Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Het rijpen van wijnen op hout

Gepost op 20/10/2010 om 18:28 door Carl in de rubriek algemeen.

Wanneer we het hebben over Barriques, zal je ons onmiddelijk begrijpen. Een al te groot deel van de smaak van moderne witte wijnen wordt toegevoegd in de vorm van eikenhout: hetzij door rijping en/of gisting in houten vaten (hoe nieuwer het vat, hoe groter de invloed.

Een delicaat onderwerp, men gaat er van houden, of niet. Door de vanilleachtige geur en smaak kan men in de waan worden gebracht voor een stukje luxe te hebben gekocht, in plaats van iets wat cosmetisch is toegevoegd . (bvb men kan ook eiken duigen , staves of snippers gebruiken of - erger- eikenhoutenessence toe te voegen, en dan is het 'neen'!

Het samengaan van druivensappen met de natuur (hout), - als het ook is toegelaten , is er nieks aan de hand. Maar als men steeds creatiever gaat worden, dan klopt het niet meer. Een mindergoede cuvée op hout brengen, of stalen gistcellen voorzien van houtbalken of houtkrullen...en dan vermelden op het etiket ' gerijpt op hout'. Waarom deze handeling, om het goedkope met het duurdere, te vervangen, we begrijpen het niet goed meer. Aanvaard, het rijpen van wijnen op hout, veel ontdekkingen verloren zullen gaan. ( zuren enz...)Nieuwe eikenhouten vaten zijn duur , ze worden vooral gebruikt voor wijnen met de inherente kwaliteit om op fles te rijpen. Laat dit een correkte handeling zijn.

Frans eikenhout is klassiek en het prijzigst, vooral uit de Allier, de beroemde bossen van Tronçais, Bourgondië, Vogezen, Nevers en Limoges. Smaak en invloeden kunnen dan nog veranderd worden door bij de bouw van het vat de binnenkant meer of minder te schroeien of 'toasten'. Of dit ook een eerlijkheid verdiend, laten we aan u over. (eveneens bij rijpings van wiskey's gebruikt)

Amerikaans hout heeft een zeer sterk vanillearoma, en de wijnen zijn zachter. Om het neutraler te verkrijgen zijn Baltisch eiken hout beter.

Wijnen veranderen met hout , - zuiverheid bewaren, een mening van u, graag een reactie .


DECA Augustus 2010

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese