Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Goede Argentijnse wijnen - een voorstelling .

Gepost op 14/05/2015 om 10:22 door Carl in de rubriek algemeen.

Dat we in ons land een grote luxe bezitten, om alle wijnen ter wereld te proeven is een pluspunt. De inspanningen van groothandelaars en verdelers zijn werkelijk groot. Ook supermarkten, kunnen dit bereiken. Men gaat nu niet direct de flessen gaan opzoeken, om ze op tafel te zetten, maar dit is fout. Waarom ? Doodeenvoudig, de rassen zoals chardonnay, cabernet sauvignon, malbec, pinot noir, sauvignon blanc kennen we toch ? En voor de top wijnliefhebbers : het witte ras viognier ! Zijn deze landen vertrouwbaar, om goede wijnen zonder Europese wetgeving, te aanvaarden . Ik moet terug positief antwoorden, zelfs nog groter controles en wijnbouwers die zeer goed hun stiel kennen. Laten wij eens een stap wagen naar het onbekende. Good luck bij uw proefnota's .Argentijnse wijnen

Argentinië is met ruim 200.000 hectare wijngaard verreweg de grootste wijnproducent van Zuid-Amerika. Argentijnse wijnen zijn vaak karaktervolle wijnen die soms heel goed kunnen rijpen. Het is ook een land dat, min of meer in navolging van het buurland Chili, kwalitatief sterk in opkomst is.

Wijnbouw werd er in de 16e eeuw geïntroduceerd door de Spaanse veroveraars. Zij plantten er de criolla grande, een kwaliatief uiterst matige druif die verwant is met de pais in Chili en de mission in Mexico en Californië. De grote doorbraak kwam eind 19e eeuw, toen veel kolonisten uit Italië en het Baskenland naar Argentinië trokken. Zij brachten tal van interessante druivenrassen mee naar hun nieuwe vaderland.

Het assortiment van Argentijnse wijnen

Een andere positieve factor was de economische bloei die het land rond de eeuwwisseling beleefde. De politieke en economische malaise waaronder Argentinië een groot deel van de 20e eeuw te leiden had zorgde er echter voor dat de wijnbouw tot voor kort bijna volledig gericht was op volume en nauwelijks op kwaliteit. De teruglopende consumptie in eigen land heeft producenten evenwel gedwongen zich meer op export toe te gaan leggen en de kwaliteit van hun wijnen te verbeteren. In combinatie met grote buitenlandse investeringen en knowhow heeft dit voor een ware revolutie gezorgd. Nieuw aangeplante wijngaarden en tal van hypermoderne bodegas produceren nu wijn van grote klasse.

Aan de voet van de Andes

Argentinië beschikt over een uitstekend potentieel voor goede wijnen. De wijngaarden liggen vooral in het westen van het land, aan de voet van het Andes gebergte. Het klimaat is daar zeer geschikt voor wijnbouw: droog en zonnig. Smeltwater uit de Andes zorgt voor een probleemloze irrigatie. In combinatie met vrij rijke bodems leidt dit tot een tamelijk hoge opbrengst. Belangrijker voor de productie van kwaliteitswijnen is de omstandigheid dat heel wat wijngaarden zich op grote hoogte bevinden, dat wil zeggen tot ruim 1000 meter boven zeeniveau. Daardoor worden extreem hoge temperaturen vermeden, terwijl de nachten koel zijn. Dit komt de ontwikkeling van aroma's en zuren zeer ten goede. Mendoza Verreweg het belangrijkste Argentijnse herkomstgebied is Mendoza, met de gelijknamige provinciehoofdstad in de rol van Argentinië's onbetwiste wijncentrum. Binnen Mendoza is het district Luján de Cuyo een koploper op het gebied van kwaliteit. Andere belangrijke Argentijnse wijnbouwgebieden, alle ten noorden van Mendoza, zijn respectievelijk San Juan (het op een na grootste), La Rioja (het oudste) en Salta (het hoogste).

Ook ten zuiden van Mendoza wordt sinds kort succesvol wijnbouw bedreven. Dat gebeurt in koele regio's als Neuquén en Rio Grande.


Druivensoorten

Gevarieerde aanplant Argentinië kent voor een niet-Europees wijnland een verrassend gevarieerde aanplant, zeker wanneer je een directe vergelijking met buurland Chili maakt. Rassen voor rode wijn worden het meest geteeld, met als meest karakteristieke de malbec. Hoewel van Franse afkomst is die druif als de 'nationale' Argentijnse druif te beschouwen. Een andere specialiteit is de van origine Piemontese bonarda. Verder kom je ook de Spaanse tempranillo tegen, de 'wereldburgers' cabernet sauvignon en merlot, syrah en ook wat pinot noir.

Argentinië's visitekaartje bij de witte druivenrassen is de aromatische torrontés, waarvan de wijn wel wat aan (droge) muskaat doet denken. Andere variëteiten zijn o.a. chardonnay, sauvignon, sémillon en viognier.


Dominio Del Plata

Kaapwijn - import de Leeuw uit Kampenhout ,voert dit in, waar de resultaten zeer goed liggen.

Deze bodega bezit een eerst makende dame uit dit land, die later een begrip is geworden. De flessen komen op de markt met de naam Doninio Del Plata met als topflessen 'Ssanna Balbo'. Maar ook Ben Marco en Anubis en Crios. Verwacht hierbij diepe, geconcentreerde contemplatieve wijnen. De garantie van smaakbommen zijn een vast ritueel.

De druivenrassen van deze bodega, zijn o.a chardonnay, malbec, cabernet sauvignon, syrah & bonarda, pinot noir.


Vina Cobos

Paul Hobbs en Andrea Marchiori , samen met Lius Barroud staan hier aan de leiding voor geselecteerde wijnen te produceren. De ranken van de druivenplanten vinden een optimaal verblijf in de Andes gebergte. Ze krijgen zelfs een goede beschutting, die optimale wijnbouw toelaat.

De Europese drivenrassen zijn hier ook welkom , zoals malbec, cabernet sauvignon, chardonnay , in een monocépage of assemblage voor rode wijnen. Zekerlijk de cabernet/malbec in het oog te houden.

Succes !

DECA Mei 2015

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese