Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Cava industrie pronkt nog steeds met stijgende cijfers

Gepost op 28/07/2017 om 06:37 door Carl in de rubriek algemeen.

'Des milliards de bulles' klinkt het nog steeds in het noordelijk gedeelte van Spanje met de Cava industrie. Van de Organisation internationale de la vine met thuisbasis in Frankrijk kregen ze terug goede cijfers. Prosecco naderde met rasse schreden met 7,9 hl en 7% meer productie met een overschrijding van 1 miljard euro. Ter vergelijking met champagne zijn er 306 miljoen flessen goed voor 4,7 miljard euro. Men verwacht voor de Brexit een lagere verkoop. Maar daar zijn de sluwe holdings van champagne al voorbereid. Voor het eerst gaat Piper zijn oogst aanbieden aan de flanken van GB. Er zijn er intussen al gevolgd, vernuftig zijn ze al de etiketten aan het voorbereiden om de Britten te melden dat ze werkelijk ook 'Champagne' vocht bevatten. De naam mag werkelijk niet, maar de wereldfaam van de champagnehuizen is voldoende voor de Britten.

Cava

250 domaines in Spanje produceren ieder jaar 240 miljoen flessen. Dit was het record in 2016, maar de progressie gaat met 2% verder vooruit. Freixenet en Codornieu leveren samen al 96 en 48 miljoen flessen. Dit zijn de allergrootste holding trouwens. Freixenet pronkt nog steeds met hun yropalette of de automatische keren van flessen met machines. Dit startte in 1970 die ook een belangrijke investering was om veel onosten uit te sparen voor loonkosten. Of dit ook op de machines staat 'made in Catalogne' bij de Franse machines is niet duidelijk. In Spanje mag het vrij gebruikelijk gebeuren, in Frankrijk mag het slechts voor 20% per kelder. Handmatige draai blijft nog altijd de trotsheid van de Fransen.

DECA Juli'17


Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese