Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Op zoek naar oude druivenstokken SPECIAAL

Gepost op 23/08/2009 om 14:28 door Carl in de rubriek algemeen.

De kleine Arvine .Met een mooie vondst van een Wijnton.be surfer , van bij het publiceren van een zoektocht naar wijngronden in Zwitserland ,kunnen we deze speciale Item aanbieden.

Mag dit oprecht een mooi gebaar zijn, géén geschiedenis te schrijven, maar een steuntje in de rug, te houden van dit wijntje, waar grote broer Arvine , een ras met grotere bessen (roze) totaal is verdwenen . Er is dus weinig mogelijkheid tot verwarring. Bij uw komend mogelijks bezoek in Zwitserland , een mooi gebaar dit wijntje te gaan opzoeken.

De oorsprong van de 'kleine Arvine' zal iedereen verbaasd hebben, bij een bijeenkomst van de International Society Amppélographique in 1878 in Géneve (Zwitserland) , en er wordt ervan uitgegaan dat dit ras niet elders bestaat dan in het kanton Wallis.

Hoogstens opgemerkt met een genetische verwantschap met varietals in de 'Val d' Aosta' en Frankrijk. We weten dat de kleine 'Arvine' werd gecultiveerd in vele delen van de stad , maar vooral in de regio Martigny-Vol.


Vroege kleine Arvine, is een laat ras dat geoogst wordt 20 tot 30 dagen na de Chasselas. Matig sterk , maar met een grote vruchtbaarheid. Dit ras heeft vele eisen. Blootgesteld aan de wind , breekt hij gemakkelijk. Harde droogtes , en een zonnig klimaat is het druifje graag in een bodemrijke grond.

De kleine Arvine, hebben grote bladeren , relatief dun en laag ingesneden. De clusters hebben een gemiddelde grootte en zijn compacter. Groen -gele bessen, klein en licht afgeplat , met spikkels zullen u verbazen.
Bij een wijnbereiding droog , zal u een neus met ontwikkelde aroma's van bloemen en een honingzoete toutch opleveren. Hij heeft ook geuren van citrusvruchten, ananas en rabarber. De zuurgraad is algemeen vrij hoog, en er is een prima zoutgehalte , wat echt merkwaardig maakt.

Viscositeit maakt het mogelijk voor een mogelijkheid tot veroudering. Zijn gevoeligheid voor botrytis zorgt een mogelijkheid voor het maken van een zoetere wijn.

Er komt duidelijke belangstelling in Frankrijk en Italië om dit wijntje in te voeren. In het kanton Wallis probeert men , de kleine Arvine meer te verdubbelen dan afgelopen decennium. Tussen 1997/2000 plante men 10 ha erbij, zodat reeds een 54,6 tot 64,9 ha bereikt wordt. Inspanningen tot cépagerendement in 2002 leveren al 81 ha op. We naderen reeds de 115 ha in oogst 2004.

Droog is het wijntje een delicatesse voor kaas en zelf een blauw geaderde kaas , foie gras , vis -en schaaldieren. Algemeen is het te vinden als een wijntje Petite Alvine Valaisanne 100 % . Grote proevers vertellen reeds aroma's van citrus , limoen , grapefruit , en de eigenaardige zoutoplossing van mineralen die het druifje opneemt.


Wijnbouwers: Philippe Darioly in Martigny , laat het zelf op eik rusten

Johan en Cedric Roduit uit Martigny

Benoît Dorsaz in Fully.

Beste producenten : Chappaz* , Caves Imesch*, Dom. du Mont d' Or *

Petite Alvine , een mooie toekomst toegewenst !

DECA

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese