Wijnton.Be - De onafhankelijk regionale fruitige wijnsite.
  Home Agenda Proefnotities Fotoboek Zoeken Contact  

Dag bezoeker, klik hier om in te loggen. Klik hier om lid te worden.

Appellations & vermeldingen LES VINS D'Alsace

Gepost op 17/06/2009 om 20:55 door Carl in de rubriek algemeen.

AOC Alsace: Op het etiket staat gewoonlijk de naam van het druivenras vermeld en eventueel ook een merknaam of de vermelding 'Edelzwicker' of 'Gentil'. Hiermede wordt aangeduid dat de wijn een vermenging is van meerdere witte druivenrassen. Ook kunnen er geografische aanduidingen op staan (plaats, buurtschap...).

AOC Alsace Grand Cru: Deze benaming wordt alleen toegekend aan wijnen die voldoen aan een aantal kwaliteitscriteria: strikte gebiedsbegrenzing, lag rendement per ha, speciale regels voor het bewerken van de wijngaard, minimale, natuurlijke rijkdom, goedgekeurde proeftechnische resultaten. Op het etiket moet vermeld staan: druivenras, jaar en één van de 50 afgebakende buurtschappen. Overigens komen alleen de druivenrassen Riesling, Gewurztraminer en de Muscat hiervoor in aanmerking. Niet alleen het druivenras, maar ook de bodemsoort bepaald het unieke en krachtige karakter van een A.O.C. Alsace Grand Cru.

AOC Crémant d'Alsace: Deze levendige en delicate mousserende wijn wordt gemaakt volgens de méthode traditionelle zoals die ook in de Champagne streek wordt gebruikt. De wijn wordt hoofdzakelijk gemaakt van pinot blanc, hoewel ook pinot gris, pinot noir, riesling of chardonnay gebruikt worden. Deze wijnen zijn momenteel marktleider onder de Franse Crémants. De wat zeldzamere Crémant rosé wordt uitsluitend van pinot noir gemaakt.


Vendages Tartives: Deze wijnen met de vermelding zijn van dezelfde druiven afkomstig als de Grands Crus. Alleen worden de druiven pas geplukt als ze overrijp zijn, en vaak enkele weken na het officiële beginvan de oogst. De suikerconcentratie en het begin van de edele rotting (Botrytis Cinerea) voegen kracht toe aan het geurige karakter van het druivenras.

Sélections de Grains Nobles: Deze wijnen zijn gemaakt van druiven die aangetast zijn door edele rotting. De suikerconcentratie maakt het karakter van het druivenras iets meer bescheiden, daarentegen wint de wijn echter aan kracht en complexiteit en heeft een bijzondere lange afdronk. Dit zijn meesterwerken.

Met oprechte dank: Conseil interproffessionnel des vins d' Alsace CIVA Colmar Cedex

Afdrukvriendelijke versie
Log in om te reageren!
Nog geen reacties op dit bericht...

Wijnton.be beschikt over een team van deskundige personen om een degustatie bij u thuis, op een feest, in een club,... te begeleiden. Voor meer info neem contact op via ons contact-formulier.

Bekijk het volledig archief

Copyright 2009 Wijnton.Be - Door J. Santy voor C. Devriese