Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Daar is de lente : lentegroenten & wijnen !

Gepost op 03/04/2014 om 16:36 door Carl in de rubriek algemeen.

Geen mooier seizoen om de eerste zonnestralen , blauwe lucht, en het ontluiken van de knoppen van de bomen te ontdekken. De eerste warmte en tijd voor de tuin, bloembakken te vullen met aarde en de verse kruiden dé smaakdragers in de keuken te planten of te zaaien.

Eenjarige- of vaste planten kunnen nu in de grond waarbij basilium, munt, peterselie, thym, dragon er zekerlijk moeten bij zijn. Culinair kunnen stoofpotjes vervangen worden door frisse schotels en kunnen we het barbecuestel reeds afstoffen.

Bij de groententeler komen straks de asperges - schorseneren en de aardbeien. Bij de wijnbouwers in Vlaanderen is het echt een mooi idee de ontwikkeling van de wijnstokken te gaan bekijken. De lentedegustaties staan reeds ingevuld in onze 'AGENDA' , voor kleine bedragen kan je ze reeds de lentewijnen aankopen bij de handelaars.

Zalig te ontdekken en nagenieten van de eerste bottelingen waarbij citrus, perzik, groene stekelbes, pompelmoes en vegetale kruiden reeds bij onze zintuigen te ontdekken vallen en dit bij de mond- de eerste lentezuren . Voor rosé is het nog eventjes wachten....of toch ?


Frisse jonge wijnen

Vooral de witte wijnen in deze periode zijn zeer geeerd, met de rassen zoals : Pinot Blanc, Grüner Veltliner, Macabeo, Pinot Gris, Chenin, Pinot Bianco, Sémillon, Ugni Blanc, Colombard, viognier, Muscat, Verdejo. Jonge wijnen die goed zijn voor een korte periode van één jaar, zich laten genieten met een fraîcheur. Chardonnay kan er ook bij, op voorwaarde met geen volle rijping waar nog groene appeltjes uw tong strelen, de nootachtigen kunnen voor het najaar.

Het kan zo éénvoudig zijn de lente te proeven : Entre-deux-Monts of een Spaanse Rueda met Verdejo. Luxemburgers , Elzassers, Oostenrijkers en daarbij massa's gekrulde veldsla, jonge tomaten, gevogelte , zalm .....
Onze tip is nu zekerlijk de regio's van de Loire of cool climats en daarbij vullen we aan : de noordelijke wijnstreken in alle wijngebieden , waar zeeen , wind en bries overheesen over de wijngaarden. Inmiddels kregen we ook bericht dat de wijnen van wijngoed Entre-deux-Monts (Heuvelland) klaar zijn , zoals Pinot Gris. Je kan de jonge wijnen ook gaan zoeken in Italië (noorden Veneto) , Zuid-Afrika en Chili. Alle wijnen zijn niet duur en geniet ervan !

Van harte,

Deca April 2014

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese