Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Rivaner 2012 Ahner Vogelsang (wit)

Gepost op 08/11/2013 om 10:42 door Carl in de rubriek algemeen.

We hebben er terug een proefnota erbij : dit keer een Moezel. Vers getapt ....we plaatsen hem erbij. Een extraatje van informatie hoort erbij ! Veel surfgenot !

Status: Moselle Luxembourgeoise Appellation Controlée

Kelder : Max- Lahr et fils

Domaine Viticole Max-Lahr et Fils ist ein luxemburgisches familiengeführtes Weingut, das bereits in der 7ten Generation bewirtschaftet wird und so auf eine langjährige Erfahrung zurückgreifen kann.

Auf unseren 5 Hektar großen Anbaufläsche herrschen optimale Bedingungen für die klassischen luxemburgische Weinsorten. Dies ermöglicht uns Ihnen eine außerordentliche Qualität anzubieten.

Zudem besitzen wir neben der Weinherstellung eine der wenigen Lizenzen, die es uns erlaubt Edelbrand herzustellen.Op verkenning: Een groot moment ? We gaan zo dadelijk een fles openen, van een zelfstandige wijnbouwer tussen de vele coöperatieven in de Moezelstreek van Luxemburg. De Luxemburgse wijnindustie onderscheiden zich met kroonjuwelen zoals de minerale Crémants : een keurmerk gecreëerd in 1991. Ze zijn ook de uitvinder van de 'naam' Crémant en deze bruisende klassieke schuimwijnen - enkele specifieke kenmerken moeten verplicht onderhouden worden. Slechts gezonde rijpe druiven, mogen niet gekneusd worden bij tranport. Bovendien mag de "prise de mousse" of de vorming van het koolzuur enkel plaatsvinden volgens de traditionele methode van een tweede alcoholische fermentatie en een rusttijd van negen maanden op het eigen sigment (de zogenaamde 'sur lie' techniek). Deze zorgvuldige en arbeidsintensieve vinificatie bezorgt de Crémant zijn nobel karakter en elegantie. Dat de Luxemburgers zo maar hun uitvinding van de woordenschat 'Crémant' ook aan de Franse wijnindustrie hebben laten gebeuren, is een sympathiek gebaar - maar een spijtige beschermende factor. Zorgt dit niet voor verwarring? Franse Crémants hebben andere rassen.

Nog meer wijnen

Over een afstand van 42 km tussen Schengen (Z) en Wasserbilig (N) , kronkelt de Moezel door valleien die de wijnteelt een ideale voedingsbodem bieden : zonovergoten hellingen die her en der getooid worden met krijtrotsen.

Riesling: de koningin van de witte rassen - beschouwd als één van de beste rassen ter wereld, zekerlijk voor zijn elegantie en finesse, het begint al met zijn aromas. Luxemburg bezit grote faam, met dit ras,maar ook in de Franse Elzas gaat deze beroemdheid verder.

Auxerroir - Pinot Blanc - Pinot Gris - Rivaner en Elbling brengen de wijnindustrie schatten van weldoeningen. Ieder Luxemburger tipt aan zijn Grand-Duc -wijntje , ze zijn ook spotgoedkoop en verkrijgbaar in honderdduizenden flesjes per stuk, trio en pakket en zelfs dan nog niet duurder dan een grote fles. Luxemburgers zijn ook wereld culinaire fijnproevers, de bierindustrie heeft het moeilijk want een wijntje op café, taverne of terras is bijna een burgerplicht.

Zoete en rode wijnen, mogen niet ontbreken - de vreselijke benaming van gewürztraminer en het mag ook als 'gewurz' zijn er ook. Normaal gezien zal je er iets meer voor betalen , dan bovengaande beschreven stille wijnen. Maar een intens aroma van een elegante wijn met een kruidig aspect vol honing en nectar en dan nog een kruidig aspect - we kunnen daar niet tegen zijn voor de meerprijs. Net zoals de rode Pinot Noir - maar we zouden niet exclusief zijn , als we ook een WITTE PINOT NOIR konden vinden. Dit zullen we eveneens met een lang verhaal en een sappige degustatie zo snel mogelijk posten.


Kleine wijnboer

Het klein wijndorp 'Ahn' is gelegen in het midden van de Luxemburgse Moezel - juist tussen 'Niederdonven' en 'Wommeldange'. Toch zijn er 8 wijnbouwers aan het werk - ze hebben faam. Domaine Viticole Max Lahr et fils - Domaine Viticole Steinmet/-Jungens - Clos mon vieux van Duhr et fréres - Maison Viticole Schmit -Fohl - Caves Berna - Caves Ley Schartz et fils - Domaine Vicole Mme Aly Duhr et fils. Vermoedelijk werken sommige wijnboeren voor coöperatieven die zijn er in grote getale in de omgeving - maar zekerheid hebben we niet.


Tasternota

Rivaner 2012

Terroir : Ahner - prachtige steile heuvelrug 'Vogelsang' Luxemburg (L5401) postnummer

Botteling : mis en bouteille � la propriété Max Lahr et fils

Alcohol: 12,00 % 750 ml

Merkwaardig : Fût nummer 20 ! Goed zo en gefeliciteerd !

Kleur : licht citroengeel met gouden rand - onvolledige wijnspiegel - fijne glycerinetranen

Geuren: parfum van lichte vanille , pompelmousse , citrusknijp , geel klein fruit , vegetaal en licht exotisch , kruidigheden van muskusparfum.

Smaken: soepele start met een subtiele kruidigheid -klein wit fruit met zachte structuur -hoogstaande finesse met steranijssappen, kruidigheden van muscaat en een evenwichtige structuur van zuren zoals citroen en pompelmousse , frisheid met een halflange afdronk. Duidelijk een aanvraag voor een tweede glas! Mooi

Score : 17/20


Culinair: aperitief , vis & schaalgerechten - wit vlees

-Wijnen hebben een korte overlevingskans dus jong verbruiken.


DECA Aug 2013 copyricht rechten eigendom

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese