Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Gelukkig 2015 - onze beste wensen ! + oplossing Sommelier-vragenlijst Kerst-Nieuwjaar special !

Gepost op 02/01/2015 om 20:20 door Carl in de rubriek algemeen.

Mag ik, in naam van de ganse ploeg Wijnton.be een gelukkig, gezond nieuw jaar toewensen, met vele wensen die persoonlijk ingaan. Of het allemaal culinair lekker is geweest met een feestelijke tafel en uw aankopen van wijnen- dan moet er feestvreugde zijn geweest. Feestvreugde voor een nieuw jaar, en mogen minder goede gebeurtenissen niet voorkomen. Welgemeend zijn dit onze wensen. Een goed glas wijn, bij het thuisgebruik en dit met vakmanschap degusteren, wat is dit echt een streling voor onze zintuigen ? Bodelaire was hierover duidelijk : Als er geen wijn meer zou gemaakt worden, denk hij dat er op deze planeet een fysieke en geestelijke leegte zou ontstaan, een gemis en een tekortkoming die duizendmaal erger zou zijn dan de overdaad en schade waarvoor men wijn nu verantwoordelijk acht.

Charles Pierre Baudelaire (Parijs, 9 april 1821 – aldaar, 31 augustus 1867) was een Frans dichter en kunstcriticus. Zijn bekendste dichtbundel is Les Fleurs du mal. Het was geweten dat hij een groot wijnliefhebber was.Geen goed begin in wijnwereld 2015

Spijtige breaking news binnengekomen : tijdens de overgang naar het nieuwe jaar, is de Heer Serge Hochar van Chateau MUSAR (LIBANON) overleden in Mexico tijdens een vakantietijd en zwempartij.

Ook in ons land zijn deze wijnen zeer beroemd en gekend. Op vele plaatsen bij de wijnhandelaars te koop. Een groot verlies in wijnwereld uit het Oosterlijk Middellands Zeegebied, met iconische wijnen en gebruikte Europese rassen. De eigenaar van dit wijnkasteel heeft de vingerknip om met fruitrassen zoals Cabernet Sauvignon ,Cinsault en Carignon en de (eik)lageringen : wijnen 40 jaar te laten overleven, zo niet verbeteren ! Langs deze weg onze deelneming in de rouw voor de familie.

Zuid-Afrika met zijn gekende wijnen zoals Pinotage, Chenin Blanc, schakelen snel over met het rooien van druivenras : Chenin Blanc en dit te vervangen door Sauvignon Blanc.

Beaujolais : Het is al jarenlang dat interne ruzies zijn te horen, lezen in de kranten bij de verenigingen en coöperaties van de Cru's van Beaujolais. Maar ook de snelle Beaujolais Nouveau (jaarlijks te verkrijgen de 3 de donderdag van November) is zijn faam niet waardig. De ruzies waren de laatste weken en zelfs dagen van de maand December nog heviger, met zelfs een dreiging van een zelfstandig bestaan, los van de regio Bourgogne waar ze bijbehoren. Juridisch is dit een moeilijke zaak, waar veel advocaten zullen te pas komen. Geografisch is dit echt een miskleun geweest, de regio tot groot-Bourgogne in te lijven. De Rhône, zou een beter idee zijn geweest - maar dit is uitgesloten. Een onafhankelijk wijnregio (22.000 ha) zou het failliet van velen worden. Velen leven nu al op de armoedegrens. (productie slechts 1 miljoen hl. ) Veel omhanden bezitten ze niet met slechts 1 rode wijn variëteit : Gamay - een witte Beaujolais Blanc is uitsluitend toegelaten met Chardonnay.
Zullen sommige Cru's zoals Fleurie, Morgon, St Amour, Regie, Chirouble, Moulin-A-Vent, Cote-de Brouilly, Chénas, Brouilly, Beaujolais Villages een boedelscheiding vragen, elk op zich ? Dit is voor ons topnieuws die we blijven volgen via de Franse pers.
De Sommelier quiz

(terug te vinden bij onze Kerst-Nieuwjaar special thema)

Hebben we het moeilijk gemaakt met vragen vol krokodillen, adders en ongedierte bij de vragen? Wij willen dit graag goedmaken. De antwoorden ! Kijk na, bij uw vorige oplossing of je werkelijk een primus was. Vele weggevers waren er ook bij. Schouderklopje die hebben meegedaan zonder ondergaand de oplossing te vinden.

DE ANTWOORDEN (rood)

1.Waar ligt de wijnstreek 'Nelson' ?

A Amerika
B Zuid-Afrika
C Nieuw-Zeeland
D Oostenrijk


2. In welk wijnland ligt de Hill of Grace ?

A Australie
B Chili
C Griekenland
D China

3.Welk meisjesnaam is ook de meest vrouwelijke appellatie in Médoc ? (Bordeaux)

A. Valerie
B. Pomerol
C. Stéphanie
D. Margeaux

4.Chardonnay is een wijndorp in ?

A. V.S. (Amerika)
B. Australie
C. Oostenrijk
D. Frankrijk

5. Champagne ondergaat een tweede gisting - hoe of waar ?

A. Op houten vaten
B. Stalen Cuves
C. Reims en Epernay
D. In de fles


6. Uit een fles Champagne kunnen we ongeveer 7 (flute) glazen Champagne schenken. Hoeveel glazen zijn dan uit een JEROBOAM ?

A. 14 glazen
B. 21 glazen
C. 28 glazen
D. 32 glazen

7. In welke 2 landen zijn de termen : Reserva en Riserva wettelijk vastgelegd ?

A. Spanje en Italie
B. Spanje en Chili
C. Chili en Argentinië
D. Nieuw Zeeland en Spanje

8. Met welk groente of fruitsoort zou Munsterkaas het best combineren, volgens de klassieke Franse gastronomie ?

A. Selderij en Chablis

B. Karwij en Gewurztraminer

C. Rozijnen en Monbazillac

D. Spruiten en Gigondas

9. Welke benaming vinden we terug in Duitsland voor het druivenras 'Pinot Noir' ?

A. Spatburgunder
B. Fruhburgunder
C. Grauburgunder
D. Swarteweingunder

10. Wat is de Nederlandse benaming voor een uitholling onderaan een fles ?

A. Een wijn 'GAT'
B. De ziel
C. Een Sommelier-handvat
D. Fiasco anti-break bottle


Proficiat !


Deca Jan. 2015 ©

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese