Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Gouden parels uit de Champagneregio !

Gepost op 15/08/2009 om 14:41 door Carl in de rubriek algemeen.

Deze beroemde schuimwijn kwam tot leven, van stille wijnen tot schuimende moussevormende vocht met parels.

Proeven als God in Frankrijk, pure luxe, genot , gezelligheid, dat samengaat met een heerlijke menu, 'savoir vivre' .....

Statische GROOTHEID , van filmwereld, racebanen, kampioenschappen , eerste vaart van een boot, geboorte, huwelijk, verjaardag, een nieuw jaar : Champagne.

Broeder Abt 'Dom Pérignon' liet al de klokken luiden in 1688 in zijn klooster in Hautvillers, waar hij als procurator werkte : het mengen van wijnen 'essemblages' voor de toekomstige beroemdste schuimwijn ter wereld. Het versnijden van wijnen, en vermoedelijk zou hij ook , het kurk en dikkere flessen hebben voorzien voor zijn verfijnde eigenschappen in talenten als wijnmaker. In Limoux (Fr) en in Engeland waren dezelfde kloosterordes hem reeds voor het gistingsproces op te volgen. Het blijft onduidelijk , door de Fransen stellig beweerd. Is het toch een Engelse uitvinding, een patent kunnen ze wel voorleggen reeds suiker toe te voegen om een tweede gisting op gang te brengen , waardoor koolzuurgas ontstond. Het blijft een goed stofferig bewaard geheim.

Onder Lodewijk XIV , kwamen de duidelijke lagere prijsklasses van schuimers in Frankrijk, en zeg zelf Crémant de Loire, Blanquette de Limoux, Crémant de Jura, Crémant d'Alsace , Crémant de Bougogne, Crémant de Bordeaux, Crémant de Die , het zijn eveneens meer dan vijftig miljoen flessen , met een knalgevoel. We kunnen natuurlijk verder gaan , met CAVA, Vonkelwijn (Zuid-Afrika) , Spumonte,Prosecco (It) enz..Omgeving Prouilly (Vesle)Reims , het N.O. van Parijs , met zijn Gotische kathedraal Nôtre-Dame , Epernay het belangrijkste episch centrum , in en rond 34.000 ha wingerds , met 15.000 wijnboeren , het is een bruisend verhaal .

Alle geclassificeerde wijngaarden met glooiende heuvels en kalkgronden liggen in de gebieden : Montagne De Reims, Vallée de la Marne , Côte des Blancs en Côtes des Bar. Ze slagen erin de capriolen van géén gunstige weersomstandigheden te omzeilen. Druivenstokken houden van warmte, géén koude voeten, en veel regen kunnen ze echt missen. Tot 25 meter diep kunnen ze zelf gaan zoeken, naar hun vocht en mineralen , met osmose (blad-steel-doorstroming) en fotosynthese die dit mogelijk maakt . De Zon. In de winter zijn rezerves in knop verscholen voor een heilzame rust.

DRUIVENSTOKKEN

Slechts drie druivenstokken toegelaten, in dit veeleisende klimaat, die er soms is met een MILLESIEME (jaar) , een uitzonderlijk jaar. Deze krijgt dan meteen een JAARTAL op het etiket. Géén jaartal betekend het snel opsnoepen, alles kant en klaar . Uw morgenstond , kan je meteen beginnen , met goud in de mond.

*Chardonnay : frisheid , elegantie, finesse,souplesse . Een druivenstok niet veel eisend , wereldberoemd , hij is er graag bij. Witte wijn over al in de wereld te vinden.

*Pinot Noir: krachtig en rijk, volheid . De lastige druivenstok , met zijn grillen , maar graag het huwelijk aangaat voor het maken van een rosé. Zijn broeders in Bourgondië , hebben het duidelijk beter , de blauwe druif is zo geeerd met langdurige zon.

* Pinot Meunier : eerder een robuuste blauwe druivensoort, die de 'final toutch' van een Champagne zal bepalen. Fruitigheid, en soms zoet , top beschermd blijft het hun eigendom.

Twee blauwe druiven, één gele druif , merkwaardig niet ? Het persen van de blauwe druiven, moet nu wel zéér voorzichtig gebeuren, want men zou stille rode wijn bezitten,en dat kan niet de bedoeling zijn. Het wit sap, zonder de kleustof tussen pel en vruchtvlees , dit is een eerste voorwaarde. Later kan men dit verder afwerken , om toch rode wijn te bezitten, om te gaan mengen , voor het bekomen van een rosé bvb, of de pulp te gebruiken voor het vervaardigen van een 'fine Cognac', Marc de Champagne of Ratafia te gaan maken, dit echter met een alambic .(stoomdistilatie). Veel wijnbouwers houden daar niet van, daar hoge kosten en taxen dit nadelig beinvloeden.

JM GOULARD uit Prouilly (Marne/Vesle)
Côteaux Champenois
Vormen sinds 1974 een A.O.C. Deze klassieke , witte- rode- en roséwijnen droegen de naam van de natuurlijke Champagnewijnen en zijn de afstammelingen van de stille wijnen uit Bourgogne. Deze stille wijnen (Pinot Noir) of witte (Chardonnay) wijnen worden geproduceerd in het productiegebied van de Champagne. De bekendste zijn de rode wijnen van Bouzy en Cumières.

DECA
Zal vervolgen ! DEEL 2


Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese