Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Een Cava oké .......maar uit welke streek ?

Gepost op 11/12/2013 om 15:35 door Carl in de rubriek algemeen.

Straks gaan terug miljoenen flessen gekraakt worden tijdens de eindejaarsperiode, maar de ene Cava is de andere niet. Onlangs was er deining in de pers van gekende bodegas die niet meer willen onder de term Cava produceren. Wat hun alternatief is, is niet bekend, maar het gaat duidelijk over de imago : goede wijnproducenten die aanzien dat minder goede Cava's op de markt komen. We volgen dit op, want het is niet kies met hun wijnregio waar Cava's mogen gemaakt worden. We zochten het uit, en exclusief krijg je van ons de beste informatie.

De 'Cava'-regio telt in totaal 159 gemeenten in de provincies Barcelona (63) , Tarragona (52)? Lleida (12) , Girona (5), La Rioja (18), L' Alava (3), Zaragoza (2), Navarra (2), Valencia (1) en Badajoz (1). Samen vormen ze de beschermde appellatiezone van de Cava. Enkel daar is het legaal toegestaan om deze wijn te produceren en te commercialiseren.

Maar als referentiepunt voor deze grote zone wordt vaak Sant Sadurni genoemd. Ook Penedés is zo'n gemeente. Deze gemeenten staan zowat symbool voor een traditie, een productiewijze, een terroir en een kwalitatieve stijl die als voorbeeld geldt voor de anderen. Het is dan ook goed om te weten dat zowel 95%van alle Cava in Catalonië wordt geproduceerd. Het is is goed mogelijk, dat uw vertrouwde aankoop uit een ander streek komt .Cava bezit ook nog een dialectnaam : Késako - en dit is wel minder goed gevonden.

Onze aanbeveling : Amor Vini (Meise) Brussel


Straks nog meer eigenaardigheden in ons Kerst-en Nieuwjaar special 2013-2014 online op 21 december met 2 uur surfplezier !

Deca eigendomsrechten Dec 2013 © niet toegelaten voor copy.

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese