Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Steeds betere ' weingutten' te vinden met hoge kwaliteiten in Oostenrijk

Gepost op 11/07/2014 om 20:49 door Carl in de rubriek algemeen.

Het was een tijdje geleden, dat we nog iets posten over de wijnregio Oostenrijk. Dit maken we goed, blijven we op-en-top volgen, zelf de Duitstalige Nationale wijngids verwachten we eind augustus in onze postbrievenbus. (oogst 2013). Ook dit zullen we hoogwaardig onderzoeken - beste nieuwigheden bezorgen. Geniet u mede, samen met het fotomateriaal: Familie Tement en hun wijnen, met een aanvaardbare prijsvork.


Voor de wijnliefhebber of
consument blijft dit hoogstaand nieuws, als de grootste strengste gecontroleerde wijnregio ter wereld. Alle weingutten willen erbij zijn, om maar de minste prijzen te pakken. Het aantal nieuwe jonge wijnbouwers, en hun eerste hoge meldingen, zijn natuurlijk nieuws om jullie te verwennen. Volgens ons blijft Oostenrijk, het wijnland met de allerbeste minerale witte wijnen - onderschat niet hun rode wijnen- dit met hun lokale rassen. Oostenrijk zo gegarandeerd puur en de garantie hiervan. We gingen eens kijken bij jonge starters : Weingut Tement . Nog eerst een informatief extraatje, voor onze nieuwe surfers. Bijzonder veel, zal je vinden in ons Archief.


Een frisse kijk van de Oostenrijkse aangeplante rassen en druivenstokken.

Grüner Veltliner: kruidig aroma, peper, fris en vinnig, typisch Oostenrijks ras, aandeel 37%

Riesling: iets fruitiger dan de Franse riesling, complex en elegant, aandeel ca 3%

Welschriesling: licht appelaroma, delicaat en goede zuurgraad, aandeel 9%

WeiberBurgunder: is pinot blanc, aroma van noten, harmonieus, aandeel 5%

Chardonnay: met meer appeltoets dan vettigheid, acide, aandeel minder dan 1%

Müller-Thürgau : Müller Thurgau is een witte druivensoort. In 1882 is deze cultivar ontwikkeld door de wetenschapper Hermann Müller uit het Zwitserse kanton Thurgau. Na gen-onderzoek rond het jaar 2000 is vastgesteld dat het hier een kruising betreft tussen de Riesling Weiss en Madeleine Royale, een zaailing van de Chasselas. Bij onze wijnboeren in Vlaanderen te vinden.

Met een wereldwijde aanplant van meer dan 40.000 ha is het een zeer succesvol gekweekte druif. Het is een druivensoort die relatief weinig eisen stelt aan bodem en weersgesteldheid.

Wijn van deze druif heeft milde zuren, is fruitig en kan het beste jong gedronken worden.


Volgende druivenrassen worden aangeplant voor rode wijnen:

Blauer Zweigelt: gecorseerd, lichtkruidig, tanines en aangenaam zuurtebalans, aandeel 8%

Blaufränkische: gecorseerd, taninevol, mannelijk, aandeel 5%

In mindere mate: Blauer Burgunder (pinot noir, 0,7%), Blauer Wildbacher, Carbernet Sauvignon en Franc, St.Laurent, Blauer Portugieser (5%)De regio SUDSTEIERMARK

Een wijngebied van zo'n 1902 ha, heuvellandschap , invloedsferen van Zuid Europese klimaat. Meest aangeplante druivenrassen : Welschriesling, Sauvignon Blanc, Morillon. Onze voorstelling kan je vinden in het wijndorp Berghausen.


Wat een omwenteling! 20 jaar geleden was de Oostenrijkse Südsteiermark nog een volledig onbekend wijngebied. En nu worden hier wereldklasse sauvignon blancs gemaakt. Dit hebben we te danken aan gepassioneerde wijnmakers als Manfred Tement en zijn twee zonen Armin en Stefan. Wat zij uit hun prachtige wijngaarden op de berghellingen halen verdient respect. Hiervoor moeten zelfs Franse sauvignon-sterren als Sancerre en Pouilly Fumé een diepe buiging maken. Geen wonder dat ze de ene na de andere topwaardering scoren: de volle 5 sterren in de Oostenrijkse wijngids, alle 5 kronen in de Vinaria-wijngids, alle 4 sterren in Johnsons wijngids… Vier prachtwijnen hebben ze met een prijslabel.


De familie Tement

In Berghausen, vinden wij het weingut Tement. De eigenaar is meestal eveneens keldermeister en is de Heer Armin Tement. Oostenrijkers bezitten zeer nette organisaties , zodat zij ook steeds vermelden in hun schriftelijke publicaties wie u het best aanspreekt . Voor commerciele doeleinden kan dit een ander persoon worden. Voor deze weingut is dit : ANSPRECHPARTNER Armin Tement. Ze bottelen 450.000 flessen , waarbij 97 % witte - 2 % rode wijnen en 1 % andere specialiteiten. Zeer veel wijnbouwers gaan eveneens distilleren van klein fruit, of boomgaarden die ze bezitten. De beroemde 'SNAPS'., ze zijn er ook wereldkampioen voor .

Druivensappen 'TRAUBENSAFT' verdelen ze eveneens verkrijgbaar in een wijnbox. Dit bedrijf doet dit eveneens voor 80 ha wijngronden die ze bezitten.
De rassen van deze weingut
Tement Sauvignon Blanc 'Streithansl' 2013 , is al een bestseller.
Bijzonder blij zijn we dat Armin Tements Sauvignon Blanc 'Streithansl' 2013 van de partij is. Deze wijn komt van de eigen wijngaarden van de familie en rijpte extra lang (9 maanden) op fijne gist. En dat merk je: zijn karakter is enorm veelzijdig, uiterst fris en elegant. En dat terwijl hij nog geen 10 euro hoeft te kosten. De 'Streithansl' 2013 is een andere super cuvee.


Een andere voortreffelijke sauvignon blanc van dit wijngoed is de Berghausener 2013, een veelzijdige, diepe, expressieve en verfrissend temperamentvolle wijn met koele, bijna ziltige mineralen. Geen wonder dat hij van de Oostenrijkse wijngids 92 punten kreeg. De Domaine Ciringa 'Fosilni Breg' 2013 is een sauvignon blanc van het beroemde Zieregg-terroir en scoorde 91 punten. Natuurlijk mag ook de legendarische Sauvignon Blanc 'Zieregg' Große STK Lage niet ontbreken. Deze luxe-wijn heeft een lange levensverwachting. De nieuwe uitgave 2012 pakte maar liefst 95 punten in de wijngids.


Tement Sauvignon Blanc 'Zieregg' Große STK Lage 2012 is de 4 de bekroonde in de reeks.

Te koop :

Wine in Black GmbH, Julie-Wolfthorn-Strasse 1, 10115 Berlijn, Duitsland
Directie: Christian Hoya, Stephan Linden, Registrering in handelsregister: Amtsgericht Charlottenburg, HRB 142086 B, BTW-nummer: NL823546895B01


Copyricht Deca Juli 2014Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese