Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Verwarring bij de 'MUSCAT' wijnrassen

Gepost op 14/05/2014 om 12:21 door Carl in de rubriek algemeen.

Bij de meer dan 5000 gekende druivenrassen in de wereld, zijn nu ook een ganse reeks Muscat wijnrassen die wijnen opleveren. Bij de onderzoekscentrums voor veredelen van druivenrassen , gaat met nieuwe variëteiten kweken- ofwel voor minder ziektes of betere vruchtopbrengsten en diverse redenen. Het kan lang duren eer men een betere versie van een ras op de markt brengt die beterschap bevestigd.

Hiervoor kweekt men onderstammen van een potlooddikte , waarbij men een druivenras 'ent' plaats die uiteindelijk een druivelaar zal worden. Bij een bezoek van een wijngaard, kan je dit zeer goed vaststellen aan de grond, waar een verdikking van de stam te zien valt. Dit was de entplaats. Alle scheuten onder de veredeling moet men verwijderen, omdat dit de 'wilde' versie van scheuten vormen die niets zullen opleveren. Ze zijn saptrekkers en twijggroeiers die het ras verarmen . In verschillende landen worden een druivenras in verschillende namen herdoopt onder een andere naam - verwarrend over welk juist ras het gaat.

In het buitenland zijn veel kweekcentra's, waar wijnbouwers hun planten kunnen aankopen. Men kan dus een druivelaar niet vermenigvuldigen door een twijg in de grond te steken, om wortels te maken en zelfstandig te kweken.


MuscatMuscat gaat door het leven in landstalen zoals MOSCATEL, MOSCATO, MUSKATELLER. Verbeterde versies van variëteiten zijn MUSCAT BLANC à PETIT GRAINS. Ook van dit ras zijn er al verbeterde versies in verschillende namen zoals GELBER MUSKATELLER, RUMINI MUSKAT, SARGA MUSKOTALY en YELLOW MUSKAT. Europees is er heel wat te doen met genetische rassen en reglementen voor wijnen zijn er nog niet. De wijnregio legt die gewoonlijk vast en bvb in de wijnregio Blanquette de Limoux is het ras MUSCAT à Petit Grains uitsluitend toegelaten. Net zoals in de Elzas en Duitsland zijn dit ras het beste van de wereld echter een mutatie van een mutatie. Veredelen is dit altijd 'beter' in sommige gevallen en zo bekomt men bvb betere geuren en minder opbrengst. Lelijke zwartgestippelde bessen maar meer opbrengst, de wingerds groeien als struiken of zijn struikdruivelaars en kunnen niet langs draden en afspanningen.. Sommige mutaties zijn uitsluitend zoet en geven weinig zuren, sommige geven dat wel droge wijnen en maken minder suikers. Al dan niet belangrijk voor mousserende wijnen te maken.

Nog gekker , indien men kennismaakt in het proeven met het ras MUSCADELLE (Bordeaux) en in Sauternes gebruikt , of RUTHERGLEN MUSCAT op het etiket. Dit is een verre variant van de MUSCAT. Muscadet is geboren met de echte naam van het ras MELON DE BOURGOGNE en is weeral in de Loire te vinden met een zilte zeetoets, zeer zuurverwerkend ras van een verre,verre familie van MUSCAT. Moet je tevens eens proeven, met veel zeevruchten en massa's oesters. Buitengewoon en de restaurants aan de kustlijn van de Loire bieden deze wijnen aan.

De meest zoete versie van het ras MUSCAT is de 'Cap Corse' als benaming ,maar eigenlijk een veredeld ras is van de Muscat. Genetisch mijlenver een echte MUSCATPLANT. Hongarije bezit ook uitvinders van het ras MUSKOTALY en is hetzelfde in de balkenlanden onder de naam MUSCAT OTTONEL, terug een familielid van de MUSCAT.

Beroemde druivenras is eveneens de TOKAJ of Sarga MUSKOTALY bezit ook een genetisch paspoort van MUSCAT.

Wat betreft het meest aangeplante , komen we bij het (MUSCAT) ras MOSCATO voor de mousserende wijnen in N-Italië. We kunnen bijna afronden met de stelling dat MUSCAT een wijdverbreide onmisbare geparfumeerde en meest zoete wijnen oplevert, en in Frankrijk onder de noemer : VIN DOUX NATUREL.

Een zoete fles met op het etiket MUSCAT d' ALEXANDRIE is dus eveneens een fijne MUSCAT-versie,en volgens mij naast petit grains de beste van zijn soort. Volgens ampelografen is de origine MUSCAT VAN Griekse origine en het eerst ontdekt.
Indien ik ga vermelden dat de vernoemde rassen in dit thema zeer populair zijn bij de zoete mondjes of vrouwelijke tasters. Voor de mannelijke tasters kunnen wij dan nog volgende kenmerken , geuren en karakters meedelen of ook aan de wijnkippen ? (goed bedoeld) . De wijnen zijn knapperig ,licht animaal voorkomend , muskus , rozenhout , lichi , pompelmoes, jasmijn te ontdekken , naast citroengras, ijzerkruid , witte peper , honing , nectar ........en altijd muskaat als geur en smaak.


Succes bij de tasting !

DECA MEI 2014 ©

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese