejo' uit Rueda. Ook in Castilië is hij een sappige citrus-leverancier. Volgens mijn collega, vriend Frank Van Der Auwera zouden de wingerds een veldtocht hebben meegemaakt in de elfde eeuw , en door de Moren zijn meegebracht. Het is nu al meer dan vijf jaar dat de Auteur, Journalist en ontdekker van de Oscars met de 300 beste prijsbeesten in zijn wijngids de Rueda's publiceerde. José Gallo, Javier Sanz, Joseé Parente zijn de 'viticultors' van een paradijs-exotische parfums en de beste frisse wijnen . Een zomers aperitief , met de beste vis-specialiteiten en geen Royal - familie zou ons kunnen overtreffen met de lekkere wijnen die wij nu voorstellen .


De druivenstok

Kleine besse met groene schil , uitsluitend goed voor droge wijnen en geen verwantschap van de Portugese Verdelho blijft hij een mono-cépage die een ganse regio kan overtreffen. Zelfs met Chardonnay doet hij wonderen. Maakt goede zuren , alcohol en verblijft graag op een grote hoogteligging (650-850 meter). Aromatisch een grote bloemen bezorger door de frisheid van geconditioneerde winden , duikt hij diep met zijn wortels in de grond naar mineraliteiten en vocht. Commercieel een weldoener van opbrengst is hij een concurent voor Sauvignon Blanc en Macabeo. Blindproevers moeten deze druif goed kennen, om niet in het ootje te worden genomen.Als redacteur kon ik hem eens ontdekken met zijn geuren zonder te proeven op een wijnwedstrij (blindproef) en ik kon zelfs de wijnbouwer met naam noemen. Goed ik ken dit wijntje goed, proef regelmatig en als dit plots voor de proef komt te staan ....Het is vrij gemakkelijk te koop bij de handelaars. Blijven oefenen is de boodschap , en mag ik er nog een tip bijgeven : vegetaal is hij goed te erkennen. Proef hem jong met zijn zuren , een tweede oogstjaar kan ook nog.

Regio

De appellatie D.O. Rueda is gelegen in de Provincie Valladolid , in het westen van Castilla y Léon , dicht bij Ribera del Duero. De bodem is bezaaid met keien van alluviale oorsprong . Rijk aan calcium en magnesium en kalk-afzettigen. Een perfecte drainage , tevens worden de bodems warm gehouden in de zomer door de keien die lang s'avonds de warmte afgeven. Een extreem continentaal klimaat met Atlantische winden zorgen verder voor een goede klimaat voor de Verdejo.


Vinificatie

Spanje bezit zeer eigenaardige oogst-activiteiten net zoals technieken zoals bvb bij Cava's de persing ter plaatse op de wijngaard gebeurd, net zoals de kneuzing bij vervoer en de oxidatie van zuurstof. Hier gebruikt men tijdens de manuele oogst meestal droog ijs , omoxidatie te voorkomen. De onttriste druiven krijgen een crio-maceratie gedurende 6 a 12 uur. Eenmaal de guisting voorbij , werkt men nog met gistcellen op de cuves inox om meer volume en complexiteit te geven. Lagering op hout komt veelvuldig voor (Franse eik) - persoonlijk zie ik het liefst voor Amerikaans hout die toch wat zachter is. De vanille-toetsen zullen er altijd bij zijn. Meestal is de verbouwing BIO en Spanje is er ook een grote voorstander van , zodat zwavel en sulfites weinig worden gebruikt. Veel plezier met uw VIN-NATURE !

DECA Juni 2013 eigendomsrechten

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese