Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Het vloeibaar parelend GOUD uit Penedés (Sp)

Gepost op 08/11/2013 om 16:15 door Carl in de rubriek algemeen.

Waar twintig jaar geleden, niemand over sprak is nu de hype bij de Vlamingen geworden. Zo'n 23 miljoen flessen kraken we jaarlijks - in Wallonië is dit meer de richting van Prosecco. Daar is de crisisperiode zekerlijk verantwoordelijk voor. De lage kostprijs in nu sedert begin dit jaar in 6 maanden tweemaal gestegen door de regering en taksen - Cava voor slechts 4 euro te verleden tijd. Een glas Champagne aanbieden in tavernes, cafés, bistro's en winebars was vroeger te duur - nu kan het wel voor een schappelijke prijs met de Catalaan-bubbel-schuimer ! Nu is de truc van alle uitbaters van drankgelegenheden een exclusieve Cava te bezorgen, die de buurman niet heeft. De lage prijzen en merken zijn in de supermarkten gekend, men gaat snel een rekensommetje maken voor de winstberekening - iedereen op zoek naar een nieuw exportmerk. Is het dan ZELF ook niet prettig met de feeestdagen te nieuwsgierigen aan tafel te brengen met een nieuwe ontdekking? Wij denken van wel. En dat ik het nu helemaal niet meer begrijp: de Franse folder van de hypermarkt Auchan uit Roncq (Fr) verdelen ook Cava's. Willen ze nu echt hun eigen terroir Champagnes niet meer kwijt?


Cava is geen Champagne of toch wel een beetje ?

De productiewijze is gelijk aan die van Champagne, waarbij een tweede fermentatie gebeurd in de fles. De rassen verschillen van de twee cuvées, waarbij Champagne meesal gebruik maakt van de rassen Chardonnay , Pinot Noir en Pinot Meunier. Voor de Cava industrie ligt dit anders met de locale rassen Macabeo, Parellada en Xarel.lo. Maar alle samenstellingen zijn er niet altijd in deze trio's van beiden. Blanc de Blancs met uitsluitend Chardonnay of Blanc de noirs met blauwe rassen in en rond de de Champagneregio.De Spanjaarden hebben ook niet zitten wachten voor een oplossing, naar de grote vraag , en zie ook bezitten zij plots ook Chardonnay en Pinot Noir. Deze samenstellingen kunnen nu voor beide landen. Kijken we naar de definitie van het maken van schuimers, dan zitten we ook op dezelfde lijn : de druiven plukken handmatig op het moment dat ze veel zuren bevatten. De methode traditionelle toepassen, de flessen te draaien in een pupitre, degorgement en ijsbad , suiker toevoegen al dan niet voor de gewenste stijl. (Brut of Dolce (zoet)). Eveneens een wachttijd in acht nemen. Waar zit nu het verschil ?

De suikertabellen

CAVA
Extra brut (minder dan 6gr/l)

Brut (6-15 gr/l)

Extra Seco 12-20 gr/l

Seco 17-35 gr/l

SEMI SECO 33-50 gr/l

Dulce (boven de 50 gr/l)


Champagne

Brut nature (minder dan 0,5 %

Extra Brut 0,6 %


Brut (minder dan 15 gr/l

Extra dry (1,2 tot 3,5 %)


Sec (1,7 tot 3,5 %)

Demi Sec (3,3 tot 5 %)

Doux (meer dan 50 gr/l)


*PS. Neem steeds de meest suikervrije - een ideale start voor uw aperitief en eetlust ! Het is dan ook belangrijk het etiket te bekijken voor aankoop ! Ontdek de zalige zuren en heilzaamheid.


Hoe zit het in de Champagneregio ?

De vraag naar Champagne neemt niet af en de prijzen van druiven en wijn stijgen alleen maar. Recentelijk zou men meer gebieden toelaten tot de Appellation , maar als gevolg van de lange procedures zal het tot 2021 duren voordat die in bedrijf zijn. Volgens de plaatselijke overheid mogen enkel de wijnen van specifieke bodems Champagne heten , zodat critici vraagtekens zetten bij een uitbreidingsgolf die ophanden is .De Cava producenten in opmars .......


Freixenet , Castillo Perelada, Galda, Oro De UVA , Gran Baron, Pupitre, Cava Torre Mar, Don Jaime, Cava Amorany, Recoda, Mas Pére, Vallformosa, Dom Portier (!!!) Cava Dubosc, Cava Vilarnau , Cava Gran Claustro .....

En terug NIEUW .....

Cava Carlota Suria Brut Nature (DO CAVA) Te koop bij Armando Vineyard

Genoemd naar de vrouw des huizes bij Pago de Tharsys, Anna Carlota Suria , bestaat deze heerlijke Cava uit 70 % MACABEO EN 30 % Parellada geselecteerd uit 20 jaar oude stokken die groeien op 660 meter hoogte. Na twee jaar rijping in de kelder worden de flessen met de hand 'onthoofd' . Deze sprankelende reserva's vormen de kwintessens van Vicentes liefde voor het land , de wijn en het leven. De rijping is enkele maanden langer en wordt bij het degorgeren afgewerkt met bronwijn zonder suikertoevoeging.


Cava zal altijd Cava BLIJVEN

.....doodéénvoudig het komt uit Spanje / Champagne is Champagne omdat het elders niet mag dan de Champagneregio in Frankrijk...! Dus ongeacht de rassen !

Deca eigendomsrechten Nov 2013 ©

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese