Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Kort geknipt : het snelste nieuws over wijnen

Gepost op 11/01/2012 om 18:39 door Carl in de rubriek algemeen.

Prosecco krijgt ( eindelijk ) een echtheidszegel.

De goede reputatie van de Italiaanse mousserende wijn prosecco ( veel gedegusteerd in het Franse gedeelte van ons land , meer dan Cava) , heeft dezer dagen te lijden onder nieuwe sprankelende wijnen die zich de naam nogal gemakkelijk toe-eigenen. Daarom heeft de Italiaanse wetgever beslist om vanaf 1 januari 2021 de oorsprongsbenaming van de wijn extra te beschermen. Dat bebeurt in de vorm van een zegel. ' Die zal begruikt worden op zowel de Prosecco Frizzante DOC als de Prosecco DOC ' meldt het Prosecco informatie bureau. Waarom nog zo lang wachten, stellen wij onze vraag.


Bij alle gerechten passen wijnen

*Winterse soep en waterzooi, in het vooruitzicht, dan stellen we een droge witte wijn voor ( kan goedkoop met een vin de pays bvb ) - het ruivenras zouden we Sauvignon nemen. Verder kan je verder degusteren met vis-en zeevruchten.*Wortelpuree of stamppot met vleesgerechten zoals worst, broodje gehakt, enz... doet het goed met een sappige, zachte wijn met rood fruit - de zoetigheid van de wortelen komen goed overeen met het drivenrras MERLOT . Ook hier kan een éénvoudige landwijn (monocepage = slechts één ras) wonderen gaan verrichten. Het hoeft helemaal niet duur te zijn, maar lekker zal het wel zijn.

*Voor een groententaartje is een rode wijn dan gewenst, champignons, chilipepers, uien ...kunnen het best aan met een Bordeaux of de regio Haut Médoc.

*Risotto ( met mediterranese rijst) en vleesgerechten, zijn er beter van met een karaktervolle wijn - wat dacht je van een 'Corbières' : gestoofd fruit en kruidheid, krijg je er extra erbij. Mag het echt smullen zijn.

*We kunnen niet eindigen zonder een dessertje : wafels met bloemsuiker en de room. De keuze van de fles zo ideaal zijn met een Vin d' Alsace of een Elzasser met als zaligmaker PINOT BLANC. Dan liever pannenkoeken met krieken op siroop ? Een Crémant of een Riesling met grote hoeveelheid bestellen, zeg nu zelf, dat is gulzig snoepen.


Wetgevingen

Ondanks het recht van de Beaujolais producenten om hun wijn als Bourgogne te labelen ( sinds 1937) , is dit al lang een discussiepunt tussen de twee regio's. Bourgogne producenten voeren al veel langer campagne voor strengere resticties vooral op de productie van witte wijn. 43 gemeenten verloren het recht om witte wijn als A.O.C. Bourgogne Blanc te vermelden.

A.O.C Bourgogne Aligoté blijft bestaan , er zijn twee nieuwe appellaties in het leven geroepen : A.O.C. Coteaux Bourgognon en A.O.C. Bourgogne Gamay . (Morgon en Fleurie vallen hier niet onder) .

Het INAO baseerde zich voor het devalueren van sommige gemeenten, op terroir o.a. , ligging enz... We mogen binnen enkele jaren nog een andere verwachting verwachten : A.O.C. Bourgogne Grande Ordinaire , een benaming voor Bourgogne als Beaujolais producenten.


*Dure Cava's

Er bestaan ook dure Cava's zoals RECAREDO, reken een 100 euro. De productie is miniem van 3000 flessen. De ouderdom van de stokken dateren van 1940. Er zijn ongeveer 270 Cava producenten in Spanje. Codorniu is de grootste Cava Bodega eigendom van de familie RAVENTOS (1551) . Freixenet Spanjes tweede grootste gebruikt veel lokale druivenrassen zoals Chardonnay.


Prosecco

Is een exclusief product uit Venetië (Italië) . Er bestaan twee varianten : Frizzante en Spumante , bestaat ook in Rosé


Kaas en Wijn

Pecorino is een Italiaanse kaassoort , maar ook een zeldzame witte druif , te vinden o.a in de wijnregio's Marche , Molise en Abruzzo.


China

Uitkijken naar het jaar van de draak én de opmerkelijke wijnen die ze reeds op de markt brachten 2011. Het 6 de grootste wijnproducent ter wereld , 500 Caves , 26 Provincies is YUNMAN om in het oog te houden. Hongkong is een grote Europese invoerder. Vrij eigenaardig de meest populaire Europese rassen gaat men verbouwen : Chardonnay , Riesling, Merlot , Cabernet Sauvignon. Ook Ijswijn maken ze in China.DECA Jan 2012 copyricht

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese